stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » Vervangers in Napoleontische Dienst

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Bij inschrijvingen van Nederlanders in Franse dienst kom ik twee soorten vervangers tegen, de remplaçant en de substituant. Zit hier behalve in tekst ook een inhoudelijk verschil in?

Jan Vliegenthart

Bij mijn weten niet.

Het komt wel eens voor dat de vervanger ook weer vervangen wordt, bijv. vanwege ziekte of overlijden.

Maar het is natuurlijk het beste te beoordelen in de context, waarin de woorden worden gebruikt. Heb je relevante voorbeelden?

Komen de woorden allebei even vaak voor of het ene woord vaker dan het andere? Mijn vermoeden is dat remplacant vaker voor zal komen dan substituant.

Bas Lems

Bij de inschrijving wordt de standaardtekst remplacant doorgestreept en vervangen door substituant. Ook suppleant komt voor. Maar altijd met een naam van wie wordt vervangen. Het zijn de inschrijvingen uit Vincennes.

Jan Vliegenthart

Hallo Jan,

Ik heb me vergist. Er is wel degelijk verschil. Ik stuur je een link naar een contemporain (1812) boek:

Uittrekzel ten behoeve van de conscrits uit de algemeene instructie betreklyk de conscriptie: regten en pligten van de conscrits en van hunne familie

Achterin zit een index, waarin o.a. de termen die jij tegenkomt, voorkomen.

Misschien is het een idee dat jij de verwijzingen eens bekijkt en ons daarvan verslag doet? Ik heb op het moment helaas niet zo veel tijd Onbeslist

Wat ik er vooralsnog van heb begrepen, is dat een substituant iemand is, die geruild heeft met een loteling die een hoger nummer heeft getrokken. Hoe hoger het nummer, hoe eerder je aan de beurt was om daadwerkelijk te dienen.

Bas Lems

Ga ik doen Bas. Je hoort nog van me. Bedankt voor je hulp.????

Jan Vliegenthart

Hallo Jan,

Op blz. 82 staat het verschil uitgelegd, maar het is me nog niet helemaal duidelijk. Een suppleant is een plaatsvervanger, die uit hetzelfde departement afkomstig moet zijn (?).

Een remplacant moet iemand vervangen binnen hetzelfde korps?

Wie het weet, mag het zeggen.

Bas Lems

Mogge Bas,

Ik heb het stuk gelezen. Schitterend! Over de vervanging en de Franse terminologie begrijp ik er het volgende van:

Vervanging is eigenlijk een schikking met beider goedvinden, waarbij beide lotelingen zijn ingeschreven voor de Conscriptie, maar op verschillende algemene inschrijvingslijsten staan vermeld, en de ene conscrit de plaats van de ander overneemt. Tot zover is het nog wel te bevatten. Maar dan:
- Degene die binnen het Departement de vervangende dienst gaat vervullen, wordt een suppleant genoemd, de conscrit die een suppleant levert, en dus zelf niet in dienst gaat, wordt gesuppleëerde genoemd. Het kan dus zijn dat een jongeman uit Hendrik-Ido-Ambacht suppleant wordt voor een jongeman uit Zwijndrecht (ze staan op verschillende lijsten), omdat beide plaatsen tot hetzelfde Departement Bouches de la Meuse behoren.
- Als een jongeman de dienst overneemt van een ander die bij hetzelfde korps staat ingeschreven, noemen we degene die de dienst gaat vervullen een remplaçant, en hij die niet meer in dienst hoeft een geremplaceerde.
- Je kunt je lotnummer ruilen met een andere dienstplichtige.  Heb je een hoog nummer en wissel je dat met iemand met een lager nummer, dan ben je een substituant. Heb je een laag nummer en wil je dit omwisselen voor een hoog nummer, word je gesubstitueerde genoemd.

Groeten,

 

Jan

Jan Vliegenthart


Dag Jan,

Hartelijk dank, het is me nu een stuk duidelijker geworden. En ik was niet eens de vraagsteller ;-)

Ik denk ook dat er meer mensen op het forum zijn, voor wie deze informatie (nu of later) nuttig kan zijn.

MVG

Bas LemsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!