stamboomforum

Forum logoMilitairen » Hoe zoek je een vrijwilliger Nationale Militie?


Profiel afbeelding

Ls,

Van de vier zonen uit gezin van Simon Petrus Halfschepel uit Lisse, geb 1894 t/m 1909, heb ik de lotingsinschrijvingen gevonden. Ben daarvoor naar Nat. archief geweest. Eerste zoon Hendrik gaat in dienst in 1914 bij 4RI. Bij de andere drie, Jacob, Simon Petrus en Laurentius, staat dat ze vanwege broederdienst niet in dienst hoeven.

Nu zijn er in de familie enkele foto,s van militaire signatuur en een nog levende dochter van Jacob geeft aan dat haar vader altijd zei dat hij op een van die foto,s staat. En hij maakte daar nooit een geintje bij. 

Mijn vragen

1. Hoeveel jongens uit een gezin van 4 moesten in dienst in de periode 1914 - 1929?

2. Kan het zijn dat een jongen toch in dienst ging, en dat dit niet in de lotingslijst werd vermeld?

3. Hoe vind ik een dergelijke vrijwilliger?

Met vriendelijke groet, Robert. 

RoberT

Hallo Robert,

Een stuk wetgeving van de Nationale Militie staat op mijn site. In de wet van 1908 staat in hoofdstuk 4 het een en ander beschreven. Daarmee krijg je antwoord op vraag 1: van de vier jongens zouden er twee in dienst hebben gemoeten.

Wat betreft vraag 2 en 3: een vrijwilliger komt mogelijk niet voor in de lotingsregisters, maar wel in de militieregisters (denk ik, weet het niet zeker).

met vriendelijke groet, Frank

Frank van de Velde


Hoi Frank, dank voor het eerste antwoord. Verwarrend dat de andere drie broederdienst hebben dan. Dat klopt niet met de wet.

weet jij wat het verschil is tussen het lotingsregister en het militieregister? 

RoberTPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu