stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » Teunis Kruikemeier, 1813, 131e r?giment infanterie de ligne

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo, Mijn voorvader Teunis Kruikemeier, was vanaf 17 april 1813 als Teunes Kruykemeyer onderdeel van het 131e régiment infanterie de ligne, de voortzetting van het régiment de l’Isle de  Walcheren. Is bekend waar het depot van dit regiment, waar neem ik aan zijn inlijving plaats vond, was

wim kruikemeier

Ik vermoed in Middelburg.

JP Ouweltjes

Doorbladeren van de stamboeken van dit regiment levert inderdaad een overvloed aan verwijzingen naar Middelburg op, met name deel een, omdat daarin nogal wat overlijdens staan in het militaire hospitaal aldaar.

* De Kloveniersdoelen is een bekend Middelburgs monument uit 1611, dat in de 17e en 18e eeuw ook een functie als herberg/sociëteit had. Tussen 1795 en 1956 was het gebouw in gebruik als militair hospitaal.

Jan Clavaux

Mogelijk al bekend, zijn inschrijving :  http://www.memoiredeshommes.sga.....

Willem Hak

Hallo Wim,

Het depot van het 131e zat in Brugge (zie: Marc Lebrun, Révolution, Empire et mauvais soldats. Revue Historique des Armées 2006. Online: http://rha.revues.org/index6032.html).

Maar in welk kader wil je dat weten? Als dat is omdat je op zoek bent naar archiefstukken over het regiment, dan moet je niet in Brugge zijn. Zo was het depot van het 33e legere in Givet, maar de archiefstukken zijn daar niet (meer).

Bas Lems

Hartelijk dank voor de reacties, Ik probeer het leven van mijn directe voorvaderen wat meer in te kleuren. Van deze Teunis had ik tot voor kort het idee dat hij nooit verder uit de buurt van zijn geboorteplaats  Monnickendam is geweest dan Watergang. Nu ik ontdekt heb dat hij gediend heeft bij het 131e vraagt dat om enige bijkleuring. Jammer genoeg staat er bij zijn stamboek geen enkele notitie. Volgens dhr vd Spek van het NIMH is het in theorie mogelijk dat Teunis betrokken is geweest bij de veldslagen van Dennewitz, Grossbeeren en Leipzig en uiteindelijk in het belegerde Metz terecht is gekomen, maar daar is tot nog toe geen enkele indicatie voor. Wat wel opvalt is dat hij itt andere Monnickendammers blijkbaar op de conscriptie lijst van Medemblik staat en dat als zijn laatst bekende woonplaats iets onleesbaars staat, maar zeker geen Monnickendam

wim kruikemeier

Zijn laatste woonplaats is "idem".

Jan Clavaux

Geniaal, Ik dacht heel de tijd aan Edam, terwijl ik dat niet logisch vond. Kunt u ook wijs worden uit de tekens, die onder het kopje numéros de bataillons ou escadrons et des  compagnies staan? Ondertussen heb ik op de site van het Rijksarchief België onder de titel : Scheldedepartement/Repartitietabellen en bijbehorende stukken/Stukken en staten betreffende conscrits bestemd voor diverse eenheden infanterie gevonden dat er onder no: 2108/27 archiefstukken aanwezig zijn met betrekking  tot het 131e regiment linie infanterie, die tijdelijk bewaard worden in het rijksarchief in Beveren. Verder zijn er ook een aantal stukken uit 1813 betreffende dienstweigeraars, laatkomers enz. bestemd voor het  6e bataljon van het 131e regiment linie infanterie te Middelburg. Daarbij staat vermeld "Dit is het vroegere regiment Walcheren en doet nog steeds dienst als strafregiment". Ik vroeg mij af of dit alleen op het 6e bataljon slaat of dat het hele regiment een strafregiment is.

wim kruikemeier


Kunt u ook wijs worden uit de tekens, die onder het kopje numéros de bataillons ou escadrons et des  compagnies staan?

Ik lees 5B1C, met andere woorden, 5e bataljon, 1e compagnie.
Vanaf bladzijde 130 verandert de duidelijk geschreven 5 gaandeweg in een soort S


De bataljons 5 en 6 staan in dit stamboek ook gewoon op numerieke volgorde; ook daaruit blijkt volgens mij, dat het een 5 moet zijn.

Jan ClavauxPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!