stamboomforum

Forum logoMilitairen » Regiment Zwitsers No: 29

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Samuel en Peter jaggi zaten beiden bij de 18e Afdeling Infanterie Regiment Zwitsers No: 29 welke van het Kanton Bern naar de Nederlanden zijn gegaan, waar moet ik zoeken om hun standplaatsen en reis te kunnen nazoeken. (denk de periode 1817-1830.)

Hans Jaggie

jc jaggie

Zoekt u het volgende ?

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9Y1D-82Y?mode=g&i=146&wc=M6K5-TTT%3A64443301%2C64443302%3Fcc%3D1498335&cc=1498335

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GY18-DB?mode=g&i=142&wc=M6KR-3WG%3A64364401%2C64485001%3Fcc%3D1498335&cc=1498335

Voor meer info uiteraard de stamboeken bij Nationaal Archief en voor het regiment mogelijk het Nederlands Instituut militaire historie resp legermuseum Delft.

En zie bv http://www.thuisinbrabant.nl/files/In_Brabant_jaargang_1_nummer_5_August_von_Bonstetten_1796-1879_Een_Zwitsers_soldaat_tekent_Brabant.pdf 

ps een van mijn links aangepast. Zat een fout in. Bedankt  Frank

Ben Wegman

Voor de volledigheid de inschrijving van Samuel bij het regiment Kirchberger/ Von Jenner No 29

of deze ? Nog een Samuel Jaggi.

En daar is Peter (4065)

Frank Fransz

Er is een boek dat je gelezen moet hebben als je informatie zoekt over de Zwitsers in Nederlandse dienst:

H. Amersfoort, Koning en kanton. De Nederlandse staat en het einde van de Zwitserse krijgsdienst hier te lande 1814-1829.

Vanaf 1828-29 huurde Nederland geen Zwitserse militairen meer in. Sommigen bleven, sommigen gingen terug naar hun geboorteland.

Wat betreft de standplaatsen, in 1817 was de situatie als volgt:

Regiment Zwitserse Infanterie No. 29 te Den Bosch.

Regiment Zwitserse Infanterie No. 30 te Luik.

Regiment Zwitserse Infanterie No. 31 te Maastricht.

Regiment Zwitserse Infanterie No. 32 te Antwerpen (3e bat in 1818 te Mechelen).

 

Mvg

Bas Lems

Bas, bedankt voor de informatie en ik heb het boek op de kop getikt dus voorlopig heb ik wat te doen.

Hans

jc jaggie

Ben en Frank, Bedankt voor de informatie Mijn voorouders worden wel steeds groter (Peter heeft er zomaar 2 broers bij).

Maar ik heb nog een vraag die stamboeken zijn Nederlandse boeken (Pagina kolommen) maar zijn in het duits geschreven, Hoe ging de werving in het Kanton Bern Zwitserland ?

Hans

jc jaggie

Een van mijn voorvaderen zat in Regiment Zwitsers nr. 30 en is later overgegaan naar de infanterie van het Nederlandse leger. Het boek Koning en Kanton geeft een hoop nuttige achtergrondinformatie, en de diverse stamboekinschrijvingen zullen zeer zeker ook interessant zijn. Hoe de werving ging in Zwitserland weet ik zelf eigenlijk niet, maar is wel een goede vraag...

Marije Essink

Marije,

Bedankt voor je reactie, het boek Koning en Kanton heb ik nu, denk dat ik voor de werving naar Zwitserland moet, maar dat wordt vakantie werk.

Ik zoek nl ook de geboorte akte's en de eventuele lijn verder terug, van mijn voorvaderen (in het Kanton Bern).

Hans.

jc jaggie

Hallo Hans,

zelf heb ik destijds, toen in eenmaal wist in welke plaats in Zwitserland mijn voorvader geboren was, een mail gestuurd, in het Duits, naar de gemeente daar, om te vragen of er informatie was over hem en zijn familie. Ik kreeg toen antwoord van een vriendelijke dame van een regionaal archief daar in de buurt, en zij stuurde mij scans van pagina's uit het Familienbuch van de bewuste plaats, met de inschrijving van de ouders van mijn voorvader en hun gezin, en van enkele van mijn voorvader's broers en hun gezin. Verder terug dan de ouders  gingen de gegevens helaas niet, maar het was in elk geval een heel mooi stuk van de familiepuzzel.

Als ik het goed gezien het, dan staat in de stamboekinschrijving van jouw voorvader waarvoor Ben Wegman links heeft geplaatst, ook een geboorteplaats vermeld. Ik zou proberen om uit te vinden waar dat precies is en onder welke gemeente het tegenwoordig valt, en dan een bericht sturen. Je weet maar nooit of iemand je kan helpen daar. Geneal Forum heeft overigens ook een afdeling voor Zwitserland, ik heb daar goede hulp gekregen met het ontcijferen/lezen van de Familienbuch inschrijvingen. Het forum is geordend naar kanton, zie www.geneal-forum.com/phpbb/phpBB3/viewforum.php?f=48

Nadat ik eerder al de begraafplaats in Nederland heb bezocht waar mijn voorvader begraven ligt (in Veenhuizen, hij eindigde daar als militair kolonist), ben ik afgelopen zomer voor het eerst in zijn geboortedorp in Noord-Zwitserland geweest, een klein dorp aan de Rijn. Ik vond het toch wel erg bijzonder om daar te zijn.

Veel succes met je zoektocht!

Marije Essink

In een wat verder verleden is Ruud Martijn met dezelfde persoon en plaats aan de gang geweest. Kijk eens of je met hem in contact kunt komen.

http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/GEN-BENELUX/2001-06/0991565912 

mvg-Ben

Ben Wegman

Zoals  beschreven in het vraagstuk van Ruud Martijn, is er onduidelijkheid over de geboorteplaats, en deze is in de stamboeken inderdaad slecht te ontcijferen. Ik zou een vraag hierover, met de links naar de stamboekinschrijvingen, op het Geneal Forum plaatsen, wellicht dat mensen uit de regio wel weten welke plaatse er bedoeld wordt en waar deze precies ligt. Zoals hierboven gezegd, heb ik op dit forum goede hulp gehad.

Marije Essink

Even alle plaatsen bij elkaar:

Samuel Jaggi, 1797, zv Samuel x Elis. Gusset, Landsass (Kt. Bern), laatst Merligen
Samuel Jaggi, 1797 zv Samuel x Elisabeth Guset, Landsass (Kt. Bern), laatst Antwerpen
Peter Jaggi, 1808, zv Samuel x Elisabeth Gonseth, Landsass (Kt. Bern), laatst Uetendorf
Peter Jaggi, 1808, zv Samuel x Elizabeth Gunseth, Landsass (Kt. Bern), laatst Antwerpen

Samuel Jaggi, 1798, zv Johann x Cath. Zyzo(?), Oberhofen (Kt. Bern), laatst Hochstatten


Ik kan daar aan toevoegen dat 'Landsass' niet een bepaalde plaats is, maar een bepaald soort burgerschap in het Kanton Bern. Voor burgers die niet het burgerrecht hadden van een specifieke gemeente.
http://www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D28681.php

De genoemde plaatsen:
Merligen: https://de.wikipedia.org/wiki/Merligen
Oberhofen: https://de.wikipedia.org/wiki/Oberhofen_am_Thunersee
Hochstatten: https://de.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6chstetten_BE
Uetendorf: https://de.wikipedia.org/wiki/Uetendorf

Of Hochstatten=Höchstetten BE is, ben ik niet zeker van. Die plaats ligt ongeveer 75km van de drie anderen, die heel dicht bij elkaar zijn.

 

Bij het huwelijk van Peter Jaggie wordt ook als geboorteplaats genoemd 'Uitendorf, Bern'; Uetendorf dus.

Kasper Ludeman

Zie voor de herkomst van de familienaam Jaggi ook www.lexhist.ch/famn/index.php Hieruit blijkt dat de naam al voor 1800 voorkwam in Uetendorf. Misschien de moeite waard om de door Kasper genoemde plaatsen aan te schrijven en te vragen of ze gegevens hebben over de Jaggi's. Die ene Samuel Jaggi met afwijkende ouders zou trouwens misschien wel een neef kunnen zijn ofzoiets.

Marije Essink

Voor de volledigheid nog de huwelijksbijlagen van Peter.

Pagina 222 t/m 238

Op naar Uitendorf !

Frank Fransz


Geboorteplaats lijks dus inderdaad Uetendorf te zijn geweest. Website gemeente Uetendorf: www.uetendorf.ch/xml_1/internet/de/intro.cfm, email: info@uetendorf.ch

Ik zou er een mail heen sturen ;-)

Marije EssinkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!