stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Opzienbarende ontdekking RK DTB Limmen 1678-1754



Profiel afbeelding
Dit weekend kreeg ik het bericht, dat de RK DTB-boeken van Limmen over de periode 1678-1754, bij het Regionaal Archief Alkmaar opgeslagen onder inventarisnr. 2, niet van Limmen zijn, maar van Heiloo!

Ik heb hier vandaag het RAA om een bevestiging gevraagd.

Mijn bron voert de volgende bewijzen aan:

1. In de registers wordt regelmatig melding gemaakt als iemand uit een andere plek komt. Zo worden Limmen, Akersloot, Egmond Binnen of soms meer gedetailleerde plaatsbepalingen (Santdijk of het Maalwater) genoemd. Opvallend echter is dat nimmer wordt verwezen naar Oesdom of Heiloo als bijzondere plaatsbepaling.
2. Bekend is dat Gerard Hogeboom van 1678 tot 1709 pastoor van Heiloo was. Hij wordt in 1709 vermeld als eerste overledene wanneer een nieuw handschrift aanvangt (het handschrift vanaf 1678 tot 1709 was constant gebleven en van Gerard Hogeboom).
3. Op de laatste bladzijde van het doopregister wordt vermeld in een latijnse tekst dat Gerardus Rees wordt opgevolgd door Pastor Henricus Turigh, getekend op 22 september 1751. Zowel Rees als Turigh zijn bekend als pastoor van Heiloo.
4. Vergelijking van de trouwgegevens voor schout en schepenen van Heiloo in de periode startend in 1695 tot 1754, lijdt tot de conclusie dat een groot aantal huwelijken ook in het genoemd r.k. register werd geregistreerd.
5. Het merendeel van de mensen genoemd in het genoemd r.k. register komt terug in andere bronnen van het oud-archief van Heiloo (verpondingregisters, schepenakten, onroerend goed transacties). Het sterfregister van Schout en schepenen van Limmen dat in 1720 start, laat geen enkele vergelijkenis met de r.k. sterfgegevens zien uit het r.k. register.

De conclusie kan dan ook niet anders luiden dat in het verleden een verwisseling van registers heeft plaatsgevonden en dat de r.k. registers van Limmen 1678 ? 1754 in werkelijkheid die van Heiloo zijn.

In de periode 1811 ?1817 werden Heiloo en Limmen als gemeente bij elkaar gevoegd. In dezelfde periode werd ook de burgerlijke stand opgericht. Hierbij is waarschijnlijk al het oude materiaal rond huwelijken en geboorten verzameld (dus ook kerkgegevens) en is bij de splitsing van beide gemeentes het r.k. register van Heiloo abusievelijk aan Limmen toegerekend.

Frank Bakkum - 5 sep 2011 - 17:17

Hallo Frank,

Moet ik hier dan uit concluderen dat Limmen geen RK-kerk had? Of is het register van Limmen aan Heiloo toegekend?

Mirjam van Rooijen - 6 sep 2011 - 20:28

Hallo Frank,

Dat zou inderdaad een opzienbarende ontdekking zijn. De vraag die nu ogenblikkelijk bij mij opkomt is deze: als de DTB van Limmen eigenlijk die van Heiloo zijn, waar zijn dan de DTB van Limmen gebleven??

Houd je ons op de hoogte van de reactie van het Archief Alkmaar?

Hartelijke groet

Bas Lems - 6 sep 2011 - 22:14

Beste Mirjam & Bas,

In het Reg. Archief Alkmaar liggen twee oude RK DTB-boeken van Limmen, waarvan de oudste aan Heiloo behoort. De andere van 1751 tot 1812 is echt van Limmen.

Van mijn bron heb ik nog het volgende in een email meegekregen:

"Kees Druijven noemt in zijn boek boerderijen in Limmen dat de Corneliushoeve aan de Westerweg al als schuilkerk in dienst was rond 1633. Later is de kerk naar de noordkant van dusseldorp gegaan. Ik meen me te herinneren dat veel inventaris van Limmen (incl. dat van de kerk) rond de slag om castricum in 1799 verloren is gegaan. Omdat ik ook destijds dezelfde vraag had, heb ik ook vrij veel onderzoek gedaan naar de twee kerken."

Het Reg. Archief Alkmaar heeft mij vandaag bevestigd, dat het bewuste boek van Limmen aan Heiloo toebehoort. Er wordt nog nagedacht over de inventarisnummers. Vermoedelijk krijgt het RK DTB-boek 1678-1754 het inventarisnummer 3 onder DTB Heiloo (3a en 3b en ook 2 bestaan reeds), Inventarisnummer 2 voor de DTB Limmen komt dan te vervallen.

Voor veel genealogen betekent dit een grote aanpassing, maar aan de andere kant heeft het archief van Heiloo (ook RAA) uit die periode veel meer te bieden, dan dat van Limmen, waarschijnlijk als gevolg van diezelfde Slag bij Bakkum (ik moet mijn achternaam ook een beetje in ere houden) in 1799.

Ik heb GeneaKnowhow/VPND en de doorgelinkte verwijzingen (www.ijpelaan.nl en Ineke Smit) en het Noordhollands Archief hiervan separaat op de hoogte gebracht.

Met een in bliksem en donder overkoepelend Alkmaar groet ik jullie.

Frank

Frank Bakkum - 6 sep 2011 - 22:49

Mijn grootvader Johannes van Leeuwen werd geboren op 14 december 1868 in Heilo.

Wat mij enigszins verbaast is dat alle schrijvers hierboven het moderne woord Heiloo gebruiken.

Mij lijkt het niet waarschijnlijk, dat in de beschreven periode, die toch ver voor opa's geboorte ligt die plaats wel met twee o's werd geschreven.

mvg

Jan van Leeuwen

Jan van Leeuwen - 8 sep 2011 - 17:04

Dag Jan,

Ik houd me maar aan de hedendaagse spelling, dus Heiloo.

Ik houd me bij genealogie altijd aan de moderne spelling. Anders zou je dingen krijgen als:

Piet Jansen, geb. Alckmaer 3-9-1800. Of Amstelredam en dat soort plaatsnamen.

Ik gebruik de spelling zoals aangegeven in VUGA's Alfabetische Plaatsnamengids van Nederland. Dat ding staat op het plankje naslagwerken boven mijn werktafel. Heel handig, staan ook vervallen plaatsnamen in.

Hartelijke groet

Bas Lems - 8 sep 2011 - 20:55

Heiloo, Heilo, Heijlo, Heylo en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Plaatsnamen zijn in de loop der jaren geëvolueerd tot wat het nu is. Over honderd jaar is ons "modern" ook verheven tot "oud".

On topic. Het DTB Limmen 1678-1754 blijft bij het Reg. Archief Alkmaar nog gewoon onder Limmen met inv.nr.2, wel met een verwijzing naar Heiloo, vice versa. Deze verwijzing is vermeld in een mapje dat op de kast ligt van de DTB in de studiezaal van het RAA. Ik ben geen archivaris, maar hier snap ik niets van. Blijkbaar moeten ze alle inventarisnummers omgooien, met alle gevolgen van dien. Binnenkort gaat het RAA ook life met alle onder hun domein behorende DTB-boeken, incl. scan (gratis!) en dat is een mega-project. Ik kan mij zo voorstellen, dat ze even geen switch van DTB-boeken kunnen veroorloven. Ik ben benieuwd of ze de DTB van Limmen over die periode (dus eigenlijk Heiloo) correct zullen presenteren. Mijn bericht is overigens geen nieuwtje. Het RAA was reeds eind 2008 hiervan op de hoogte.

Voorlopig heb ik mijn bronbestand aangepast in: RAA, DTB Limmen, inv.nr. 2, DTB RK 1679-1754 (eigenlijk Heiloo) en alle Limmense dopen omgezet naar Heiloo.

Van het NH-Archief, GeneanetKnowhow en VPND heb ik ook nog geen reactie vernomen. Alles is tot op heden nog bij het oude gebleven.

Wordt er over een paar jaar nog een zelfde opzienbarende ontdekking gedaan omtrent dit DTB-boek?

Hoort, zegt het voort!

Frank Bakkum - 16 sep 2011 - 17:29


Onlangs heb ik een bevestiging ontvangen van het Regionaal Archief Alkmaar voor een wijziging van een inventarisnummer. Hiervoor is overleg gevoerd met het Noordhollands Archief in Haarlem. Het RK DTB-boek 1678-1754 Limmen, inv.nr. 2 verhuist fysiek en administratief naar Heiloo en krijgt het inventarisnr. 12 (het eerste vrije nummer). Bij Limmen wordt onder inv.nr. 2 een verwijzing aangemaakt.

Hoort, zegt het voort!

Frank Bakkum - 5 okt 2011 - 22:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu