stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » Militair regiment achterhalen periode 1887 t/m 1894

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Goedemiddag,

Ik vond pas de huwelijkse bijlagen van mijn overgroot vader (geb. 1867, ovl. 1920) en zag daarin dat hij bij de militie ingeloot is geweest en zodoende van 1887 t/m 1894 in militaire dienst heeft gezeten. Helaas staat er niet bij in welk regiment hij heeft gediend of bij welke kazerne hij zat. Ik heb ook geen idee hoe ik dit kan achterhalen. Zijn woonplaats was de gemeente Bergh (Gelderland) en het militiebewijs bij de huwelijkse bijlage is afgegeven door de gemeente Arnhem. Voor zover ik weet zijn er geen militieregisters online gepubliceerd waarin de dienstplichtigen uit de regio Bergh vermeld staan. Maar ik weet ook niet waar ik moet zijn om deze archieven fysiek in te kunnen zien. Heeft een van jullie een idee hoe en waar nu verder te zoeken? Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet.

Misha T

Kijk eens bij zijn huwelijk, en bij de huwelijksbijlagen. Meestal werd er het huwelijk een akte overlegt dat hij zijn militaire plicht had vervuld. 

Dus de datum van het huwelijk, de huwelijkte lezen en het nummer wat er bij staat is de verwijzing naar de huwelijks bijlagen.

J. van der Linden

Hallo Misha, het feit dat er amper iemand reageerd, heeft waarschijnlijk te maken met, dat er geen bron gegevens door u gegeven worden. ????

Maar ik vermoed dat het mogelijk om Wilhelmus Theodorus Tomassen gaat, geb. op: 31-01-1867 te Bergh (Gld.) Hij huwde op 08-06-1899 te Bergh, akte nr. 20, met ene Wilhelmina Theodora van Dillen, geb. op 23-11-1873 te Wijnbergen (Montferland) (gem. Bergh). W.T. Tomassen overl. inderdaad op 16-07-1920, akte nr.100 te Lengel (Montferland) (53 jaar oud) Zijn ouders waren: Jan (Jean) Tomassen en Theodora Heinst. Zij huwden op 21-06-1861 te Bergh, hij was 49 jrn. oud en zij was 28 jrn. oud. En volgens info van J. van der Linden, m.b.t. de huwelijks bijlagen: dit opgezocht (H.B. 91/94 (974) zit er geen info bij m.b.t. de Militieregisters. Ook heb ik op de site van Militieregisters gezocht en zijn naam/geb. datum niets kunnen traceren. Dus voortaan "GAARNE"  bron informatie, dat bespaard ons veel zoekwerk. Succes verder.

DHv. E.

Hallo,

Excuses voor de onduidelijkheid, het was niet mijn bedoeling om jullie dit veldwerk te laten doen. Ik vond bij de huwelijkse bijlagen dit bewijs van dienst voor de Nationale Militie:

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939K-H6SN-FG?mode=g&i=91&wc=9LPT-SPD%3A299944801%2C300529201%3Fcc%3D1949343&cc=1949343 

Alleen staat er dus niets over bij welk regiment hij heeft gediend. Op http://militieregisters.nl/ is hij inderdaad ook niet te vinden, waarschijnlijk omdat de Gelderse (of in ieder geval de Berghse gemeente, zijn woonplaats) militieregisters daar niet online gepubliceerd zijn. Mijn vraag is dus waar ik het beste verder zou kunnen zoeken; weet iemand bijvoorbeeld waar deze registers zich waarschijnlijk bevinden?

Alvast bedankt.

Misha T

Ik zou het hier eens even proberen.

Frank Fransz

Via de link van Frank (dit inventarisnuller lijkt interessant, maar de inhoud staat dus niet online. Dagje archief plannen?

 

0159 Gemeentebestuur Bergh, (1811) 1821-1942 (1971)

InventarisGemeentearchief, deel 1Stukken betreffende bijzondere onderwerpenMilitaire zakenNationale militieInschrijving


Inschrijvingsregisters, 1851-1911. 6 banden

Annemarie57

Voornaam:
 

Wilhelmus Theodorus

Achternaam:
 

Tomassen

Geboortedatum:
 

31-1-1867

Gemeente:
 

Bergh

Toegangsnummer:
 

0159 Gemeentebestuur Bergh, (1811) 1821-1942 (1971)

Inventarisnummer:
 

1435

Bladzijde:
 

70

Frank Fransz

Mooi gevonden Frank, er is dus een dossier, hoopgevend!

Annemarie57

Zeker. Op naar Doetinchem !

Frank Fransz

Ik heb dit archief een paar dagen geleden gemaild over het stuk waar Frank mee tevoorschijn kwam.

Als reactie kreeg ik "In deze stukken staat o.a. hoe en wat met de loting, of hij wel of niet actief is geweest in de Militie en daarnaast wie zijn ouders waren."; dat is informatie die ik al heb. Op mijn vraag of het om 'de militieregisters' gaat en of er nog meer informatie in staat zoals regiment en uiterlijke beschrijving kreeg ik als antwoord dat ik het beste gewoon langs kan komen voor meer duidelijkheid. Vandaar dat ik de vraag hier alsnog gesteld heb. 

Als ik zoals in Annemarie's post zie dat het om een 'register' van 'militieinschrijvingen' gaat en al het andere bij elkaar optel, dan geef ik dit archief nu de beste kans om mij meer informatie te geven over de diensttijd van mijn overgrootvader en is het inderdaad de moeite waard om een dagje vrij te nemen en eens naar Doetinchem te gaan.

Enorm bedankt voor het meezoeken en denken!

Misha T

Ik ben langsgeweest bij dit archief en ze bleken daar inderdaad de Militie Registers te hebben. Mijn overgrootvader bleek in het 5e regiment te hebben gezeten en is in 1892 naar het 8e regiment overgeplaatst. Leuke verrassing was dat daarbij ook zijn uiterlijke beschrijving stond, aangezien er slechts één (onduidelijke) foto van hem bekend is, is dat een welkome aanvulling. De uiterlijke beschrijving komt overigens goed overeen met die foto. En nu weet ik ook zijn lengte (1m74).

Bij deze lotingregistratie stond ook het stamboeknummer vermeld. Nu ben ik natuurlijk ook nieuwsgierig geraakt naar zijn vermelding in dat militaire stamboek. Ik zie dat je bij het Nationaal Archief scans kan opvragen voor €16,50 startkosten + kosten voor het maken van de scan. Het kost wat, maar dat scheelt wel een vrije dag opnemen plus een paar uur reizen. Heeft iemand hier ervaring mee?

En nog iets wat ik me afvraag: op de website van het Nationaal Archief wordt aangegeven dat in de militaire stamboeken geen garnizoenplaatsen worden vermeld van de militair. Is er een manier om dit te achterhalen? Of bijvoorbeeld bij welke kazerne hij verbleef? 

Alvast bedankt!

Misha T

In het boekje Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940 / H. Ringoir, 1980 zal het wel staan. (verblijfplaats géén kazerne)

Het is bij diverse archiefdiensten in te zien.

Frank Fransz


Bedankt! Daar zal het in staan.

Ik vond via Google al wat vermeldingen dat het 5e Regiment Infanterie destijds in Nijmegen garnizoen hield en het 8e Regiment in Arnhem. Al weet ik niet of dat dan voor het gehele regiment gold, of een deel ervan. Het klinkt op zich wel plausibel, aangezien mijn voorvader daar niet zo ver vandaan woonde. Al weet ik eigenlijk ook niet of er bij het indelen van iemand in een Regiment rekening werd gehouden met de reistijd vanaf zijn woonplaats.

Misha T
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!