stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3947

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

foto uit 1924 van de Ijzelcentrale

Vraag over deze afbeelding gesteld

wie zijn deze heren?
1 en 3 zijn vader en zoon Weijland

Vraagsteller

roy Tenbergen





Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 7 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Ik ken geen van deze heren maar ben nieuwsgierig.....wat is een Ijzelcentrale?

Frank Schotting

Ik denk dat het om een elektriciteitscentrale  gaat .De "IJsselcentrale te Harculo" bij Zwolle in de buurt. Alles hierover is te vinden op Wikipedia.

de Wit Johan A.

ja dat  klopt idd

roy Tenbergen

In 1924 stond de IJsselcentrale nog in Zwolle. De centrale in Harculo is m.i. in latere jaren gebouwd. 
 

Er waren in Zwolle 2 IJsselcentrales: de oude, deze stond langs het Almelose Kanaal aan de Weteringkade; deze is in 1915 in dienst gekomen en is in 1981 afgebroken.

De nieuwe stond in het buurtschap Harculo, nabij de IJssel. Deze functioneerde vanaf 1955 tot 2012. Op 18 maart 2017 zijn de twee 112 meter hoge schoorstenen opgeblazen en is de rest van de centrale afgebroken

Marten Terwal

Een klein deel van het archief van de IJsselcentrale berust in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Het is openbaar. 

Maar, citaat uit de toelichting:  Het bedrijfsarchief van de IJsselcentrale berust thans bij de rechtsopvolger Essent. Het bedrijfsarchief is opgeslagen bij een verhuisbedrijf. Essent kon er niet toe worden bewogen om het archief voor toekomstig historisch onderzoek op een meer verantwoorde wijze te bewaren en beheren.

Dient u eens een verzoek in bij Essent om het archief te mogen raadplegen. Wellicht werkt er nu een archivaris met iets meer historisch besef en historische nieuwsgierigheid, en krijgt u nu wel inzage. Het zoekplaatje zal vermoedelijk ook in het archief te vinden zijn; met over zonder namen. Dat weet u pas als u het geraadpleegd hebt.
Mocht u toegang krijgen, licht dan ook HCO hierover in. Als ze interesse en tijd hebben kunnen ze na 18 jaar nogmaals een poging doen. 

Hans van der Veen 2

De oude IJselcentrale stond inderdaad niet aan  de IJsel maar droeg wel de naam IJselcentrale.. in de veertiger jaren werkte mijn buurman er. 

Heeft u ook een suggestie?