stamboomforum

Forum logoMilitairen » Compagnie prins van Oranje-Nassau


Profiel afbeelding

In  het ondertrouwboek van Bergen op Zoom 1664-1697 (Zoekakten image 482) ontcijfer ik: “18 maart 1695 Herman Kruijckmeijer  jong man uit het graafschap van der Lip. Ruiter onder de compagnie van zijne vorstelijke doorluchtigheid de prins van Nassau- erfstadhouder van Friesland met  Janneken van Bueren  jonge dochter van [Meteren?]   wonende alhier”

Daaruit maak ik op dat hij op dat moment deel  uit maakt van het regiment Nassau-Friesland later Oranje-Friesland, dat op dat moment in winterkwartier was in Bergen op Zoom en wel van de 1e compagnie, die onder de directe aanvoering van de prins van Oranje-Nassau stond, de lijfcompagnie

In andere bronnen kom ik tegen dat dit regiment  in 1698  in garnizoen ligt bij Zwolle.

In het NH doopboek van Zwolle 1698-1759 R1350 nr.702, blz. 23 (Zoekakten image 17) lees ik: “13 december 1698 Arnoldus S(oon) van Herman Krukemeier en Jenneken van Buren”

In het  register van ingekwartierde militairen in ’s-Hertogenbosch wordt zowel in 1712 als in 1713 in de eigen compagnie te paard van de prins van Oranje Nassau een Harmen Kruckmeijer genoemd. In het register van ingekwartierde militairen van deze compagnie in 1727 komt hij niet meer voor.

Is bekend op welke plaatsen dit regiment tussen 1696 en ongeveer 1715 nog meer voor langere tijd verbleef, zodat ik in doopboeken daar naar mogelijke andere nakomelingen kan zoeken?

met vriendelijke groeten,

Wim Kruikemeier

wim kruikemeier

Volgens http://members.home.nl/riandirksen/captains_tot_1715.htm (website laadt altijd bijzonder traag)

1710 Dokkum, 1711/1714 Leeuwarden.

Zoek ook op CR668a: 1709 Niawier

Het gaat hier om toevalstreffers; de gegevens zijn verre van compleet.

Jan Clavaux

Zo te zien voor lange tijd in Leeuwarden.

Arnoldus en mogelijk enkele van zijn zusters zijn bij allefriezen.nl terug te vinden. 

Of deze

Frank Fransz

Mijn voorvader Johan Wendel Krips diende in "de Lijscompagnie in het Regement van zijn Hoogheit de Heer Prins van Orange en Nassau", ik neem aan dat dit wel hetzelfde regiment zal betreffen want hij kwam in 1711 naar Leeuwarden ("uit het Nassaussche.") 

In 1716 zat dit regiment in Venlo, daarna weer in Leeuwarden, en in 1719 in Zwolle.

Ik hoop dat u hier iets aan hebt.

Maarten Krips


Het klopt dat er in Friesland en met name Leeuwarden mogelijke nakomelingen te vinden zijn, maar behalve van de genoemde Arnoldus, en van diens dochter Dieuwke, kan ik het echte verband met Herman Kruijckmeijer door middel van een doopinschrijving niet leggen. In Leeuwarden trouwt in 1739 Anna Kruijkmeijer,waarvan ik vermoed dat zij een dochter is. In het burgerboek van Leeuwarden wordt in 1726 vermeld een Hendrik Harmense Krukmeijer uit Geldermalsen waarvan ik vermoed dat hij een zoon is, maar wiens intrede in de wereld ik nog niet heb kunnen vinden. Daarnaast trouwt er ook een Akke Kruikmeijer in 1746 die volgens mij een dochter is van genoemde Hendrik en dus een kleindochter zou zijn van Herman. Zowel Anna, als Acke trouwen met respectievelijk een ruiter en een corporaal uit het regiment Oranje-Friesland. De zoon Arnoldus wordt in Franeker tweemaal genoemd als knecht bij de heer Muys 'geheyme raadt van zijne Hoogheyt de prins van Orangien en Nassau'. Ik vermoed dus dat het hele gezin begin 1700 met het hele regiment meetrok en dat uiteindelijk in Friesland ieder zijns weegs is gegaan.

met vriendelijke groeten,

Wim Kruikemeier

wim kruikemeierPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu