stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 4091

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

De meest linker persoon is nagenoeg zeker Antje Zwart (geb. 1895, overleden 1971) Ik heb het vermoeden dat dit een gezinsfoto betreft met moeder Geertje Hoekstra, vader Sytze Zwart en broertje Harm Zwart. De kinderen worden geboren in Nijeholtpa en Ter Idzardt in Friesland. Zusje Ymkje zou dan ontbreken op de foto. Ik twijfel hierover ook wel wat. Dit i.v.m. de schatting van de leeftijden van deze personen

Vraag over deze afbeelding gesteld

Kan iemand mijn vermoeden bevestigen danwel ontkrachten? Kan iemand een enigszins onderbouwde datering van de foto maken? Hoe oud schatten jullie de personen op de foto?

Steekwoord(en)

Zwart Sytze Zwart Antje Zwart Ymkje Zwart Harm Zwart familiefoto Friesland Weststellingwerf Ter Idzardt Schurega Nijeholtpa 

Vraagsteller

Gradus van Assen

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 2 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Staat er iets op de achterzijde van de foto? Een stempel of de naam van de fotograaf? Daarmee kan de foto beter gedateerd worden. De opname is buiten gemaakt, vermoedelijk in de herfst of het vroege voorjaar.

Een vrij jonge weduwe lijkt mij de centrale figuur op de foto. De drie anderen staan erom heen met elk van hen een hand op (de stoel van de) vrouw. Alleen de weduwe draagt een trouwring aan de rechterhand. Beide vrouwen dragen een hanger resp. broche en de staande vrouw (mogelijk in verwachting) heeft een choker om de hals, een ring aan de middelvinger en zij lijkt een polshorloge te dragen. De staande man heeft een vestzakhorloge. Voor zover zichtbaar dragen allen schoenen of rijglaarzen. De jongste persoon draagt een driekwart broek en kousen. Een gok; periode 1910-1920.

Als wij uitgaan van Antje Zwart, dan zal de weduwe haar moeder kunnen zijn. Over haar vader: familysearch.org [scan]: BS Weststellingwerf, bureau Wolvega O akte 6 aangifte 29/1/1925 door derden, O Nijholtpa 28/1/1925 Sijtze Zwart, 74 jaar, arbeider, ev [gehuwd Weststellingwerf 26/5/1894] Geertje Hoekstra [in '25 ca 66 jaar], v: Marten Jans Zwart, +, m: Antje Sijtzes Harkes.

Mogelijk is de foto gemaakt in de herfst of het voorjaar van (bijvoorbeeld) 1925. In dat geval staat Harm niet op de foto; deze jongen lijkt zo'n jaar of acht. Antje Zwart huwde Weststellingwerf 10/5/1924 met Albert Stuurman (hij kan de man op de foto zijn), dus deze jongen is niet een zoon van Antje.

Als we niet uitgaan van Antje, zou het ook Ymkje Zwart met haar man Rieuwert Kortstra (gehuwd Weststellingwerf 15/5/1920) kunnen zijn.

 

W. van der Kooij

W. Van der Kooij: bedankt voor uw moeite. U hebt er echt goed naar gekeken. Ik ga alles nog eens op een rijtje zetten. U wijst op een choker! Dat bevestigt ( nog eens) dat dit Antje Zwart is. Zij staat namelijk op een andere (geïdentificeerde) foto met exact hetzelfde sieraad! 
nogmaals bedankt!

Gradus van Assen

Heeft u ook een suggestie?