stamboomforum

Forum logoMilitairen » vredesgarnizoen 1715-1795



Profiel afbeelding

dank aan Jan Clavaux, heb de lijst geprint, staan helaas geen soldaten op, maar goed, we zijn weer verder

greet fritz slegh - 20 okt 2017 - 15:13

Karel was volgens eigen zeggen 64 jaar oud, bij het huwelijk van zijn zoon Lambertus in 1810. Daarmee kom ik op circa 1746 als geboortejaar.

De leeftijd van 70 jaar bij zijn overlijden in het jaar daarop lijkt mij een stuk minder betrouwbaar, dan wat hij zelf zei.

Verder is de index van Familysearch slechts een fractie van de dopen in Duitsland. Vermoedelijk zijn er in heel Duitsland rond 1746 een stuk of honderd jongetjes geboren met de naam Carl Fritz, waarvan er 95 niet in die index voorkomen.

Zoals al eerder gezegd, en door Martin Jongkoen bevestigd, houdt het hier gewoon op.

Jan Clavaux - 20 okt 2017 - 15:27

Niet alles geloven wat er geschreven staat...

  1. Bruidegom

  2. Karel Fritz (soldaat onder Douglas) wonende te garnizoen Bergen op Zoom

  3. Bruid

    Jacoba Grasselje geboren te Breda wonende te Bergen op Zoom

//

''Over Jacoba staat er niet veel op hier...'':

153. Jacoba Grasseljé werd geboren circa 1754 te Bergen op Zoom (NB)

Hans Hoekveld - 20 okt 2017 - 15:35

dank voor bericht, ik kwam  tegen uit het Familysearch register 1 persoon die de vader van Karl zou kunnen zijn

Name Fritz , male ereignis 17/3/1740 Taufdatum 20/3/1740 Holzhausen ( vor der Hohe) Hessen Germany Vater Johann Ludwig Fritz en moeder Apollonia Kitz, Ik moet dus uitzoeken of dit de ouders zijn van Karl.Karl kom uit omg.  Nassau Dietz ( zoals hij zelf opgeeft en dit is ook in Hessen)

Ik heb de Lutherse kerkboeken van Hessen in Darmstadt bij Landes Kirchliche Zentral arch. (EKHN) bekeken maar omdat ik toen de exacte geboorteplaats niet wist kwam ik daar niet verder, maar nu staat er Holshausen en Burgholzhausen is in Hessen

greet fritz slegh - 20 okt 2017 - 15:36

ouders aan zijnde Johann Ludwig Fritz en spouse Apollonia Kitz

Als die namen voorkomen bij de kinderen van Carel Fritz en Jacoba dan zou het een optie zijn, maar het lijkt mij een wilde slag in de rondte.

Hans Hoekveld - 20 okt 2017 - 15:37

Nogmaals: Carl zou volgens eigen zeggen rond 1746 zijn geboren.

Meer kan ik verder niet voor je betekenen.

groeten, Jan

Jan Clavaux - 20 okt 2017 - 15:43

met veel dank,

gr.

Alfred Fritz

greet fritz slegh - 20 okt 2017 - 16:03

Al dit huwelijk verder bekeken?

Huwelijk Guillaume Frits en Jerina Revier, 13-10-1813

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939L-CG9D-6V?i=354&cc=2026206 is waar de huwelijksbijlagen beginnen. Een heel verhaal in 't Frans. En daarachter een afschrift van de doop van Willem, afgegeven 24 nov 1808...

Als beide ouders overleden waren - en dat waren die van Willem - werd er (mogelijk) naar de grootouders gerefereerd. Misschien ziet iemand wel iets in die richting tussen die bijlagen. Ik niet.

Hans Hoekveld - 20 okt 2017 - 16:07

Het is een akte van bekendheid van Jean Henrij Revier, de vader van de bruid.

Jan Clavaux - 20 okt 2017 - 17:27

Gezien de leeftijd van Guillaume Frist zou je op z'n minst ook nog afschriften van het begraven van zijn ouders verwachten. Maar niets meer dan een van zijn doop.

Misschien later in de BS bijgesteld. Of ze deden er niet aan in Zeeland. Of zoiets.

Hans Hoekveld - 20 okt 2017 - 17:36

N.B. 22/10 - 13:15 greet fritz-slegh - meldt 22/10 - 10:57 dat bij Poorterinschrijving Vlissingen 1789 Nassau Die(t)z - groot graafschap - wordt vermeld.

Martin Jongkoen - 20 okt 2017 - 18:05

Ik vrees dat ik bijna de draad van de discussie niet meer kan volgen. @Martin, m.i. betreft de informatie in het bericht van de vraagsteller van 15:36 niet noodzakelijkerwijs de gezochte persoon, maar iemand die dat (m.i. heel misschien evt.) zou kunnen zijn, denk je niet? Dus als je schrijft "hij" wie bedoel je dan?

Ook maar even terugkerend naar wat er evt. over de gezchte persoon bekend zou kunnen zijn, hoewel ik het eens ben dat de kans dat er ooit een antwoord op de vraag gegeven kan worden minimaal is - hoewel ik geen politicus ben probeer ook ik wel eens een doodlopende straat te doorlopen (F. de Jonge). Blijkens de trouwinschrijving te Bergen op Zoom (zie bericht @Jan Clavaux gisteren 22:53) was Carel Fritz Luthers. Het lijkt me daarom zaak om de Lutherse lidmatenregisters te doorzoeken in de plaatsen waar Carel gewoond heeft of een associatie mee heeft gehad - Breda, Bergen op Zoom, Middelburg, Vlissingen. Van Middelburg is vrijwel alle DTB verloren gegaan maar niet het Luthersche lidmatenregister (zoekakten.nl) - helaas echter zie ik Carel daar niet in staan. Voor Vlissingen is dat hier maar blijkbaar offline, ik zou dat beslist inzien als het om mijn familie ging. Edit - Voor Breda hier maar geen Fritz of zo gevonden.

Ik zou ook aanraden proberen de originele akten in te zien van aankopen van Carel Fritz te Vlissingen (zie bijv. hier of eerder genoemde website volgens welke hij uit Pfalz kwam, daar staan verwijzingen naar andere akten bij; anders het archief te Vlissingen misschien is er meer in andere secundaire archieven - vraag advies aan het archief?). Het zou belangrijk zijn te zien of hij zijn naam zelf geschreven heeft. De kans dat dit heel wat anders was dan "Fritz" lijkt me niet klein. 

Verder raad ik aan contact op te nemen met de opsteller/beheerder van die website waarop staat dat Carel uit Rheinland Pfalz zou zijn gekomen, vragende waar dat op gebaseerd is.

M.i. heeft zoeken in Duitsland ook vooralsnog geen zin, wegens gebrek aan gegevens - geen plaats van herkomst, en onduidelijkheid over de precieze naam.

Peter S - 20 okt 2017 - 20:28

@ Peter S,

  • De vragensteller zet volgens mij het gegeven van een mogelijk persoon af tegen het "feit", dat Car(e)l/Kar(e)l Fritz als herkomst Nassau Dietz gezegd zou hebben. Ik heb dat tot nu toe nergens gelezen.
  • De enige optie is inderdaad aanvullende informatie verkrijgen uit oud-rechterlijk/oud-notariële archief of lidmatenboek(en).
  • Mij is bekend, dat op de Bredase site tenminste als  secundaire bron het uitgebreide vestsregister is verwerkt. Als je echter zoekt op de naam komt daaruit geen enkele melding.
  • Wel wordt te Breda in 1750 gedoopt Michiel Fritz net als ouders Jacob Fritz en Christijn Fritz, maar hun herkomst is ook(nog)  onbekend.
  • Ik krijg het idee, dat de Bredase Burger-/Poorter-boeken er weliswaar zijn maar niet geïndexeerd of als scan voorkomen op de site. Van mezelf is een Goudse voorvader uit Emmerich/Emmerik in 1727 een paar weken voor zijn huwelijk poorter geworden. Bij zijn huwelijk staat hij dan ook als van Gouda. Een poorterboek kan je dus wijzer maken dan een DTB-boek.

N.B. 22/10 - 13:15 greet fritz-slegh - meldt 22/10 - 10:57 dat bij Poorterinschrijving Vlissingen 1789 Nassau Die(t)z - groot graafschap - wordt vermeld.

Martin Jongkoen - 20 okt 2017 - 21:55

Beste heren,

Ook ik heb voorvaderen die gediend hebben in het (Staatse) leger. Vaak werd er allereerst prot. christelijke gehuwd door de legeraalmoezenier. Het was immers (het Staatse leger en dat was) protestants. Later huwden mijn voorvaderen alsnog in de katholieke kerk en eventueel voordien voor de wet ( niet altijd). Het kan dus zijn dat latere katholieke huwelijken op te sporen zijn, maar dan moet er wel een vermoeden zijn van de regio, hoewel in algemene genealogische sites ook veel te vinden is. Ik heb het geluk dat het om een aantal Maastrichtse voorvaderen waren, die ( hoe wonderlijk) in het Staatse leger vochten. In het Nationaal Archief ( on line) is een deel van de namen terug te vinden maar dat zijn latere regimenten . Mijn ervaring is dat er ontzettend veel verschrijvingen in namen opduiken, zeker als het om buitenlandse soldaten gaat. Dus probeer vooral zoveel mogelijk varianten op de naam.

Succes,

marie-josé verheugen

Marie-José Verheugen - 21 okt 2017 - 22:56

marie jose: dank  voor bericht, ben er blij mee,

antwoord aan Peter s : in poortersboek van Vlissingen word Carel Frits vermeld , in 1789 ,

en daar staat dat hij uit omgeving Nassau Diets afkomstig is,

daar gezocht in de Lutherse kerkboeken ( is in Darmstadt gevestigd het centrum hiervoor), maar hem daar (nog) niet gevonden,, het systeem daar is niet gedigitaliseerd, dus kwestie van zoeken in de oude ( bijna onleesbare) boeken en juiste plaats is niet bekend, dus kunnen alle plaatsen in die omgeving zijn , de kerkelijke namen zijn per kerkplaats geregistreerd, dus in elke plaats apart,

heb ca 50 plaatsen daar doorgekeken maar niet gevonden, iemand nog een tip??

greet fritz slegh - 22 okt 2017 - 10:57

in poortersboek van Vlissingen word Carel Frits vermeld , in 1789 , en daar staat dat hij uit omgeving Nassau Diets afkomstig is,

Waarom heeft U dit er niet bijgezet in de vraag? Een aantal berichten nav Uw vraag zouden dan anders zijn geweest. Wat verdere tips betreft, zelf zou ik proberen zoveel mogelijk informatie in Nederland te vinden voor in Duitsland te gaan zoeken. Zo suggereerde ik in Vlissingen bijv. proberen te achteralen of Carel ooit zelf zijn naam ergens onder heeft gezet, daar hij in een paar secundaire archieven voor lijkt te komen (aankopen, misschien ook verkopen?). Dat zou dan duidelijkheid kunnen geven over zijn echte naam, omdat die misschien niet precies Fritz was. Of is dat inmiddels ook allemaal al gedaan?

Peter S - 22 okt 2017 - 11:48

dank voor bericht, ben aan de ene kant blij met dit stamboomforum, aan de andere kant   ind ik de correspondentie erg moeilijk, omdat ik nergens een chronologisch systeem kan vinden van alle " heen en weer" berichten, of zie ik iets over het hoofd?  misschien kunt u mij  zeggen hoe/welke " knoppen" op de stamboomwebsite ik dan moet indrukken

greet fritz slegh - 22 okt 2017 - 11:59

U kunt naar de eerdere berichten in dit topic door op "1" of "2" te drukken direkt onder het meest recente bericht, dat zijn "bladzijden" van berichten. U kunt ook Uw eigen eerdere berichten aanpassen (inclusief Uw oorspronkelijke vraag) door op de knop "bewerken" te drukken die direct onder Uw bericht in kwestie staat (U moet dan wel zijn ingelogd). Verontschuldigingen als ik Uw vraag verkeerd begrijp.

Peter S - 22 okt 2017 - 12:09

in de overlijdensakte van carel fritz van 1811 staat dat hij toen 70 jaar was, dus moet hij rond 1741 geboren zijn, maar bij een akte van huwelijk van zij  kind lambertus in 1810  kind stond dat hij toen 64 jaar was, dus van 1746 moet zijn, ??? zijn vrouw overleed in 1810 en was 56 jaar,

dus is heel goed mogelijk dat hij inderdaad van 1746 zou zijn,

we zoeken verder 

greet fritz slegh - 22 okt 2017 - 12:22


dank, u bedoelt op de knop " reageer" maar dan krijg je maar een beperkt aantal berichten

misscien is het systeem als zodanig

greet fritz slegh - 22 okt 2017 - 12:32







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu