stamboomforum

Forum logoMilitairen » Staat van dienst betovergrootvader: Nederlands Indië; strafdetachement, wie weet meer?


Profiel afbeelding

Goedenavond,

Mijn betovergrootvader Cornelius Simon Johannes Hopmans (Tilburg, 1888 - Tilburg, 1946) ging in 1907 vrijwillig in dienst voor zes jaar bij de Koloniale Troepen. Op 2 november 1907 is hij aangekomen in Batavia. Op 21 oktober 1910 werd hij bestemd voor inlijving als fusilier bij het strafdetachement. Op 28 maart 1912 werd hij bestemd om uit het leger te worden verwijderd wegens aanhoudend wangedrag op grond van artikel 16 van het reglement op het strafdetachement

Mijn vraag is of iemand weet om welk soort overtreding het gaat van het reglement en of dit reglement nog ergens te vinden is. Een subsistentenkader is toch een plaats waar de militairen verblijven totdat hun schip huiswaarts vertrekt, als ik het goed heb begrepen?

Alvast heel erg bedankt!

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Zie voor meer informatie ook de bijgevoegde staat van dienst uit zijn zakboekje:

Indie van Lieshout

Zijn stamboek inschrijving schept daar ook geen duidelijkheid in.

Frank Fransz

Een oude versie, wellicht verouderd voor de vraag, is wel online in te zien :  Reglement voor de strafdetachementen bij het leger in Nederlandsch-Indië. In: Verzameling der algemeene orders voor het Nederlandsch Oost-Indisch leger, 1874/75, p.150 (link). Het is m.i. zaak een dergelijke verzameling van 1903 te vinden; bovenstaande aantekening refereert naar de Algemeene Order no. 136 van 1903 (en ik meen te hebben gezien dat het reglement in 1891 al vernieuwd was, per Alg. Order). De bibliotheek te Berlijn heeft deze verzamelingen online, maar enkel die van 1875-1883 (link).
Aanv. : Deze verzameling lijkt handig, maar niet online (link)?

Peter S


Frank en Peter, 

enorm bedankt voor jullie zoekwerk! Het stamboek had ik ook al gezien (echt een hele puzzel om die te vinden, zeker omdat het Nationaal Archief een trage site heeft, dank voor al die moeite!), de staat van dienst uit het zakboekje van Cornelis is wel wat uitgebreider inderdaad.

Naar die verzamelingen van het Nationaal Militair Museum ga ik zeker eens kijken!

Heel erg bedankt,

Indie

Indie van LieshoutPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu