stamboomforum

Forum logoMilitairen » Regimenten Zwitsers 18e eeuw Staatsarchiv kanton Bern [opgelost]


Profiel afbeelding

Heeft iemand ervaring met het Staatsarchiv Bern? In Gens Nostra jaargang 42 (1987) noemt Robert Murray Bakker in zijn artikel "de Zwitserse regimenten in staatse dienst 1693-1797" een aantal stukken die in dit Staatsarchief te Bern te raadplegen zijn. Bijv. "10. Hollandische Compagnies-Rödel 1701-1796, 24 banden. In de laatste lijsten staan namen van militairen die 1796/1797 in Holland bleven en niet naar Zwitserland terugkeerden." Op de website van het Staatsarchiv heet dat tegenwoordig Holländische Kompanierödel. Dat bevat inderdaad 24 banden. Maar vind je daarin echt namen en woonplaatsen en nog meer informatie?

Herman Kimmann

Bij het bezoek aan NGV over mijn voorouders in Zwitserland gevraagd; de achternaam Huese komt daar waarschijnlijk ook in voor,
zoals door u vermeld bij dit onderwerp. Deskundige: Dhr J. Kaldenbach, vragen naar bijv.: Jos Kaldenbach, zie verder incl. contact,
via google gevonden bij o.a. NGV pagina, dd.5sep2018,} https://ontdekjouwverhaal.nl/event/afdelingsbijeenkomst-gooiland/
Eventueel opbellen, NGV Bunnik, zie ouder bericht.} https://ontdekjouwverhaal.nl/event/duitslanddag-3-februari-2018-bunnik/
Dat is met openingstijden, bijv. elke donderdag, NGV - Verenigingsgebouw in Bunnik, => https://ontdekjouwverhaal.nl/contact/

Macy Deden

Dag Herman,

Ik ben net terug van twee weken onderzoeken in Zwitserse archieven in Neuchâtel en Porrentruy.
Ikzelf heb mijn belangrijkste informatie gevonden in de Nederlandse militaire stamboeken en de huwelijkse bijlagen van een huwelijk van de broer van mijn voorvader.

Mijn voorvader is omstreeks 1820 vanuit Renan, kanton Bern naar Nederland gekomen. Samen met zijn broer heeft hij in het Regiment Zwitsers van Von Jenner gediend. Vanaf de website van het Staatsarchiv Bern (http://www.query.sta.be.ch/archivplansuche.aspx?ID=37) kun je alle DTB boeken van Bern in PDF formaat downloaden. Het archiefpersoneel in Neuchâtel en Porrentruy was erg hulpvaardig en ik greeg de originele boeken in handen om te onderzoeken.

Daarentegen werd ik door Zwitserse onderzoekers gewaarschuwd voor de zeer onvriendelijke benadering van stamboomonderzoekers door het Staatsarchief Bern. Geef hen altijd aan dat je een algemene historische studie doet en niet dat je het om stamboomonderzoek gaat.

Ik heb de Holländische Kompagnierödel dus niet zelf ingezien, maar had ze ook niet nodig om de definitieve aansluiting met Zwitserland te vinden.
Weet je zeker dat je de Rödel nodig hebt en dat je alle documentatie in Nederland hebt uitgeput?

Michaël
 

Boers

Ik maak dit bericht aan, omdat ik het onderwerp graag ook wil volgen. Zoeken in Zwitserland is nog nieuw voor me.

Carola

Bedankt Macy. Ik heb Jos Kaldenbach een mail gestuurd met mijn vragen.

En bedankt Michael, voor je ervaringen in Zwitserland. Jammer dat het Staatsarchief Bern niet zo van stamboomonderzoekers lijkt te houden.

Ik heb ook al informatie ingewonnen in het Nationaal Archief en de (onder)trouwregisters van Bergen op Zoom. Omdat het huwelijk van de voorvader van mijn vrouw in 1799 plaatsvond was hij waarschijnlijk al 4 jaar daarvoor bij de inval van de Fransen ontslagen uit het regiment en wordt er dus geen commandant meer genoemd en weet ik zelfs niet zeker of de soldaat Alleman in het Zwitsers regiment, die ik vond in een rangeerlijst in het Nationaal Archief, identiek is aan de voorvader. En hoop ik dat die informatie in Bern is te vinden. Dat de DTB van kanton Bern te downloaden is wist ik inmiddels en ik ben de families nu aan het uitpluizen.

Carola, de NGV heeft in hun blad Gens Nostra ook artikelen over genealogisch onderzoek in Zwitserland. Ik heb hun DVD met de jaargangen 1946-2006 aangeschaft. Het Familiennamenbuch der Schweiz op http://www.hls-dhs-dss.ch/famn/?lg=d is ook een hulpmiddel.

Herman Kimmann

Ik heb van Bernard Krijbolder voorbeelden ontvangen uit deze Holländische Kompanierödel en heb er nu een beeld bij. Ze bevatten o.a. naam, voornaam, geboorteplaats, datum ingang compagnie en datum uit de compagnie gegaan. Verder wordt vermeld wie er gestorven zijn, wie er ziek in Holland achtergelaten zijn en wie er gebleven is. De moeite waard om ervoor naar Bern te gaan.

Herman Kimmann

Beste Herman,

Kunt op de hoogte houden van uw bevindingen? Ik ben vandaag op dezelfde voorvader gestuit, maar ben niet in de gelegenheid om af te reizen naar Bern.

Mark Musters

Mark, dat zal ik doen. Je hebt nog wel even geduld nodig want ik kan pas in het voorjaar 2019 naar Bern. Ik zal je t.z.t. inlichten wat ik gevonden heb, daarnaast zul je op termijn hopelijk aanvullingen kunnen vinden in de publicatie van de parenteel Alleman van Everlien Salawan Bessie. https://www.genealogieonline.nl/parenteel-alleman/. Deze Zwitser Johannes Alleman zal in 1799 niet hebben vermoed dat hij nakomelingen in Nederland zou krijgen. Hij heeft klaarblijkelijk al kort na zijn huwelijk zijn inmiddels zwangere vrouw verlaten en is vermoedelijk naar Zwitserland teruggekeerd. Maar dat laatste moet nog blijken! Via welke tak stam jij van hem af?

Herman Kimmann

Hartelijk dank, Herman. Geduld is een schone zaak in de wereld van genealogie.

Mijn vrouw stamt af van Johannes Alleman. Haar oma was Catharina Maria Alleman, geboren in 1931 en overleden in 2010 te Bergen op Zoom. Ze was een dochter van Christianus Alleman en Helena Raaijmakers.

Mark Musters


Ik wil even iets rechtzetten. Ik ben vandaag in Bern in het Staatsarchief geweest en uiterst vriendelijk behandeld ook al heb ik eerlijk kenbaar gemaakt dat ik voor "Familienforschung" kwam. De door mij op mijn account gereserveerde stukken lagen al netjes klaar op de leeszaal. Er zijn gratis kluisjes voor je spullen, je mag gebruik maken van extra belichting voor eventuele foto's (zonder flits) maar de verlichting op de leeszaal was voldoende voor mijn fototoestel. Niets dan lof voor het huidige Staatsarchief. Er waait wellicht een andere wind nu de kerkboeken van het kanton Bern online zijn te raadplegen en het op de leeszaal erg rustig geworden is. En het belangrijkste, ik heb gevonden wat ik zocht. Mark en Everlien, ik zal jullie zo snel mogelijk verslag doen over Johannes Alleman.

Herman KimmannPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu