stamboomforum

Forum logoMilitairen » legerarts simon josef d'oignies 1740-1782


Profiel afbeelding

Gegroet, ik ben ihk van een onderzoek op zoek naar meer gegevens over Simon Josef D'Oignies, een legerarts in het 55ste infanterie-regiment van Baron De Murray in het Oostenrijkse leger. Hij diende van 1771-1782, het jaar waarin hij overleed. Hij was toen waarschijnlijk 41 jaar oud. Als jullie meer informatie hebben dan wat ik hierboven geschetst heb, dan zou ik dat heel graag willen weten. Hij is de eigenaar geweest van een groot herbarium (gedroogde plantenverzameling)en heeft zelf ook het een en ander aan die plantenverzameling toegevoegd. Ik neem aan dat hij ergens in Belgie is geboren, aangezien hij in een Waals regiment diende en D'Oignies een naam is van een Belgisch geslacht. Meer informatie is heel erg welkom!

Hartelijke groet,

Aleid

Aleid Offerhaus

Een beginnetje.
Het bataljon waarvan tussen 1781-1787 baronet Sir Joseph Murray commandant was, lag in die tijd voornamelijk of misschien zelfs uitsluitend in Namur.
Er bestaat dus een kans, dat d'Oignies in Namur is overleden, tenzij hij ergens is gesneuveld.

Er bestonden diverse families d'Oignies, die onderling niet aan elkaar verwant waren.
Daar is op dit forum al vaker aandacht aan besteed: https://www.stamboomforum.nl/zoek/?q=oignies
Dat hij een lid was van de Brusselse familie van die naam ligt (voorlopig) het meest voor de hand.

Jan Clavaux

Beste Jan, daar maak je me blij mee, met zo'n snelle reactie!! Ik heb de eerdere berichten  op het forum gezien, maar daar kon ik niets mee, omdat het om een arts uit de 17de eeuw  ging. Verder had ik ook geen idee of het de adellijke tak of de burgerlijke tak betrof. In ieder geval kon ik Simon D' Oignies niet vinden. Hij noemt zichzelf Simone (italiaans was in de mode in die tijd). Dat staat tenminste op het titelblad van de herbaria, die ik momenteel bestudeer. Ik wacht op bericht uit het staatsarchief in Wenen, waar hij ' gevonden'  is, maar ze zijn niet zo snel.

Kan je me vertellen hoe je weet dat het regiment in Namen gelegerd was en waarom je denkt dat de familie uit Brussel kwam?

Bij voorbaat dank en hartelijke groet,

Aleid Offerhaus

Aleid Offerhaus

Beste Aleid,

het verblijf van het bataljon in Namen baseer ik op wat medegedeeld is in The historic herbarium of Simone D'Oignies and its current scientific importance (jou ongetwijfeld bekend), dat weer verwijst naar een studie van Bertrand van der Schelden uit 1923 over de vrijmetselarij onder het Habsburgse regime in België in die tijd.

Mijn voorlopige voorkeur voor Brussel komt door het wegstrepen van de niet-Belgische families van die naam.
Dat kan ook gewoon een foute inschatting zijn natuurlijk.

Helaas zijn de registers van zowel Namen als Brussel op internet wel doorzoekbaar, maar is dat voor beide plaatsen een tijdrovende klus:
https://search.arch.be/nl/tips/98-parochieregisters

P.S. Voor wie wil zoeken: in het Belgische systeem staat deze familie alfabetisch gerangschikt onder de letter D.

Jan Clavaux

Beste Jan, dank voor je reactie. Het artikel van Alice kende ik inderdaad. Zij is begonnen met het herbarium en ik maak het af, zogezegd.

Die archieven zijn een uitdaging, inderdaad. Ik heb het archief van Namen en Bergen maar aangeschreven. Misschien dat uit die hoek een reactie komt. Enfin, het blijft spannend.

Vr. groet, Aleid

Aleid Offerhaus

Ik moet mezelf corrigeren.
Nader onderzoek levert op, dat de naam d'Oignies rond de tijd van de geboorte van Simon (circa 1740)
toch ook redelijk vaak voorkwam in allerlei dorpjes in de provincies Hainaut en Namur.
Dat wordt dus zoeken naar een speld in een hooiberg.
(zijn opleiding en rang maakten het overigens wel waarschijnlijk, dat hij zelf uit een militair milieu kwam, en dus uit een grotere stad)

Het enige gegeven over hem dat mogelijk nog boven water is te halen is zijn exacte plaats en datum van overlijden.
Van daaruit valt heel misschien nog verder terug te werken.

In welke publicatie is het jaartal 1782 voor zover jij weet voor het eerst vermeld?
En wat was de bron daarvoor?

Jan Clavaux


Ik weet dat hij 11 mei, 1782 is gestorven omdat ik contact heb opgenomen met het Oostenrijkse Staatsarchief. Zij gaan ons het een en ander sturen waar hij in wordt vermeld. Hij was immers in dienst van de Habsburgers! Dat ik het toch op dit forum heb geplaatst is omdat het nog wel even kan duren voordat ik die informatie krijg. Het kan dus heel goed zijn dat er van alles in dat dossier staat, maar stilzitten als je iets graag wil weten is niet een van mijn kwaliteiten!

Aleid OfferhausPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu