stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 4060

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Reinardus Dirk van Kooij, geboren 1838.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Reinardus, op de foto, was rijksbakenmeester. Hij was rijksbakenmeester vanaf 1886, dus ik denk dat de foto rond 1886 is genomen. Ik zie dat hij iets draagt op zijn jas. Is dit een onderscheiding, of droegen alle bakenmeesters deze? Kan ik ergens vinden waar het lintje voor staat? Ik hoor graag van jullie, ik heb namelijk geen idee waar ik moet beginnnen met zoeken.

Vraagsteller

B Volger

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 9 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Op deze foto lijkt hij mij eigenlijk ouder dan 48-49 jaar...

Dat ereteken werd naar mijn mening niet standaard op het uniform gedragen; daar zijn eventueel batons voor.
Wellicht heeft de heer Van Kooij het teken net ontvangen toen deze foto werd gemaakt. Het lijkt een ronde medaille of penning, hangend aan een tweekleurig lint. Het zal geen Koninklijke of Pauselijke onderscheiding zijn. Mogelijk een Roomse herinneringsmedaille, of één van een parochie (of bisdom?) of van burgerlijke organisatie.

Dat hij actief was in het verenigingsleven, blijkt wel uit het bericht in de Delftsche courant van 12/7/1907 ( https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=kooy+prox+bakenmeester&page=1&sortfield=date&coll=ddd ). Zijn weduwe krijgt twee jaar later een pensioen van f 259 per jaar (zo'n 3.000 euro nu (www.iisg.nl).)

Overigens trouwt hij als Renardus Dirk van Kooij met Gelske Leegstra in 's-Hertogenbosch 22/2/1862, folio 23v (bhic.nl).

W. van der Kooij

Dank voor de reactie! Onder de foto staat 1886, echter kan dit ook een datum van iets anders zijn, ik weet dat niet. Ook bedankt voor die krantenartikelen, die had ik nog niet gezien. 

Zou het misschien iets te maken kunnen hebben met een waternoodsramp?

B Volger

De onderrand van de foto is niet te zien op het "zoekplaatje"; staat daar wellicht ook de naam van de fotograaf? In dat geval kan er beter gedateerd worden.

W. van der Kooij

Jonkerfranssie ‘86

B Volger

Jonkerfranssie is geen naam van een fotograaf. Staat op de achterzijde van de foto een naam en/of logo?

W. van der Kooij

Er staat niks op de achterkant. Ik zie volgens mij nog wat staan op de foto wat lijkt op ...Gaater of Gaaters, met een letter ervoor. Het is heel erg vervaagd en er missen letters. Jonkerfranssie lijkt wel op Jonker Fransstraat, die straat is in Rotterdam waar ook de foto is genomen

B Volger

Ik denk dat het Ganter is: https://rkd.nl/nl/explore/artists/390435

B Volger

Wilhelmus Ganter (1849-1908) en twee van zijn kinderen waren fotograaf en werkten zeker tot 1890 op diverse adressen in Rotterdam. Eén zoon werd muziekleraar en één ging (zelfstandig) door in Rotterdam.
Van vader Wilhelmus Ganter is bekend dat hij (o.a.) werkzaam was op de Jonker Fransstraat 120 in de periode 1892-1899). Uw foto zal (vermoedelijk) eerder uit die tijd zijn. (bron: Photographers in the Netherlands, Steven Wachlin, 2011.)

W. van der Kooij

Dank! Dus we houden 1892-1899 aan

B Volger

Heeft u ook een suggestie?