stamboomforum

Forum logoMilitairen » 47e Reg. Inf. van Linie: Jan (Jean) Halfschepel.


Profiel afbeelding

Hallo Robert
Ik ben het met je eens dat de datum van 19 mei 1813 in het hospitaal van Mayence verwarring geeft. De administrateur heeft may ( zo lees ik het ook) geschreven in plaats van mai. Ik heb geen idee wat hij wel heeft willen noteren, maar als je de inschrijving van Jan Halfschepel leest dan zitten daar wel meer onduidelijkheden en schrijffouten in. Hij zou op 25 mai 1813  ingeschreven zijn bij de 81e Equipage  als conscrit van 1814, terwijl hij geboren is in 1793 en van de lichting 1812. Wanneer je op folio 17 recto kijkt dan zie dat er op die pagina bij een aantal mannen uit het departement La Manche de datum van incorporé van 28 avril 1813 is veranderd in 25 mai 1813 en die verandering is doorgezet bij alle mannen van de Zuiderzee. Ik heb alle inschrijvingen van de mannen uit het departement Zuiderzee in het stamboek nagekeken. De meesten zijn zo tussen 17 november (17-9bre 1813) en 28 december (28-xbre 1813) in het hospitaal van Mayence opgenomen. Er is verder niemand met zijn vreemde aanduiding van 19 may, dus een van de vele verschrijvingen, die regelmatig in deze stamboeken voorkomen. Het blijft geestdodend mensenwerk om een hele dag appel- en contrôlelijsten over te schrijven in jet eigen stamboek. Er was dan ook geen enkele controle achteraf van een meerdere, zodat alle fouten, verschrijvingen en onduidelijkheden zijn blijven bestaan. Het beste is om tijdens het onderzoek in een stamboek naar een bepaalde naam ook enkele pagina's voor en achter de naam te bestuderen om en beter begrip te krijgen van de man die alles inchreef. 19 may 1813 zullen we dus als een verschrijving moeten beschouwen.

Jan de Ruiter

Jan de Ruiter

[e-mailadres verborgen] Duidelijk, kan me daarin vinden. Maar dat hij eerst in het 81ste in een Franse Havenstad een opleiding bij de Marine heeft gehad. Dat blijft wel overeind staan?

RoberT

@ Jan. Nog een ander vraagje, ik kan de Goesche Courant 1814 niet vinden in de archieven. De krantenbank Zeeland gaat van 1795 over naar 1819. Slaat dus een 24 jaar over. Delpher staat volgens mij de Goesche Courant niet bij. Of heb je ze zelf in het archief zitten doorbladeren? Monnikenwerk!

Jan en Frank, nogmaals erg bedankt, wordt een mooi verhaal in mijn stamboomboek. Uiteraard eervolle vermelding van jullie als bron.

RoberT

Utrechtse courant 12 1 1814

RoberT

Hallo Robert,

 

ik heb inmiddels gevonden dat de 81e Equipage de Haut Bord in Brest was gestationeerd. Op 02-07-1813 overleed Jan Faes uit Antwerpen als leerling matroos (apprenti-marin) van de 81e Eq. de HB aan boord van een schip op de rede van Brest. Zie op internet: Présentation de AHPE, (Association Histoire du Premier Empire). Ga dan naar memorial>Deux Nethes>Anvers.

Jan de Ruiter

Jan de Ruiter


Even aanklikbaar gemaakt.

Mooie informatie, weer wat meer zekerheid over Jans avonturen. Er wordt gesproken over de Méduse, zie link We kunnen er niet zomaar vanuit gaan dat Jan ook op dat schip is opgeleid, maar de kans lijkt me zeker aanwezig. Dank!

RoberTPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu