stamboomforum

Forum logoMilitairen » Waterloo gratificaties ook voor reserve troepen? opgelost



Profiel afbeelding
Tijdens de slag bij Waterloo waren er ook militairen onder prins Frederik op een reserve linie op 15 km afstand van Waterloo opgesteld. Deze opstelling was voorbereid om een eventuele aftocht van de Engelsen en Nederlanders te dekken. Deze soldaten hebben uiteindelijk niet meegedaan aan de strijd. Zijn de namen van deze militairen terug te vinden in de lijst van de gratificaties, op andere lijsten of juist helemaal niet?

esa rara - 9 aug 2019 - 07:54 (laatst bijgewerkt 9 aug 2019 — 15:54 door auteur)

Heeft u hier al geprobeerd via de site van het NIMH (nederl Instituut voor Militaire Historie)?

http://www.archieven.nl/mi/2231/?mizig=364&miadt=2231&milang=nl&misort=last%5Fmod%7Cdesc&miview=tbl

Heidi Jonkman - 9 aug 2019 - 15:17

Ik zal eens kijken wat de nimh hier over kan toelichten. De link naar de staatscourant is erg interessant. Dank voor de suggesties

esa rara - 9 aug 2019 - 23:22

Een verwant van mij maakte als flankeur van de Oost- en West-Indische Troepen deel uit van het Bataljon Oost-Indische Infanterie No. 20. Deze eenheid is niet daadwerkelijk ingezet, maar betrokkene wordt wel genoemd in de Waterloo gratificaties.

Michael van der Zee 1581 - 25 aug 2019 - 11:31


Hallo Michael, Dank voor je reactie. Wellicht dat dit Bataljon in de reserve is gehouden bij Braine l'alleud, dicht bij het slagveld. Ik begreep dat de Nederlandse troepen van Chassee pas op het laatst door Wellington zijn ingezet. Of denk je dat dit Bataljon ver van de werkelijke gevechten reserve stond? Zoals bij de troepen van prins Frederik? De achtergrond van mijn vraag is dat ik twee voorouders heb, beiden in hetzelfde garnizoen en dicht bij elkaar qua nummer, beide functie (kannonier eerste klasse) . De een heeft wel een gratificatie, de ander niet. Waarom niet? Ziek, garnizoensdienst of wel aanwezig maar geen gratificatie? Ik zou het leuk vinden om daar achter te komen. Nogmaals bedankt, Groeten, Silvio Rademaker

esa rara - 25 aug 2019 - 19:19







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu