stamboomforum

Forum logoMilitairen » gedane veldtogten in Frankrijk 1815: waar precies?


Profiel afbeelding

Beste allemaal,

Simon Tevens heeft gediend in het Bataljon Veldartillerie no2 vanaf 1814. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GY16-9L3H?i=79&wc=M6K5-BM9%3A64388201%2C64448901&cc=1498335

Bij gedane Veldtogten staat dat hij in Frankrijk is geweest. Dit is overigens niet bij alle militairen van het Bataljon. Bij meerdere staat deze vermelding niet en bij enkelen staat specifiek Waterloo.

Ik vraag mij af of de bewegingen van dit legeronderdeel zijn te achterhalen.

Hij is namelijk op enig moment een voormoeder Marie Anne Joseph Boulet (Cortil 1782-Veenhuizen 1838) tegengekomen. In 1822 hebben zij samen een dochter gekregen in Charleroi.

Ik vraag mij af of het middels militaire bronnen is te achterhalen waar ze elkaar ontmoet kunnen hebben. Marie Anne Joseph Boulet kreeg namelijk rond 1812 een dochter Pauline Boulet in Namen (waarschijnlijk de provincie) waarvan de vader onbekend is gebleven.Op die manier heb ik misschien een spoor om haar geboorteplaats te vinden.

Verder zou ik graag wat achtergrond willen om een beter beeld te kunnen krijgen

* In hoeverre zijn dorpen zoals Cortil, Ernage, Gembloers, Meux getroffen door de gevechten en bijkomende ellende?

* waarom zou een Nederlandstalige soldaat een relatie beginnen met een Franstalige oudere dame met al een kind. (nb ze kon niet schrijven)

 

In 1828 is dit gezin samen met andere militaire veteranen uit Charleroi verhuisd naar Veenhuizen.

In 1830 Overlijdt Simon Tevens

 

Ik hoop dat iemand mij een beeld kan schetsen over de deze periode, Alvast bedankt

Groeten,

Silvio Rademaker

esa rara

Garnizoensplaats is na te kijken in het boekje Vredesgarnizoenen..... van H.Ringoir. In te zien bij meerdere archieven.

Hij kreeg overigens een Waterloogratificatie. De artillerie ging na Waterloo naar Noord Frankrijk en daarna via Mechelen weer naar huis.

Hij zat natuurlijk niet meer bij het tweede bataljon veldartillerie.
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GY18-99R3?i=155&cc=1498335

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GY18-99CB?i=7&cc=1498335

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9Y18-GLN?i=9&cc=1498335

bijvoorbeeld: 6e Artillerie-Garnizoenscompagnie te Charleroi en Dinant Geformeerd uit de artillerie-compagnie van het Bataljon van Luxemburg nr. 35. In juli 1823 vernummerd tot 5e compagnie

Frank Fransz

Hallo Frank,

 

Super bedankt voor je snelle reactie. Ik ga achter Ringoir aan.

Fijn dat ik hem zo dicht bij Waterloo kan plaatsen rond die tijd. Ik heb helemaal niet aan de gratificatie gedacht. Ook dank voor deze tip.

Bij Noordfrankrijk, zijn dit de troepen die met Wellington naar Parijs zijn gemarcheerd of juist rond Valenciennes zijn gebleven.

 

Verder, is er nog een mogelijkheid om te achterhalen waar Simon Tevens bij de slag om waterloo zich bevond? Als reserve of juist actief? Ik geloof dat daar een Engels boekje over bestaat nietwaar?

Groeten,

Silvio Rademaker

esa rara

In het volgende bestand van de Nafziger Orders of Battle 815FBF.pdf kun je zie wie meededen aan de geallieerde zijde. Momenteel krijg ik dat niet geopend.

Misschien wordt je hier wat wijzer van http://www.grenadiercompagnie.nl/Bestanden/2.9%20Waterloo.pdf

Voor het zoeken naar je voormoeder lijkt me dit allemaal niet relevant. Belangrijker is het zoeken in de tijd hij (blijkbaar in België) in garnizoen lag.

Frank Fransz


Hallo Frank, ik heb de nafziger pdf geopend en kan er nog niet uit wijs worden. Waarschijnlijk moet ik me er iets meer in verdiepen. Het andere pdf is ontzettend interessant. Hoe geschiedenis door een ander perspectief een compleet ander beeld kan vormen. In ieder geval een achtergrond die vertelt over hoe er toen geplunderd is. Wat dit betekent voor mijn voorouder? Ik weet het nog niet. Misschien kom ik ooit te weten....

esa raraPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu