stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 4215

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Dit is Anna Catharina Hooijschuur (1811-1905) getrouwd met Pieter Neijzing. Ze woonde in Zaandam

Vraag over deze afbeelding gesteld

Hoe oud is deze foto? Kan iemand helpen met deze vraag door misschien de fototechniek te beoordelen, of de kleding? Er wordt vermoed dat de foto ergens in de jaren 50/60 van de 19e is gemaakt.

Steekwoord(en)

Hooijschuur 

Vraagsteller

B Volger

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 4 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Aan de kleding is nauwelijks iets te ontlenen anders dan dat het de streekdracht van Zaandam betreft. Zie https://geheugen.delpher.nl/nl/geheugen/view?coll=ngvn&identifier=NOMA01%3AAA178744


Anna Catharina Hooijschuur staat alleen op de foto. Is ze weduwe? Pieter Neijzing is in 1858 overleden. Foto zou dan daarna gemaakt moeten zijn. In 1858 is ze 47 jaar. Op de foto lijkt ze ouder. Ik denk dus tussen 1860 en 1870.

Chris Triep

Bedankt voor de info! Het is mij niet bekend of ze ten tijde van deze foto al weduwe was. Het lijkt me dat de foto tijdens een speciale gelegenheid was gemaakt, foto’s voor 1900 waren toch heel duur? 

B Volger

Geen enkel fotografisch procedé is betrouwbaar te determineren aan de hand van een (foto)kopie. Uw foto is tevens in zwartwit afgedrukt, hetgeen het probleem nog groter maakt. Mogelijk beschikt u niet over het origineel? Dat zou in mijn optiek een carte de visite-portretje moeten zijn, maar het kan ook een ander formaat zijn. Jammer is, dat u kennelijk niet beschikt over de naam en woonplaats van de fotograaf, die meestal onder de foto of op de achterzijde van het kartonnetje werden afgedrukt. U zou de foto dan goed (globaal) kunnen dateren door er de 'fotografenbijbel' van Steven Wachlin op na te slaan: Photographers in the Netherlands, verschenen in 2011.

Op basis van de vaagheid van de foto denk ik dat het gaat om de goedkoopste versie van een albuminefoto (een ongetoonde albuminefoto), die een matte, bruinbeige kleur had. De dame is zittend afgebeeld, een kniestuk. Dat wijst mogelijk op de periode 1870-1880.

 

 

Ingrid Evers

Erg bedankt voor uw suggestie. Ik ben niet in het bezit van de originele foto, deze foto is mij toegezonden.

B Volger

Heeft u ook een suggestie?