stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3869

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

In circa 1919 schilderde Isaac Israels deze verpleegster Letty Gestman op wie hij op dat moment verkikkerd was. Zie voor een korte levensbeschrijving: https://rkd.nl/nl/explore/images/record?query=gestman&start=0 Er is mij evenwel geen Letty Gestman bekend en de naam Letty lijkt mij een afkorting van een officiële naam: Arlette? Maar ook zo'n naam heb ik niet gevonden. Geen idee dus wie Letty Gestman was.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Wie was Letty Gestman (omstreeks 1919) ?

Steekwoord(en)

Letty Gestman Isaac Israels verpleegster schilderij 

Vraagsteller

Jaap Gestman Geradts

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 6 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Zij lijkt mij (erg) jong. Mogelijk is het: Elisabeth Gestman, geboren te Leiden 7/1/1903 (dochter van Jan Piet Gestman, smid, en [H Leiden 18/5/1887] Elisabeth Plu), verpleegster, zij woont te Den Haag, komende van Zaandam dec 1933. ( bron: https://haagsgemeentearchief.nl/archieven-mais/overzicht?mivast=59&miadt=59&mizig=100&miview=tbl&milang=nl&micols=1&mip1=gestman*&mip3=eli%3Fabeth* en https://www.erfgoedleiden.nl )

W. van der Kooij

Hartelijk dank voor deze suggestie. Ik heb deze Elisabeth in de eerste helft van de jaren 1980 vlak voor haar dood eens een bezoek gebracht om meer over haar tak van de familie te weten te komen en ze heeft me binnen een paar uur heel veel verteld. Volgens de gegevens uit de BS Den Haag lijkt het er inderdaad op dat zij Letty is geweest. Ik heb haar alleen als Elisabeth gekend, maar dat zegt niet zo veel. Er was toen een enorm leeftijdsverschil en ik zal haar geen Letty hebben mogen noemen. Uiteindelijk is zij nooit getrouwd geweest en leefde ze een teruggetrokken leven in de Hugo de Grootstraat. Ze was erg religieus (luthers). Een andere mogelijkheid is, dat zij geen Letty, maar Betsy werd genoemd. Er zijn verscheidene Betsy's Gestman geweest en Betsy is een meer voor de hand liggende afkorting van Elisabeth dan Letty.. Ook het jaar 1919 kan onjuist zijn geschat. Welllicht dat het schilderij een paar jaar later is gemaakt en was ze hier geen 16 jaar, maar wellicht circa 20. Maar al met al denk ik dat deze Elisabeth een goede kans maakt de geportretteerde te zijn. Nogmaals dank voor de hulp.

Jaap Gestman Geradts

Er is ook een Helena Gerstman geb. 30-01-1897 te Leiden die op 15 april 1919 als verpleegster aankomt in het Provinciaal Ziekenhuis te Castricum, Duin en Bosch. ( gevonden via wiewaswie, doorgeklikt naar bron bij het Regionaal Archief Alkmaar)

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/personen-zoeken/zoeken-in-personen/deeds/d4992ef2-ff84-91dd-0c0e-55535f4763cd

Helena is ook niet logisch af te korten tot Lettie, maar het klopt wel met het verhaal bij de RKD

Nanny Schmit

nanny schmit

Beste Nanny,  Dank voor de informatie. Ik lees het zo tegen middernacht, dus ik zal het morgen nauwkeuriger bekijken. Vanwege de link naar Castricum maakt ook deze Helena een goede kans. Morgen meer antwoord.

 

harteljike groeten

jaap gestman geradts.

Jaap Gestman Geradts

Beide hulpvaardige helpers harteljik dank. Elisabeth en Helena waren beiden zussen, die dus allebei verpleegster zijn geworden. Als ik moet kiezen tussen Elisabeth en Helena, lijkt mij Helena het meest in aanmerking te komen omdat zij in Castricum ingeschreven is geweest. Bovendien klopt haar leeftijd beter. Rond 1919 was Helena 22 jaar, en Elisabeth pas 16. Wat betreft de vreemde voornaam Letty: Ik ken een hedendaagse Helena die Leny wordt genoemd. Dat komt in de buurt van Letty. Ofwel is Letty een verschrijving van Leny, Ofwel is de N in een T-klank veranderd. Ik heet officieel Jacob maar wordt tevens Jaap genoemd. Dus een (scherpe) medeklinker kan wel uit een officiële naam verdwijnen en er misschien ook wel biinenkomen. Overigens hebben Letty en mijn opa Gestman dezelfde overgrootvader. Ze is dus niet echt een nabij familielid. Maar toch interessant en daarvoor nogmaals dank. Ik denk dat ik er nu wel uit ben.

Jaap Gestman Geradts

Dank voor de informatieve berichten; ik vind het erg plezierig als er reactie volgt op mijn bijdragen!

W. van der Kooij

Heeft u ook een suggestie?