stamboomforum

Forum logoMilitairen » Arbeits einsatz in Frankrijk in WO 2



Profiel afbeelding

Mijn grootvader moest zich in WO 2 als voormalig Nederlands Soldaat melden voor dwangarbeid in Frankrijk. Als metselaar is hij ingezet in de bouw van U boot bunkers in La Palice en Lorient. Waar kan ik gegevens vinden over dwangarbeiders in WO 2 in Frankrijk. Bij Defensie en het RIOD hebben ze geen gegevens van hem over deze periode. Wie kan mij verder helpen?

Frans Baats - 20 okt 2023 - 15:33

Geen echt antwoord op uw vraag. Hebt u deze info gekregen?

mvg-Ben

Ben Wegman - 20 okt 2023 - 15:49 (laatst bijgewerkt 20 okt 2023 — 16:00 door auteur)

Dank je Ben voor deze info, helaas komt mijn grootvader niet voor in de Arolsen archieven, wel zijn broer Jacobus en zijn vrouw Paula. Beiden ook door de Duitsers weggevoerd en ingezet als dwangarbeiders. Helaas las ik ook dat de archieven over de in Frankrijk ingezette dwangarbeiders grotendeels vernietigd zijn, dus ik ben bang dat mijn zoektocht naar het verleden van mijn grootvader in Frankrijk hier zal eindigen.

Frans Baats - 21 okt 2023 - 08:13

Ik ben een paar jaar geleden in het "Musee du 5 juin 1944, Message Verlaine" in Tourcoing bij Lille geweest. Het kleine, maar zéér interessante museum is gevestigd in de bunker waar de Duitsers op 5 juni 1944 het gecodeerde bericht onderschepten dat D-Day de volgende dag zou plaatsvinden. Dit museum wordt geheel door zeer geëngageerde, goed ingevoerde vrijwilligers gerund en draait geheel zonder subsidies en was toen, in 2018, daardoor maar 2 zondagen per maand open. In het museum was ook een opstelling gewijd aan de inzet van dwangarbeiders aan de Normandische en Bretonse kust. Het was slechts een klein thema binnen het hoofdonderwerp Message Verlaine, maar kennis over het thema moet zeker voorhanden zijn. Hoewel ik Frans spreek,  heb ik de privé-rondleiding in perfect Engels gekregen, dus de communicatie hoeft niet op voorhand onmogelijk te zijn. U kunt proberen contact met ze op te nemen en ze vragen of zij u aan gegevens/websites etc  kunnen helpen. Ik hoop dat het u iets oplevert !

Kattenburg - 23 okt 2023 - 18:33 (laatst bijgewerkt 23 okt 2023 — 18:41 door auteur)

je zou eens bij Les Archives départementales de la Charente Maritime navraag kunnen doen naar archiefmateriaal over La Pallice [hier] of bij het gemeentearchief van La Rochelle [hier]

Peter B - 24 okt 2023 - 09:08

Dank je voor deze info, ik ga er mee aan de gang.

Frans Baats - 24 okt 2023 - 13:51


Dank je voor deze info, dit museum is zeker waard om te bezoeken als weer in de buurt ben.

Frans Baats - 24 okt 2023 - 13:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu