stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 4170

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Fotograaf Ferd. Salm Hoorn 1915?

Vraag over deze afbeelding gesteld

Onbekende foto uit familiearchief Dijkman-Garssen (Warnsveld, Gld.). De lange man achter de tafel zou mogelijk een Garssen kunnen zijn. De foto is genomen door 'Atelier de Photographie Ferd. Salm, Dal No. 30 Hoorn'. Jaartal 1915 is een gok. Onze familie komt uit de Achterhoek, Liemers, Twente. Ook in een groter familieverband komt Hoorn niet voor. Wie herkent de personen op deze foto?

Steekwoord(en)

Dijkman Garssen Warnsveld Atelier Photographie Ferd Ferdinand Salm Hoorn 1915 

Vraagsteller

Godi Dijkman

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 7 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Een buitenopname van een gezelschap op een soort vlonder of podiumpje. De beide dames dragen (vermoedelijk) rouwkleding. Op de vlonder zijn in de achtergrond enkele neergelegde herenhoeden; 2 bol- en 2 strohoeden te zien. Over de leden van het gezelschap zelf heb ik geen informatie.

Ferd. Salm, staat voor Ferdinand Salm (Hoorn 1862 - Hoorn 1887). De studio is kennelijk onder zijn naam voortgezet. Mogelijk speelt zijn jongere broer en vakgenoot Johannes Wilhelm (Hoorn 1867 - Geel (B) 1925) hier een rol; hij werkte in Hoorn (tot 1889), Kampen (tot 1916), Zutphen (tot '21), Hoorn (tot '25). Achterop zijn foto's stond (zeker in zijn tijd in Kampen) "Opname ook buiten het atelier". (Bron: Photographers in the Netherlands, Steven Wachlin, 2011.)

Zou Johannes Wilhelm wellicht papier van zijn overleden broer hebben gebruikt? Als uw datering goed is, zou er niet in Hoorn, maar eerder vanuit Kampen of Zutphen gewerkt kunnen zijn.

W. van der Kooij

Beste W. van der Kooij, vriendelijk dank voor uw reactie. Dat geeft alvast perspectief. Zie ook mijn derde foto, de achterkant van 'Ferd. Salm Hoorn 1915'.

Godi Dijkman

Beste W. van der Kooij, op Mijnstudiezaal plaatste Gerard Jansen als reactie op dezelfde foto: Broer Johannes Wilhelm gebruikte in Kampen al wel een eigen opschrift. Zie https://rkd.nl/nl/explore/images/164167, daarna ging hij pas naar Zutphen. Het wordt er niet duidelijker of logischer op. Aannemelijk is echter dat de foto dateert uit de periode dat jongere broer Salm actief was in Zutphen. Graag uw visie. Bij voorbaat dank.

Godi Dijkman

"Broer Johannes Wilhelm gebruikte in Kampen al wel een eigen opschrift. [..] daarna ging hij pas naar Zutphen."

Op rkd.nl (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) is een studio-opname te Kampen van een tweede luitenant in formaat carte-de-visite te zien; dus een afdruk van 104 x 65 mm, met RKD-datering 1889-1916.

Uw groepsfoto zal een ander - veel minder gebruikt - formaat hebben en ik gaf juist al aan dat Salm tot 1916 in Kampen en daarna in Zutphen werkte.

W. van der Kooij

De foto heeft een formaat van L 15.7cm x H/B10.3cm, de randen buiten de foto niet meegerekend. Volgens de site rkd.nl was hij na 1916 niet meer actief als fotograaf maar woonde hij t/m 1921 in Zutphen. Ik ga derhalve uit van een datering tussen 1916-1921. Zou hij, als eerder geopperd, het fotopapier van zijn broer hebben gebruikt?

Godi Dijkman

"Zou hij, als eerder geopperd, het fotopapier van zijn broer hebben gebruikt?"

Ik vroeg mij of Johannes Wilhelm mogelijk papier van zijn overleden broer heeft gebruikt; niet het fotopapier, maar het papier (karton) waarop foto's werden geplakt.

 

W. van der Kooij

Uit een eerdere bijdrage van dhr. Jan W. Martens, waarvoor hartelijk dank (nu verwijderd) blijkt waarschijnlijk dat het hier niet kan gaan om nazaten van een familie Garssen oorspronkelijk afkomstig uit Doetinchem. Daarover is gecorrespondeerd met hem. De vraag blijft dus: wie herkent deze mensen?

Godi Dijkman

Heeft u ook een suggestie?