stamboomforum

Forum logoMilitairen » 15e Afdeling Infanterie Batholomé Philippus * Masera 1795


Profiel afbeelding

In het kader van mijn onderzoek ben ik op zoek naar de militaire carrriere van Bartholomé Philippus. Hij is in 1795 in Masera in Italië geboren en is op 19 juni 1820 in Maastricht als plaatsvervanger in dienst gegaan en geplaatst bij het reserve bataillon van de 15e afdeling Infanterie. Hij is op 1 maart 1821 in activiteit gesteld. Op 10 maart 1825 ingevolge authorisatie van het departement van oorlog, dd 10 februari 1825 wegens aspiratie van dienst gepasporteerd, hij is dan flankeur. 

Op zijn paspoort staat vermeld dat hij geen gedane veldtochten of bijzondere daden heeft verricht in die 5 jaar. Het paspoort wordt op 15 maart 1825 in Antwerpen getekend door kolonel Stolzberger.

Mijn vraag is waar Bartholomé Philippus (die in 1825 overigens als Johannes Maria Filippini trouwt met Gijsberdina Verkuijl in Aarle-Rixtel) tijdens zijn diensttijd van 1820 tot 1825 gelegerd was. 

Ik heb het navraagd bij het nationaal archief. De medewerker daar verwees mij naar het boek Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940 van Hendrik Ringoir. Het is in deze tijden lastig om dat boek ergens op te vragen, misschien dat iemand het boek thuis heeft liggen en op zou willen zoeken waar de 15e afdeling Infantie gelegerd was van 1820 tot 1825?

Ik hoop dat iemand mij hiermee verder kan helpen. 

Alvast bedankt.

Groet,

Ron Bruijns

Ron Bruijns

Vreemd, de laatste keer dat ik dat boek in keek was bij de balie van het Nationaal Archief. (samen met een medewerker) 

De standplaats was dus in ieder geval Antwerpen.

Frank Fransz

Dank je wel voor je reactie, Frank. Met deze tijden bedoel ik dat het qua Corona maatregelen lastig is om het Nationaal Archief te bezoeken vanuit mijn woonplaats.

Het paspoort is ondertekend in Antwerpen. Betekent dit dan dat de 15e afdeling infanterie van 1820 tot 1825 in Antwerpen gelegerd is geweest? 

Ik stel deze vraag omdat ik twijfels heb over wie de vader is van de in oktober 1824 in Aarle-Rixtel geboren Pieter Verkuijl. Hij wordt in 1825 ge-echt door het huwelijk van zijn moeder Gijsberdina Verkuijl met Johannes Maria Filippini. Hij gaat daarna als Pieter Filippini door het leven. Als Johannes Maria (of Bartholomé zoals hij in de stamboeken vermeld staat) begin januari 1824 in Antwerpen gelegerd was lijkt het niet echt waarschijnlijk dat hij een zoon heeft gekregen met een katoenspinster die in Aarle-Rixtel woonde, ookal echt hij haar zoon tijdens hun huwelijk. Vandaar de vraag waar zijn legeronderdeel in januari 1824 gelegerd was. Als het legeronderdeel in de buurt van Aarle-Rixtel gelegerd was, is het een stuk aannemelijker dat Johannes Maria wel de vader van Pieter was.

Ron Bruijns


Het boekje is in te zien bij diverse archieven in het land. Er zullen nauwelijks particulieren zijn die er over beschikken.

Frank FranszPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu