stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » "Frankrijk 1815", 11e Afdeling infanterie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste forumgebruikers,

Daniel Kennedie/Kennedy meldde zich op 4 april 1815 aan voor dienst in de 11e afdeling infanterie... https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-25186-14305-78 (hij loog toen over zijn leeftijd, hij was 18 en niet 16). Maar ik ben vooral geinteresseerd in de opmerking "Frankrijk 1815" onder compagnes. Ik lees hier en daar dat dit betekent: deelname aan QB/Waterloo. Maar zijn naam staat niet in Waterloo-gratificaties en ook heb ik me laten vertellen dat de 11e afdeling infanterie (later 14e afd infanterie) helemaal niet heeft deelgenomen aan de veldslagen van QB/Waterloo...  In latere militaire records staat er ook Frankrijk 1815 achter de naam van Daniel ((https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-25185-8484-54)). Hier staat dat hij fusilier is geweest bij het 14e Bataljon infanterie van linie. https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-25186-19357-37

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de Nederlandse troepen al eind maart 1815 waren begonnen aan de tocht zuidwaarts. 

Kan iemand hier meer licht op werpen? Moet ik dit inderdaad zien als een teken dat hij heeft deelgenomen aan QB/Waterloo? Of kan het zijn dat zijn afdeling bijvoorbeeld in Nederland een ondersteunende rol heeft gespeeld?

Met vriendelijke groet,
Ronald

Ronald

Hij stond inderdaad op de reservelijst

 l4th (Dutch) Militia Battalion (25/6l6)

Frank Fransz

Hoi Frank, bedankt voor de reactie. De site was "down" maar gelukkig kon ik de "cached" versie openen. Dit is interessant en ook gelijk antwoord op mijn vraag! Het lijkt er dus op dat hij deel uitmaakte van lt gen. John Stedman's eerste inf div in Halle. Dus wel "Frankrijk 1815", geen deelname aan Waterloo. Dat verklaart het helemaal :)

Met vriendelijke groet,
Ronald 

Ronald

Mooie bron hè?

Had je deze al?

Overledene: D. Kennedij (Militair)
Plaats: Banka
Datum: 05-01-1826
Opmerking(en):  
Bijregister:  
RA jaar/bladzij: 1827/203

groeten,

Frank

Frank Fransz

Hoi Frank,

Echt heel erg bedankt. Ik ga me nog verdiepen in het beleg van Valenciennes :)

Ik had die sterfdatum elders op dit forum ook van iemand doorgekregen, stond dit op roosjeroos.nl?

Dat lijkt me inderdaad dezelfde Daniel die richting OI was vetrokken. 

Met vriendelijke groet,
Ronald

Ronald

Inderdaad Roosjeroos.nl

Dan kan ik nog toevoegen dat zijn verdere militaire loopbaan bij het KNIL terug te vinden is in het Nationaal Archief. Al zal dat voor jou wel lastig worden.

Frank Fransz


Hoi Frank,

Dankjewel. Ik doe het eventjes met wat in die stamboeken staat :) 

Ik heb nog wel op Delpher gezocht naar een mogelijke doodsoorzaak van Daniel. Het leek betrekkelijk rustig op Banka in die tijd maar er wordt wel veel gesproken over een dodelijke koorts die nog al wat levens eiste "ook onder de Europezen". Het blijft natuurlijk gissen maar het kan een reden zijn dat de vrij jonge Daniel daar aan is bezweken.

Ik ben ook nog aan het zoeken naar meer informatie over het beleg van Valenciennes, etc. Heb wel een mooie brief gevonden van een luit-gen over die fase. Er is altijd wel weer iets om je in te verdiepen :-)

Met vriendelijke groet en nogmaals dank,
Ronald

RonaldPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!