stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Nieuwe wet Hergebruik van Overheidsinformatie: inzien/downloaden scans v.a. 5 okt. gratis = [opgelos

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

@Bruno, wat zouden ze bedoelen met het artikel 4a?

ien lejeune

deze is goed @willem

ien lejeune

Dag allemaal, zojuist werd ik op dit draadje gewezen waarin het archief in Den Bosch wordt vernoemd. Ik neem daarbij gemakshalve maar even aan dat het om het BHIC gaat (voormalig rijksarchief) en niet om het stadsarchief.

Welnu, al een tijd vóór inwerkingtreding van deze nieuwe wet is er bij het BHIC voor gekozen om scans van archiefstukken zonder verdere kosten van onze website te laten bekijken en downloaden. Voor de meeste bronnen was dat trouwens al jarenlang het geval, voor een aantal pas sinds ongeveer een jaar. Het gaat hoe dan ook om alle bekende genealogische bronnen (burgerlijke stand, doop-, trouw- en begraafboeken en bevolkingsregister), maar ook om militie- en gevangenisregisters, schepenprotocollen en andere rechterlijke bronnen, charters, kaartmateriaal, kranten en nog wat ander materiaal, maar bijvoorbeeld niet om de fotocollectie (ook in verband met auteursrecht).

Let wel, als het gaat om genealogische bronnen scannen we lang niet van alle plaatsen zelf de akten in, aangezien dit al gebeurt (en vaak al gebeurd is) door collega's van lokale en regionale archieven in Brabant. Vanaf onze website verwijzen we daar dan simpelweg naar vanuit ons bronnenoverzicht.

In andere gevallen, dus wanneer een scan niet online staat, kunnen scans of kopieën op de traditionele manier besteld worden en dat gaat inderdaad gewoon tegen een vastgesteld tarief. Die scans of kopieën worden per opdracht gemaakt en verstuurd. Komt hetzelfde archiefstuk later gescand online, dan kan iedereen het vanaf dan natuurlijk zelf en voor niks downloaden.

Los daarvan is het BHIC bezig om grotere stappen rond open data dan tot nu toe door ons gezet voor te bereiden, zodat -hopelijk- over niet al te lange tijd onderzoekers en ontwikkelaars ook zelf met de data in onze database aan de slag kunnen. Iemand als Bob Coret kan 'onze' data dan bijvoorbeeld inladen in de zoekmachine van Open Archieven. Maar als iemand er t-shirts mee wil bedrukken, dan kan dat ook. Kortom, vrij te gebruiken.

Hopelijk beantwoordt dit jullie vragen ten aanzien van het BHIC, maar laat het me anders even weten.

Groeten uit de Citadel,

Christian van der Ven (BHIC)

Christian van der Ven

Hallo @Christian,

Dus alle scans welke niet online staan maar wel aanwezig zijn intern moeten bij opvraag worden betaald.

Dat is correct?

Dan zullen de archieven die hun scans nog niet online hebben staan dat nu al helemaal niet gaan doen, jammer.

Denk dat die wet een beetje een wassen neus is.

mvg

ien

ien lejeune

Ik heb net een mail gestuurd naar http://militieregisters.nl

Daar moet je nog steeds voor een scan betalen dat komt natuurlijk dat zij ze niet online hebben staan.

Bijna ieder rijksarchief heeft militieregisters zoals utrecht. Daar krijg je de scans gratis.

Het projekt VELE HANDEN verzorgt het projekt vd militieregisters voor de archieven.

Volgens mij, ik heb het nog niet geprobeerd, zou je dan een militierecord bij het utrechts archief gratis kunnen inzien en datzelfde record bij de database militieregisters, daar zou voor moeten betalen?

Begrijp ik het nou goed of niet?

mvg

ien

ien lejeune

@Ien: Dat eerste is inderdaad correct, met dien verstande dat wij géén scans als het ware achterhouden (en volgens mij doet geen enkele archiefdienst dat; er wordt immers doorgaans gescand om archieven online beschikbaar te kunnen stellen). Kortom: alles wat we als BHIC scannen, komt in principe online. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld scans waarop nog auteursrecht berust. Denk aan scans van kranten die we niet online maar alleen op de studiezaal mogen tonen. Die laatste kun je dan op de studiezaal raadplegen en ook downloaden.

Wat je vermoeden betreft: ik heb nog geen enkel geluid van een archiefdienst vernomen, dat ze door deze nieuwe wet het scannen en/of het online zetten van scans aan banden willen gaan leggen.

Bij deze wil ik nadrukkelijk opmerken dat verreweg de meeste Nederlandse archiefdiensten al sedert jaar en dag zo publieksgericht en klantvriendelijk mogelijk werken, en in ieder geval een zo groot en breed mogelijk gebruik van 'hun' collecties aanmoedigen en proberen te bereiken. Wat ik nu om me heen zie gebeuren naar aanleiding van de nieuwe wet, is eerder dat archiefdiensten zich door de nieuwe wet gestimuleerd voelen om nóg steviger in te zetten op bijvoorbeeld open data of het vrijgeven van scans, dan dat ze juist in tegengestelde richting denken. Bepaald geen wassen neus dus, die wet. Kijk alleen maar naar wat in Noord-Holland, Utrecht en Zeeland is besloten (waarmee dit draadje opende).

Archivarissen, ze zijn zo slecht nog niet. ;-)

Overigens: de nieuwe wet bepaalt nadrukkelijk níet dat archiefdiensten scans gratis online moeten aanbieden. Dat misverstand lees ik her en der nog wel eens. je kunt hooguit stellen, dat dit 'in de geest van de wet' zou zijn, niet dat het een verplichting is die uit de wet voortvloeit. Alhoewel ik begrijp dat veel onderzoekers dit er graag in lezen.

Christian van der Ven

Daarom ook chapeau Noord Holland, Utrecht en Zeeland.

En inderdaad archivarissen zijn zo slecht nog niet waarom ook, zij bepalen het beleid van een archief niet.

Ben benieuwd of ik een reactie krijg van Militieregisters.

En wat de kranten betreft daarvoor hebben we gelukkig http://www.delpher.nl

ien lejeune

@Ien: Wat betreft de militieregisters: voor het aankopen van de door het BHIC aan de site Militieregisters.nl geleverde scans is dus een gratis alternatief, namelijk downloaden van onze eigen website. En dat geldt vast voor meerdere bestanden.

En wat de kranten betreft: naast Delpher zijn er tientallen andere websites waarop Nederlandse kranten te doorzoeken zijn die niet via Delpher toegankelijk zijn, zoals de site van het BHIC. Overigens is Delpher verreweg de grootste hoor.

Christian van der Ven

Dat is nou net wat ik bedoel @Christian die betreffende militiescans die in Utrecht online staan en gratis te zien moeten worden betaald via militieregisters?

Dat jullie scans van kranten hebben welke je nog niet online mag tonen en alleen in de studiezaal kan bekijken begrijp ik niet, auteursrecht?

En inderdaad de meeste archieven zijn klantvriendelijk het ligt er maar net aan wie er achter de servicedesk zit.

ien lejeune

@Ien: De gratis scans van militieregisters op de website van Het Utrechts Archief worden vast niet bekostigd vanuit dezelfde maar dan betaalde scans op Militieregisters.nl. Die opbrengsten gaan namelijk volgens mij bijna geheel op aan het in stand houden van Militieregisters.nl zelf. De archiefdiensten die materiaal aan Militieregisters.nl leveren krijgen slechts een deel van de opbrengst. In het geval van het BHIC gaat het om een paar tientjes per kwartaal, voor Het Utrechts Archief zal dit niet veel anders zijn. Anders gezegd: of Militieregisters.nl nu wel of niet zou bestaan, dat zou voor de archiefdiensten en hun beslissing om scans al dan niet gratis online beschikbaar te stellen niets uitmaken, is mijn sterke vermoeden. In ieder geval niet voor het BHIC.

Wat de kranten betreft: op (de inhoud van) kranten berust inderdaad auteursrecht. Denk aan de schrijvers van artikelen die op hun werk auteursrecht hebben en de fotografen op hun foto's. Daarom mogen kranten jonger dan 70 jaar niet zomaar door archiefdiensten (of anderen) op internet worden gezet. Natuurlijk zijn er voor collectiebeheerders wel mogelijkheden om afspraken met de auteursrechthebbenden te maken of bijvoorbeeld rechten als het ware af te kopen. Zo meen ik me te herinneren dat ten behoeve van Delpher collectieve regelingen met auteursrechthebbenden zijn overeengekomen, zodat ook jongere kranten dan het auteursrecht in eerste instantie zou toelaten toch online kunnen worden getoond. En dat is natuurlijk prachtig voor onderzoekers.

Christian van der Ven

Misschien wil ien lejeune een eigen topic starten om de discussie voort te zetten?

Pauwel

daar heb je zomaar gelijk in @Pauwel

ien lejeune

;-)

Pauwel


Ik sluit deze topic af. Ik bedank iedereen voor zijn of haar bijdrage.

Men wordt verzocht hier niet meer te reageren.

Vriendelijke groet,

Pauwel

PauwelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!