stamboomforum

Forum logoMilitairen » Overlijdensaktes Napoleons veldtocht naar Rusland


Profiel afbeelding

Ik heb inmiddels 3 broers gevonden die in verschillende regimenten onder Napoleon naar Rusland zijn getrokken. Ik heb hun namen gevonden in de Mémoires des Hommes maar hier staan geen overlijdensdata of aktes. Weet iemand waar ik deze informatie kan vinden (als deze sowieso voorradig is)?

Het betreft Louis Jacques Mottier (geb. 21-08-1785 te Breda); Was grenadier in het 1e bat., 1e comp. Bij 'sorti dus corps' dat hij oorlogsgevangene van de Russen in 1812

Hendrik David Mottier (geb. 15-02-1781 te den Haag); Maakte vanaf 1811 deel uit van het 125e regiment en werd in 1812 bevorderd tot korporaal.

De jongste broer, Jean David Mottier daarvan heb ik inmiddels een overlijdensakte gekregen (in 1814 in een rand hospitaalte Trier).

Na het nodige leeswerk over de veldtocht weet ik dat bijna het hele 125e regiment bij de terugtocht bij de Berezina het leven heeft gelaten en dat soldaten die gevangen werden genomen, ook een kleine overlevingskans hadden. Hopelijk kan iemand mij verder helpen.

Sandra Mottier

Die informatie bestaat bij mijn weten niet. Het was ook praktisch vrijwel onmogelijk. Wie zou er aangifte moeten doen? Waar? In welke taal?

Tijdens een dergelijke oorlog "verdwijnen" mensen gewoon. Je vindt hoogstens info in de stamboeken of misschien in attestaties als zij weduwen achterlieten die wilden hertrouwen, maar echte overlijdensakten kun je beter uit je hoofd zetten

Annemarie57

Als er niets in de stamboeken staat zijn ze gewoon "zoek"

Frank Fransz

Bedankt voor de bevestiging van mijn vermoeden Frank.

Annemarie57


Bij een vervolghuwelijk van een weduwe heb ik een ooggetuigeverslag van twee medestrijders gevonden. Die verklaren het overlijden van de gesneuvelde soldaat. Als het meezit staat er in de stamboeken informatie anders wordt het een moeilijk verhaal. Ik zoek er zelf ook nog een stuk of dertig.

Jan VliegenthartPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu