stamboomforum

Forum logoMilitairen » Wijser + Rutten of Schoenmakers, reg.holstein-gottorp


Profiel afbeelding
Twee vragen: 1) zijn er registraties van overlijden? 2) zijn de echtgenotes dezelfde of verschillende personen. Casus: In 1740/1741 wordt Johannis Wieser geboren te Ieper, dat is gebleken uit latere dopen van zijn kinderen in Nederland. Helaas zijn in Ieper de dtb's in wo1 vernietigd. Een broer van Joannis, genaamd Hendricus, wordt geboren in 1750 in Leeuwarden. Beide broers dienen later als volwassenen in het Regiment van Holstein-Gottorp (inf.reg.698a later 599b). Op diverse Nederlandse aktes staan de ouders vermeld als Joannis Wijzer en Mela Schoenmakers. In 1749 wordt het gezin geregistreed in Leeuwarden, 2 volwassen en 2 kinderen. Hendricus uit Leeuwarden is het dus het derde kind. De dtb's van de garnizoenen aflopend terug in de tijd bekeken en vind (vermoedelijk) in Menen in 1743 de doop van een dochter Maria Gertruda. Ouders zijn daar Jan Wijser en Maria Cornelia Ruth. De echtgenote heet hier anders! helaas is de naam Wijser redelijk uniek in België en vind geen dezelfde of soortgelijke achternamen in de dtb's die voldoen. daarbij ook gekeken naar Wyser, Weiser, Wieser etc. Verder terug in de tijd vond ik in 1736 in Namur/Namen het huwelijk van Joh.Wijser en Mijlia Rutten, hij is daar vermeld als soldaat in het regiment van Sijn.Kon.Hoogheid van Pruissen(voorloper van Holstein-gottorp in het zelfde regiment). Joh.Wijser is 'geboortig uijt Nassau-Siegen', Mijlia Rutten is van Susteren. Ik veronderstel dat de man en vrouw in Namen dezelfde zijn als de ouders van de dochter in Menen. In Namen wordt de echtgenote Mijlia genoemd wat lijkt op de latere Nederlandse vermelding Mela. Alleen de achternaam komt helaas geheel niet overeen. Van zowel Joh.Wijser als Mijlia Rutten als Mela Schoenmakers heb ik tot nu toe geen overlijdens gevonden. Wie kan aanwijzingen geven over de overlijdens en wie weet er meer of de echtgenotes dezelfde personen zijn of verschillende? Alvast bedankt voor het meedenken! Groet Raymon

raymon wieser

Doopboek R.K. par. Het Klooster Leeuwarden

 • Bron: DTB Geboortes / dopen
 • Soort registratie: DTB geboortes / dopen inschrijving
 • (Akte)datum: 13-05-1750
 • Plaats: Leeuwarden

Bijzonderheden:
Bij Familysearch kunt u ‘n gratis account aanmaken. Vervolgens kunt u inloggen waarna scans geraadpleegd kunnen worden.

  1. Dopeling

   Joannes Henricus

  1. Vader

   Joannis Wijzer

  2. Moeder

   Mela Schoenmakers

Getuige

Renee2

Overlijden op 1 december 1831 te Arnhem

=

   

Vader

Joannes Wijzer, zonder beroep

Moeder

Mela Schoenmakers, zonder beroep

Overledene (mannelijk)

Weduwnaar

Renee2

Bedankt je reactie Renee. Deze info is idd de zoon geboren te Leeuwarden en zijn overlijden te arnhem. Ik had dit laatste achterwege gelaten in de vraagstelling, aangezien ik het overlijden van zijn vader en moeder probeer te achterhalen.

raymon wieser

Misschien is haar patroniem Rutten en werd ook wel eens de achternaam Schoenmakers gebruikt? Haar doop in Susteren al gevonden?

Peter S

Hallo Peter, er is een doop op 28-10-1717 in het naastgelegen Sittard(conjugum Sittardiensium staat er bij, moet nog opzoeken wat dat inhoud), dopeling Maria Cornelia Rutten, ouders Adamus Rutten en Anna Catharina Crommen. Heb alleen geen bewijs dat dit ook de Mijlia/Maria Cornelia uit Namen en Meenen is, al zou dat wel het geval kunnen zijn.

raymon wieser

In Heusden laten Johannes Wijser/Wieser/Weiser & Gertruda van Fist 1772-1776 vier kinderen r.k. dopen; bij de doop van Johannes Weiser op 16.04.1774 is ene Amelia Weiser doopgetuige, dit zou mogelijk zijn moeder kunnen zijn. (bij een latere doop van een dochter Amelia Wiser op 18.12.1785 te Bergen op Zoom, wordt vermeld dat de vader Johannes Wiser van Ieper is, en de moeder van Gorinchem)

Bij het r.k. huwelijk van Johannes Wiesser 13.05.1772 te Heusden wordt niet aangegeven of de ouders nog leven [hier]

Op 12.04.1780 wordt nog Christianus Wiser gedoopt te 's-Hertogenbosch, wederom met Amelia Wiser als getuige. En nog Cornelius Wieser 11.12.1782 te Sluis

Peter B

Dank je Peter voor het mee denken en nagaan. in 1780 is er de doop in 's,hertogenbosch waar een Amelia doopgetuige is. In 1785 dan de doop in Bergen op Zoom. even uit het hoofd in 1784 ook een doop van een dochter van broer Henricus, ook hier een kind genoemd Amelia! Waarschijnlijk zijn deze twee vernoemd naar hun oma. Ik heb van het bhic begrepen dat dat meestal pas gebeurde als in dit geval oma was overleden. Dus grofweg tussen 1780-1785 zou Mijlia Rutten/Schoenmakers overleden kunnen zijn. Ik heb de begraafinschrijvingen van de plaatsen waar het regiment lag als ééns doorgespit maar niets gevonden. Het kan natuurlijk goed dat Mijlia Rutten/Schoenmakers op haar leeftijd niet meer mee reisde met het regiment, maar ergens is blijven wonen. Een raadsel waar dat zou kunnen zijn.

raymon wieser


Naast de index van dopen in Menen is nu ook de doopinschrijving online gezet. De vraag of Maria/Mijlia Ruth/Rutten hetzelfde is als Mela Schoenmakers wordt weer actueel. De doopgetuigen (peter&meter?) heten Johan Brill en Maria SCHOEMACKER. Wellicht is de vrouwelijke doopgetuige familie van de moeder bij de doop. Wie denkt er mee?

raymon wieserPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu