stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3516

Beschrijving van het zoekplaatje:Markering

Ik denk dat het een embleem van de landmacht is en wellicht op een sjako gedragen werd. Maar dat berust alleen op een vermoeden.


Vraag over deze afbeelding gesteld door Johan de Graaf:

Uit welke tijd/jaar komt dit embleem en door welk legeronderdeel of andere instantie werd het gedragen?


Steekwoord(en):

Je maintiendrai embleem 

Klik op de afbeelding voor een vergroting
Klik om te vergroten

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 12 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:

Natuurlijk is dit een insigne/embleem van de landmacht. Mijn vader diende bij de landmacht en had net zo'n ding. Werd volgens mij alleen op het gala-uniform gedragen. Die van mijn vader bevatte tevens een esculaap omdat hij bij de geneeskundige troepen diende. Die van jou lijkt me een algemeen insigne, niet verbonden aan een bepaald legeronderdeel. Groet.

Wout van Vuuren

het zou volgens mij te vinden moeten zijn in het nationaal Militair Museum in Soest (NL) Verlengde Paltzenweg 1, 3768 MX Soest Ik heb ook iets gelijkaardig gezien op marktplaats en zou volgens daar een embleem moeten zijn van voor 1940 je zou het daar eens kunne navragen via telefoon of Mail groet Lieve

Lieve Van Vlasselaer

Het embleem is in ieder geval niet van de Koninklijke Luchtmacht.

Henk Talen

Het bijzondere is dat de twee dragende leeuwen elkaar niet aankijken maar allebei hun hoofd naar de kijker hebben gedraaid. Dit ben ik niet gewend van officiële emblemen. Dus ik vraag mij af of het wel een officieel embleem is en niet één of ander replica ter herdenking van het één of ander.

Co Alberts

Google onder "Nederlandse douane pet embleem" Nederlandse Douane pet - het net naoorlogs origineel Nederlandse Douane pet - Het net naoorlogs origineel

van der JAGT. P.

zie ook https://img1.etsystatic.com/100/0/9734217/il_570xN.833509199_b7wa.jpg

van der JAGT. P.

In beide reacties na mijn 1e reactie kijken de buitenste leeuwen naar elkaar en niet naar de kijker. Ik denk dat de vraagsteller gebaat is bij een oplossing. niet bij de zoveelste gok.

Co Alberts

Het lijkt mij geen embleem betrekking hebbende met een Nederlandse Rijksdienst, de reden van deze conclusie is dat alle flankerende Leeuwen op de emblemen van de Nederlandse Rijksdiensten elkaar aankijken en een vlammende tong hebben. Op dit embleem kijken de leeuwen niet naar elkaar maar recht in de richting van de kijker, ook blijkt dit uit de houding van de leeuwen, zij staan naar voor gedraaid, dit zie ik ook aan de poten waarmee ze het wapenschild steunen, de linker c.q. de rechter voorpoot gaat voor het lichaam langs en komt niet direkt uit de schouder.

M. Schoon

Nederlands Instituut voor Militaire Historie Frederik kazerne gebouw 35 H-Toren van Alkemadelaan 357 2597 BA den Haag 070-3165836 nimh@mindef.nl

Hans van Ekelenburg

In verlengde van eerdere reacties : geen militair embleem, denk eerder in richting van douane e.d.

L.F. (Wiet) Bouwmeester

De aanziende leeuwen wijzen er op dat het een wat ouder embleem is. Naar ik meen in 1907 is het rijkswapen gewijzigd. Dan zou dit embleem van daarvoor of hooguit enkele jaren daarna moeten zijn.

Bernard-Jan Venhoven

Iedereen alvast bedankt voor het meedenken en zoeken. De opmerking van M. Schoon lijkt mij in ieder geval waar, want ik heb inmiddels al meer voorbeelden gezien met aanstarende leeuwen. Vooral sjako emblemen komen in de buurt van mijn embleem. Ik denk nu dat het van een schutterij is gezien de afbeelding die ik aantrof op internet: https://www.modemuze.nl/collecties/sjako-van-officier-schutterij Het is dus waarschijnlijk in ieder geval een embleem van voor 1907. Nu alleen de vraag nog welke schutterij/plaats. Heb inmiddels ook contact gelegd met min. van defensie. Deze hebben mij naar een site verwezen waar ik mijn vraag zoals hier ook kon stellen. Heb nog geen antwoord ... dus blijf meedenken en zoeken zou ik zeggen!

Johan de Graaf

Heeft u ook een suggestie?