stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 4115

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Deze foto is genomen in augustus 1945 te Boxtel. Bijna zijn alle personen op de foto bekend met uitzondering van vrouw op de foto met een kindje op de arm (4e links ) Weet iemand wie zij is ? De dopeling wordt na adoptie: Leone van der Eerden.

Vraag over deze afbeelding gesteld

De dopeling is geadopteerd met een doopbewijs geboren te Ootmarsum 29-06-1945 De dopeling is geboren op 12-06-1945 daarvan is de biologische moeder Martha Johanna van Rooij (2e van links) Vermoedelijk is voor de adoptie geknoeid/verwisseld met de doopbewijzen. Weet iemand waar de dopeling op 12-06-1945 geboren is? Dus iets over de bevalling van Martha Johanna van Rooij op 12-06-1945.? Wie is de vrouw met het kindje op de arm 4e van links ?

Steekwoord(en)

Boxtel Leone van der Eeerden 12-06-1945 vrouw met kindje op arm  

Vraagsteller

Gerard van den Eijkel

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 4 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Zal misschien niet helpen, maar een dopeling werd in Brabant meestal ten doop gehouden door de peettante.

P.H.H.M. Stoffels

dame in kwestie lijkt Indische trekken te hebben. Misschien een baboe?

Micha?l Braams

Lijkt mij ook een Indische maar geen baboe..

 

Mar S

Volgens https://mijnstadmijndorp.nl/app/zoeken/groep=Beeld%20en%20Geluid/Globaal=Russen/aantalpp=12/?nav_id=2-0  zou dit het verhaal zijn. Op deze pagina foto's van Leonie van Eerden, haar pleegouders/adoptieouders en Wera en Iwan met toelichtende tekst.
 

Leone van der Eerden wordt in de volksmond genoemd " de Springendalbaby". In de zomer van 1944 zochten een aantal Russen voedsel en onderdak op het Springendal, ten noorden van Ootmarsum. In de stromijt bij de familie Veelers verbleven Wera en Iwan. Beiden werkten indien nodig mee op de boerderij van Veelers. Wera baarde een kind (29 juni 1945), dat via dokter Wortelboer ondergebracht werd bij het echtpaar van der Eerden in Boxtel. Zij kreeg de naam Leone, Pierrette, Rudolphine, Gezine, Geraldine, Marie; roepnaam Leone. Achternaam van der Eerden. Zij groeide op in dit gezin. Pas in 1952 lukte het de familie van der Eerden om van de biologische moeder toestemming te krijgen hun pleegdochter Leone hun achternaam te geven. Leone van der Eerden bleef ongehuwd en kinderloos en overleed in 1996 te Den Bosch.
 

In het Jaarboek 2020 van de Heemkunde Ootmarsum staat een artikel  "Het leven van de Springendalbaby", door Josée Temmink. Dit boek is aanwezig in de bibliotheek van Heemkunde Ootmarsum, waar u het op afspraak kunt inzien.
https://www.heemkunde-ootmarsum.nl/biblio/2223/ 
 

Weet niet wat u bedoelt met "Vermoedelijk is voor de adoptie geknoeid/verwisseld met de doopbewijzen."
 

Martha Johanna van Rooij is geboren op 14 april 1919 in Boxtel. Zij is overleden op 30 mei 1988 in Brighton (UK) Ze was van beroep Vroedvrouw.
 

Chris Triep

Heeft u ook een suggestie?