stamboomforum

Forum logoMilitairen » Pensioenleeftijd militairen rond 1720



Profiel afbeelding

Was er iets vastgesteld omtrent de pensioengerechtigde leeftijd van militairen in het Staatse leger rond 1720 (cavalerie, rang: ritmeester)?

Saggi - 6 jun 2020 - 14:11

Niet dat ik weet. Meestal tekende een soldaat voor een aantal jaar (zes heb ik veel gezien) of 'voor het leven'. Dit haal ik uit de conduitelijsten, waarvan er laatst veel op familisearch zijn gepubliceerd (op het forum hier was een melding daarvan). Ik denk dat 'voor het leven' als onbepaalde tijd naar huidige maatstaven gezien moet worden. In mijn stamboom is een militair die het Staatse Leger pas op ongeveer op 50 jarige leeftijd verliet, zo rond 1790. Nog gewoon als soldaat, maar als beroep timmerman staat er op de rangeerlijst. Wel heel ongebruikelijk, gezien de leeftijden die op de rangeerlijsten staan. In het algemeen gold wel hoe hoger de rang hoe hoger de leeftijd die men had. Pas vanaf de 19 eeuw ging men pensionering bijhouden.

raymon wieser - 11 jun 2020 - 20:25


Was er al bang voor dat er geen vaste leeftijd voor stond, maar des al niet te min bedankt voor je reactie

Saggi - 12 jun 2020 - 17:23







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu