stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 971

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Wie Johannes Booser uit Groningen (*1761)

Vraag over deze afbeelding gesteld

- Wie is Johannes Booser?
(Ik vond dit paspoort tussen de spullen van mijn betovergoortvader Jacobus Sybrant Hendriks. Laatstgenoemde was schutter in het Bataafse leger (zie ook afbeeldingen bij Jacobus) Maar ik kan de link niet leggen naar Johannes Booser. Tevens is er niet op het wereldwijde web iets te vinden over Johannes Booser.)
- Wat is de Stuart Jean Bruce Brigade?

Steekwoord(en)

Johannes Booser Groningen Stuart Jean Bruce Delft paspoort bataafsche armée 1801 

Vraagsteller

Gerbrand Hendriks





Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 4 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Genlias vermeldt wel een Johannes Boozer

Harry Buisman

Gegevens van de ondertekenaar van dit fraaie en interessante document.----------- 2e Halve Brigade, 3e bataljon.-------- De luitenant-kolonel van het 3e bataljon van 8 juli 1795 tot 18 juli 1806 was Joseph Pitcairn, geboren ca. 1760 en afkomstig uit Schotland als zoon van Alexander Pitcairn en Marquerite Elisabeth Stuart. Zijn opa, ook Joseph, was predikant in Newburgh & Kingsbarns. Joseph was gehuwd met Sophia van Buuren. Op 9 maart 1821 overleed hij te Amersfoort. In het Staatse leger was Pitcairn luitenant tot 11 juni 1787 en later kapitein tot 11 juli 1787 in het regiment van generaal-majoor Dundas in garnizoen te Sas van Gent, Assel en Breda, in het cordon van Holland, te Muiden, Hoorn en Enkhuizen. In Enkhuizen werd hij in op 10 oktober 1787 gesuspendeerd en vertrok hij naar Frankrijk. Na zijn bevel over het 3e bataljon in 1806, kreeg kolonel Pitcairn het bevel over het IIe Hollandse Regiment infanterie van Linie onder bevel van de divisie van generaal Boivin.

J.H. Vroom

Antwoord op uw vraag aangaande de Stuart Brigade.-------------------------De commandant van de 2e halvebrigade tot de opheffing op 11 juni 1805 was Kolonel Stuart Johan Bruce. (Stewart Jean) Bruce was, hoewel zijn naam dat niet doet vermoeden, een Nederlands krijgsman die op 21 juni 1767 in Breda werd geboren als zoon van George Bruce, majoor bij het regiment Schotten, en Elisabeth Snellen. In het staatse leger was Bruce kapitein in het regiment van generaal-majoor Dundas in garnizoen te Sas van Gent, Assel en Breda, in het cordon van Holland, te Muiden, Hoorn en Enkhuizen. In Enkhuizen werd hij in de maand oktober 1787 gesuspendeerd en vertrok hij naar Frankrijk.------------------------------------------ Bruce werd in 1795 kolonel en nam in 1799 deel aan de veldtocht in Noord-Holland. Hij werd hiervoor op 17 oktober 1799 bevorderd tot generaal-majoor. In 1805 was hij intussen luitenant-generaal en kreeg hij het bevel over Walcheren. Van 1806 - 1807 was hij de bevelhebber van de 4e territoriale divisie met de staf in Deventer. Onder deze divisie ressorteerden de troepen gelegen in Gelderland, Overijssel en Drente. Bij de landing van de Engelsen in juli 1809 op Walcheren, waar Bruce het bevel over voerde, ontruimde hij zonder tegenstand te bieden zijn stelling bij het landingspunt en vervolgens ook Veere en Zuid-Beveland met het fort Bath. Bruce werd wederom weer gestationeerd in Deventer, waar hij van 1809 - 1810 als bevelhebber werd aangesteld van het 3e militaire arrondissement. Hiertoe behoorden wederom de troepen van Gelderland, Overijssel en Drente. Het Hoog Nationaal Gerechtshof veroordeelde hem tot cassatie (ontslag uit militaire dienst), maar in 1814 werd het vonnis door Willem I wegens incompetentie van dat Hof herroepen. Bruce was getrouwd met Christina Schimmelpenninck op 22 februari 1801 te Deventer en kreeg met haar op 9 oktober 1803 in Deventer de latere politicus en staatsman George Isaac Bruce en op 29 september 1805 in Deventer Hermanna Aleijda. Steward Jean Bruce overleed op 14 februari 1847 in Deventer.

J.H. Vroom

Fantastisch! Ik wil eenieder die hiertoe bijgedragen heeft meer dan hartelijk danken! Met groet, Gerbrand Hendriks

Gerbrand Hendriks

Heeft u ook een suggestie?