stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Ik zoek gegevens over de heer Saaleman. Hij woonde voor de 2e WO op Java in Indonesie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Ik ben ook op zoek naar gegevens over Antonie Saleman (Antonius Salemen, Antonij Salemens). Heb in het Utrechts Archief dezelfde gegevens gevonden als Mariëtte Bonekamp. Daarnaast nog akten gevonden waarin de familie Rynberg(e) verder wordt genoemd (Gevonden de ouders van Jacobus Rynberg en zijn opa en oma). Dat was voor mij ook interessant , aangezien zij ook mijn directe voorouders zijn. De personen die ik gevonden heb zijn Katholiek gedoopt en gehuwd. Van Antonie Salemen niets meer gevonden. Ik ben geïnteresseerd in de voorouders van Antonie, aangezien ik afstam van Joanna Catharina Saalemen, die gehuwd was met Sebastiaan Moor (Mohr) en zij zijn mijn directe voorouders in mijn kwartierstaat.

Mirjam

Dag Mirjam, heb je inmiddels al wat meer ontdekt?

Ik loop nog steeds vast op dezelfde dingen als voorheen. 

Helaas minder tijd om naar een archief te gaan.

Met vriendelijke groet, Mariëtte

Mariette Bonenkamp

Hallo Mariëtte,

Nee, helaas ook niet. Wenkbrauw ophalen Ben nog wel wat verder op zoek geweest naar Sebastiaan Moor, maar kom daar ook niet verder mee. Daarnaast ben ik sowieso niet veel actief geweest met mijn genealogieonderzoek en heb in 2014 geen enkel archief bezocht, ook wegens tijdgebrek. Ik hoop dit jaar nog wel een keer naar Utrecht te gaan, maar kan nog niet zeggen wanneer. Maar nu heeft dit weer even mijn aandachtspunt, ik zal er de komende tijd onderzoek naar doen. Ik heb alleen wel het vermoeden, dat we op een dood spoor zitten...

Vriendelijke groet,

Mirjam

Mirjam

Hallo Mirjam,

Ook ik ben op zoek naar meer informatie over de naam Saaleman. Mijn opa was een Saaleman, geboren in Utrecht ergens rond 1910, zijn volledige naam was Petrus Wilhelmus Saaleman. Ook hier gingen de verhalen dat de naam uit Duitsland komt, bij de rivier de Saale en zeker katholiek.

Verder weet ik eigenlijk niets.

Groet

Brigitte

Bree Vd Breggen

dag Brigitte, het is lastig. Ik kom ook niet verder dan mijn voorvader Antonius Saleman.

Antonie SALEMAN (Seleman?Saaleman), geboren ca.1746 te Utrecht? Overleden 1795‑1811 te Utrecht, na 1777, voor 1788 (op 11‑6: kind van de Weduwe van Antonie Salemin), gevonden in Utrechts Archief: Antoni Scolman, kind van Gys Scolman en Hermyn Tomas, geboren 26‑7‑1726, boek 46‑98; Antonius kind van Gysbert en Hermyn Tomas, geboren 9‑11‑1728, boek 46‑104.

Samenwonend te Utrecht, gehuwd voor de kerk op 24‑11‑1770 te Utrecht (RK) (getuige(n): Hermina Koopman en Jacobus de bont), genoemd hier Antonius Salemen en Elizabeth Rijnsbergen; statie Walsteeg (huwelijk niet Gereformeerden 1761‑1780) met Elisabeth RIJNBERGEN, 24 jaar oud, geboren op 13‑04‑1746 te Utrecht, gedoopt (RK) op 13‑04‑1746 te Utrecht (getuige(n): Elisabeth van BlaerecomHij was getrouwd met Elisabeth Rhijnbergen. Zijn dochter, Joanna Catharina (Catharina) SALEMAN (Salomon/Salenin_/Salemien), op 26‑02‑1774 te Utrecht, gedoopt (RK) op 26‑02‑1774 te Utrecht (getuige(n): Petronella Rijnbergen). Gehuwd op 21‑jarige leeftijd op 01‑08‑1795 te Utrecht. Gehuwd voor de kerk te Utrecht (RK). Walsteeg, Dominicaners: Bastiaan Mohr, 1 Augustus 1795, met Catharine Saleman, Walsteeg parochie (zie Utrecht boek Huwe.niet gereformeerden 1781‑1811) met Sebastianus MOHR (Bastiaan Mohr/Morr/Mohn), Smid (eventueel Smedengilde Utrecht?), geboren 1756 te Alternach, Elzas. Dus ik zit aan twee kanten een beetje vast. 

Of ik moet naar Frankrijk of naar Duitsland. Wel heb ik een Saleman gevonden, een Willem Johannes SALEMAN ((Saaleman, Saelman)), bierdrager, geboren op 12‑02‑1761 te Munsterland? in huwelijks inschrijving wel straat vermeld, overleden op 28‑11‑1817 te Utrecht? op 56‑jarige leeftijd, nieuw ingekomen Burger Utrecht 25‑11‑1794, uit Munsterland en bierdrager. 

Misschien komen we er verder mee als we het gilde van de Bierdragers eens nagaan en dan die uit Münsterland proberen terug te vinden. 

Enfin, we blijven rustig verder zoeken. Heel veel succes! Met vriendelijke groet, Mariëtte Bonenkamp

Mariette Bonenkamp

Ik ben momenteel bezig met onderzoek naar de familie Saelman, aangezien dit de naam van mijn vriendin is. Ik ben al aardig gevorderd, en kwam er achter dat de huidige families Saelman, Saaleman en Salman (deze laatste uit de bollenstreek) dezelfde roots hebben. Dat zijn Duitse roots.
Mijn vriendin (zij is geboren in 1941) kende reeds het verhaal van drie Duitse broers, en die kwam ik inderdaad tegen: Johann Heinrich, Bernard Heinrich en Johann Wilhelm Saalmann, zonen van Johann Saalmann en Catharina Dirkink.
Van de oudste broer ben ik tot nu toe geen spoor tegen gekomen in Nederland, maar de middelste en jongste broer vertrokken naar Utrecht om daar te gaan werken als bierdrager. Dat moet voor 1784 geweest zijn. Het dragen van een vat bier werd overigens door twee personen gedaan, ze zullen mogelijk samen hebben gewerkt.

Ze hebben zich permanent in Utrecht gevestigd, zijn er getrouwd (in 1784, resp. 1795) en hebben hun voornamen naar katholiek gebruik laten omgezet naar latijns en Nederlands (Bernardus Hendricus / Hendrik, resp. Johannes Wilhelmus / Willem) en hun achternamen ook: Zaleman, resp. Saelman of Saaleman. Wat de 'echte' vernederlandste achternaam van Johann Wilhelm / Johannes Wilhelmus was is onduidelijk; in de diverse registraties wordt het telkens anders geschreven. Sterker nog, de drie kinderen die hij met Hendrina Pijpers kreeg, kregen alle drie een andere achternaam in het doopregister: Johannes Wilhelmus Saelman, Petrus Saaleman en Alida Catharina Salman. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat hier twee verschillende familienamen uit zijn voortgekomen, Saelman en Saaleman dus.

De achternaam Zaleman die Bernard Heinrich aannam en aan zijn zoon uit het huwelijk met Catharina Swart doorgaf werd bij de volgende generatie veranderd in Salman. Deze zoon (Bernardus Henricus) verhuisde naar Noordwijk. Er was op dat moment reeds een andere familie Salman, en daar is dus geen verwantschap mee.

Dat geldt dus ook voor alle namen die op Saelman en Saaleman lijken en die eerder dan 1784 in Nederland voorkomen: die hebben geen verwantschap met de huidige families Saelman of Saaleman (mogelijkerwijs wel met een andere, reeds bestaande familie Salman). Idem dus voor die Antonius Saleman (in de doop van zijn dochter Johanna Catrina wordt hij overigens Antonie Saalemen genoemd, als je de scan bekijkt).

De Duitse familie Saalmann heeft overigens roots die teruggaan naar de middeleeuwen. 

H.C. van Veluwen

.

Mirjam

Bedankt voor dit verhaal. Maar ik schiet er in die zin niets mee op, omdat volgens u deze Anthonie (in het Latijn in de R.K. Anthonius genoemd) Salemen/Saleman, etc) geen verwantschap heeft met degenen die uit Duitsland kwamen. Ik vermoed dat de vader van deze Anthonie Hendrik (Henricus/Heinrich?) heette, gezien de namen van de kinderen van Anthonie (vernoemingen). De oudste zoon heet Hendrik (naar de vader van Anthonie?), de volgende heet Jacobus, naar de vader van Johanna Catherina. Nummer 3 en 5 heten naar hun eigen vader of naar de zus van Elisabeth Rynberge, vrouw van Anthonie (Antonius en Antonia) en dochter Johanna Catherina heet naar haar oma van moeders kant (Joanna).

Mirjam

Hi Mirjam,

je schiet er in zoverre wel iets mee op dat je bepaalde verbanden kunt uitsluiten, dat je nu weet dat het dwaalsporen zijn waar je geen energie in hoeft te steken. Met welke achternamen zijn de mannelijke nazaten van Antonie Saalemen trouwens gedoopt? Heb je die lijnen door kunnen trekken naar het heden, of althans naar de WieWasWie database?

Als er geen gegevens van de doop van Antonie te vinden zijn zou het natuurlijk  zo kunnen zijn dat ook hij Duitse roots had, en wellicht ook van de familie Saalmann, maar dan wel van een generatie eerder. De Duitse familie Saalmann gaat terug tot de middeleeuwen en arbeidsmigratie vanuit Duitsland kwam veel voor. Als dat zo is zijn dat dus andere Saalmanns dan degene die ik noemde. Maar wellicht wel (verre) verwanten.

Een uitgebreide stamboom van de Saalmann familie heb ik helaas nog niet gevonden, wel fragmenten die zelfs tot de 12e eeuw terug gaan.

mvg

 

Hans 

H.C. van Veluwen

Ja, in die zin heb je wel gelijk dat ik nu zaken kan uitsluiten. :-)

Van zoon Hendrik is geen doop te vinden, maar bij zijn begrafenis in 1788 wordt hij Henderik Salemin genoemd. Hij is dan nog een kind dat zijn moeder (het kind van de Wede van Antonie Salemin) achterlaat. Hieruit blijkt dat Anthonie dan ook al overleden is. Jacobus (1771) heeft als achternaam Saalmen, net als zijn broer Antonius (1772). De beide meisjes hebben bij hun doop de achternaamvorm Saalemen. Bij de jongste (Antonia, 1777) is een Elisabeth Hendriks doopgetuige. Wellicht een zus van Antonie Salemen als je er van uit gaat dat zijn oudste zoon Henderik naar zijn opa is vernoemd en de vader van Antonie dus Hendrik heet. Dochter Johanna Catherina (1774) trouwt met Sebastiaan Moor (Mohr, Mörr, Morr) die uit de Elzas kwam. Gezien zijn naam ook Duitse/Duitstalige roots. Ik heb overigens meer voorouders uit die tijd die naar Nederland kwamen en dan vooral omgeving Utrecht. Ze kwamen o.a. uit Sonsbeck, Birten, Veen en Hertogdom Berg.

Mirjam

Het kan inderdaad de moeite lonen om de scan van de doopregistratie daadwerkelijk op te zoeken en te kijken naar de genoteerde achternaam en de doopgetuige. Zo'n doopgetuige kan ook interessante informatie opleveren. Zo trof ik bij de doop van Johannes Wilhelmus Saelman (1796) als getuige Joanna Elisabeth Saelman aan. Dat kan alleen maar de zus van vader Johann Wilhelm Saalmann (1761) zijn; ik had haar als Anna Elisabeth Saalmann genoteerd. En dat zou dan kunnen betekenen dat niet alleen de twee (of drie) broers naar Nederland kwamen, maar ook de twee zussen.

H.C. van Veluwen

Ik kan ook niets vinden over de doop van die Anthonie Saalmen / Saalemen; evenmin kan ik nog iets vinden over de oudste broer Saalmann, Johann Heinrich geheten, die net als zijn twee jongere broers naar Nederland zou zijn gekomen. Maar gezien de sterke overeenkomst van de achternamen lijkt mij het zeer aannemelijk dat die Anthonie ook een Duitse Saalmann (of Sahlmann) was. In de tak Saalmann van de drie broers die ik beschreef komt de naam Anthonie / Antonius helemaal niet voor, maar als je op op MyHeritage zoekt op Antonius Saalmann blijkt dat die naam wel degelijk veel voorkomt - het zal dan kennelijk van een andere tak van de familie zijn, of misschien zijn er ook wel meerdere families Saalmann die niet verwant zijn. In die richting zou mijns inziens moeten worden gezocht. Ik heb alleen nog geen Duitse online zoekmachine kunnen vinden waar gegevens van doopboeken uit de desbetreffende periode in staan. 

Voor wat betreft de families Saelman, Saaleman en Salman die afstammen van de twee Duitse broers Saalmann, de bierdragers - de gegevens die ik tot nu toe gevonden heb, heb ik online gezet.

http://vanveluwen.nl/genealogie/saelman/index.htm

H.C. van Veluwen

Beste onderzoekers van de families Saalman en andere varianten,

Ik heb in 1969 onderzoek gedaan naar mijn voorouders. Ik kwam toen via Utrecht in Dulmen in Munsterland terecht, in het buurtschap Leuste waar sinds ca 1350 de boerderij Salemanninc genoemd wordt. Ik heb vaak op deze boerderij gelogeerd toen ik in Dulmen en Munster onderzoek deed. De grootmoeder van de toenmalige boerin was nog een Saalmann. Zoals dat ook in het oosten van Nederland het geval was, werden de boeren genoemd naar de boerderij waarop zij woonden. 

Over mijn onderzoek heb ik in 1984 een familieboek geschreven. H.C. van Veluwen heeft een exemplaar daarvan gevonden en is zo vriendelijk geweest alle gegevens op te nemen in een parenteel (zie de link in bovenstaand bericht). Heel veel dank hiervoor! In Utrecht vond ik ook een andere familie, die van Willem Saelman. Ik vermoedde dat dit een broer van mijn voorvader Bernard Hendrik was, die in 1784 het burgerrecht van Utrecht verwierf, maar dat heb ik nooit kunnen aantonen..Nu zie ik in de bovenstaande berichten dat dit inderdaad het geval is. Ook hij komt uit Dulm (=Dulmen). Waar is dit overigens vermeld? Alle nazaten van deze Willem Saelman staan ook in de parenteel, zodat alle Nederlanders die van de Saalmannshof in Leuste / Dulmen afstammen, bij elkaar staan.

De naam Saalmann komt vooral in Westfalen voor. Hij wordt uitgesproken als ''zaalman'' .In Duitsland leven duizenden mensen met deze achternaam of varianten daarvan. Ik heb in meerdere plaatsen in Munsterland boerderijen gevonden met de naam Saalmannshof, zodat er heel veel verschillende families Saalmann zijn. Een Saalman is een bewoner van een zaalhof (= de boerderij van een grondheer). Vanuit deze boerderij werd het land van de grondheer, het zaalland bewerkt. Het andere land werd door horigen bewerkt, die daarop hun eigen boerderijen hadden. De grondheer woonde in de latere middeleeuwen zelf niet op de zaalhof. Dat kon ook een rentmeester zijn of een pachter, later ook een horige boer, Dit was dan de Saalmann (elders in Duitsland ook een meijer genoemd). Salemannink betekent : plaats waar de nazaten van de zaalman wonen.

In mijn onderzoek in Nederlandse archieven heb ik ook Saalmannen gevonden uit andere delen van Duitsland of zelfs uit Scandinavie. Als in de vroege 17e eeuw trokken mensen uit deze landen op zoek naar werk naar Holland. Dat waren er honderdduizenden en velen daarvan hebben nu nog nazaten.  

Harrie Salman


Beste Hans van Veluwen,

In de parenteel van Johan Salman ben je 1 generatie vergeten, die wel in mijn stamboomboek staat. Hieronder de aanvulling. Ik ben daarom het een generatie 0 begonnen. Over Antonie Saleman heb ik helaas niet meer gevonden dan wat andere onderzoekers hebben gemeld.

Parenteel van Johan Salman

0. Johan Salman of Saleman (genoemd in 1498 en 1499 in de registers van de welkomstbelasting voor de nieuwe bisschop van Munster; in 1534 genoemd: Saleman de Olde) is geboren ca 1465-1470. Johan trouwde met Mette (genoemd in 1527).

Kinderen van Johan Salman:

1. NN (genoemd in 1534: de junge Saelman), geboren ca. 1500-1510. Volgt 1.

2. Margarethe, geboren ca. 1500-1510 (genoemd in 1527)

1 NN (de jonge Saelman), geboren ca 1500-1510, zoon van Johan Saleman (en Mette?). NN trouwde met NN.

Kinderen van de jonge Saelman:

1.  NN, geboren ca 1530-1540. Volgt 1.1.

1.1 NN, geboren ca 1530-1540, zoon van de jonge Saelman

Kind van N.N. Salman en ?:

1 Heinrich Salman, geboren ca 1565-1570 in ?. Volgt 1.1.1.

1.1.1 Heinrich Salman is geboren ca 1565-1570 in ?, zoon van NN (zie 1.1). Heinrich is overleden in ?. Heinrich trouwde in ? met Margaretha Schurhof. Margaretha is geboren in ?. Margaretha is overleden in ?.

Kind van Heinrich en Margaretha:

1 Bernhard Saalman, geboren ca 1600 in ?. Volgt 1.1.1.1.

Harrie SalmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!