stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3945

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Op zoek naar de ouders van Jan Veldt.Volledige naam: Jan Jansz Veldt, geboren 1740 te Bennebroek, overleden 25 juni 1773 te Bennebroek.Hij was tweemaal getrouwd, Grietje Krukkenmeyer,waarvan hij weduwnaar werd en Catharina van Halen.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Ik wil graag weten wie de ouders waren van Jan Jansz.

Vraagsteller

Jos Veldt 1950





Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 6 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Mr F, hartelijk dank voor de reactie. Klopt, de tekening is van Jan Jansz

Jos Veldt 1950

Ik heb dit gevonden bij het doorzoeken van internet,een dergelijk plaatje is er ook van een van zijn zonen.Wat fijn dat u verder wilt zoeken,wel moet ik daarbij het volgende zeggen: Jan zijn tweede vrouw is hertrouwd na zijn dood.Nu wil het dat als ik gegevens vind van Jan met daarbij gegevens van zijn ouders,er steeds verwezen wordt naar ene Peeperkoorn,hetgeen niet klopt,want dat is de tweede man van zijn vrouw.Daar loop ik tot nu toe steeds op vast.

Jos Veldt 1950

Ik ben volgens mij een rechtstreekse afstammeling van de broer van de door u genoemde Grietje Krukkenmeyer. Over mijn speurtocht naar hun voorgeslacht heb ik een artikeltje geschreven in de Gens Germana van september 2016 van de werkgroep genealogisch onderzoek Duitsland (WGOD).  In die speurtocht heb ik ook verschillende keren gezien dat aangenomen werd dat Jan Veldt in 1740 in Bennebroek geboren is. Ik heb daar nog steeds geen bron van kunnen ontdekken. Ik heb wel een hypothese, die geef ik voor wat het waard is, ik heb ze nooit echt onderzocht.

Jan Veldt is kleerbleker  en katholiek . Twee katholieke eigenaren van blekerijen in Bennenbroek uit die tijd (Antonius Platvoet/ Platfuss en Jan Peperkoorn/Peperkorn) komen uit Bevergern, zijn gedoopt in de St. Maria Heimsuchung kirche in Bevergern en behoren tot het netwerk van Jan Veldt.  (Jan Platvoet en zijn vrouw zijn o.a. doopgetuige bij het 4e kind van Jan Veldt met Grietje Mauritz Krukkenmeyer.) In diezelfde kerk in Bevergern (bron Matricula) trouwt op 29 januari 1730  een Johannes Felt met Anna Margaretha Rauhe. Zij laten tussen 1731 en 1742 verschillende kinderen dopen, waaronder in 1731 en 1742   een Johannes. Deze zijn ook nog terug te vinden in het Status Animarum van 1749 van Bevergern. De zoon van Jan Veldt overlijdt  op 1-4-1813 in Amsterdam. In de overlijdensakte wordt hij genoemd als Jan Felt zoon van Jan Felt en Grietje Kruikemeijer.

Ik ben wel benieuwd naar de bron van uw zoekplaatje

wim kruikemeier

Mr. F,sorry voor de late reactie,heel erg bedankt voor de moeite die u gedaan heeft.Jammer dat het niets heeft mogen opleveren

Jos Veldt 1950

Hallo Wim, dank je voor de uitgebreide reactie.Ik ga er zeker even mee verder en kom dan erover terug.Interessant is namelijk dat er een tamtam-gerucht gaat,dat de familie oorspronkelijk uit Munsterland stamt,toevalligerwijs ook gelegen in Nordrhein Westfalen net als Bevergern.Op de herkomst van de gegevens Jan Jansz kom ik nog terug.

Jos Veldt 1950

Hi Wim,ik ben nog niet veel verder gekomen,maar wilde je toch even wat melden over jouw vorige berichtje.De zoon van Jan Veldt die jij noemt (overlijden 01.04.1813)was geboren in 1765,inderdaad als zoon van Jan en Grietje,Er was nog een tweede Jan van Jan en Grietje,die overleed in het jaar van geboorte,1764. De gegevens van Jan Veldt van 1740 had ik al heel lang in mijn gegevens,maar ik kan niet meer achterhalen waar ik die toendertijd gevonden had(ik was vorige eeuw al begonnen met mijn zoektocht),de gegevens werden bevestigd na diverse zoektochtjes in My Heritage.Wel heb ik zelf een theorie ontwikkeld over de ouders van Jan Veldt.Deze worden bij elke zoektocht van mij aangegeven als Joes Peperkoorn en Martijntje Raatsen.Ik vermoed dus dat Martijntje eerst getrouwd is geweest met de vader van Jan,daarna hertrouwd is met Joes Peperkoorn,bewijs daarvan heb ik tot nu toe niet tevoorschijn kunnen halen.Tot zover,mocht je toch nog op iets stuiten,zou ik dat graag van je horen.

Jos Veldt 1950

Heeft u ook een suggestie?