stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Familie Rooij afkomstig uit Frankrijk?



Profiel afbeelding

Taalkundig is de meest plausibele verklaring van de achternaam De Rooij de afleiding van De Rooie of Rooje.

Een genetica legde mij uit, dat die verklaring wat haar vak betreft, niet zo plausibel is. Binnen die omvangrijke familie zouden er dan tot de dag van vandaag meerdere roodharige leden gevonden moeten worden; de kleur rood wordt blijkbaar overgedragen via een dominant gen..

Binnen de familie bestaat tot op de dag de verklaring, De Rooij is afkomstig uit Frankrijk. Inderdaad worden daar achternamen als De Roy gevonden.

Naspeuringen hebben niet verder geleid dan de 17e eeuw, en dan de plaats Maurik. Is er iemand die wel een relatie met Franse Hugenoten heeft kunnen vinden?

dr. j. ridderbos - 18 aug 2009 - 12:52

Wij hebben deze verklaring van het meertens instituut altijd heel plausibel gevonden: Naamsverklaring:"Talrijk zijn de plaatsnamen met het bestanddeel -rode of -rooij die aan de basis van deze familienaam gelegen kunnen hebben, onder meer St. Oedenrode (NB.), Stramproy (Lb.) en Nistelrode (NB.). In de nabije omgeving van deze plaatsen, waar de genese heeft plaatsgevonden, stonden deze plaatsen eenvoudig bekend als 'Rooij'. Bij St. Oedenrode is dit mogelijk duidelijker het geval geweest dan bij Nistelrode, wat men kan afleiden uit het ontbreken van de familienaam Van Oedenrode e.d., terwijl de naam Van Nistelrooij en diverse varianten wel voorkomen. Het bestanddeel -rode/-rooij (regionaal ook: -rade/-raaij) in toponiemen herinnert aan het rooien van bos om het land in cultuur te brengen en er een nederzetting te stichten". (bron: http://www.meertens.knaw.nl/NFD/nfd.html)Tot 1811 zien we een door elkaar gebruik in de schrijfwijze van de naam, zowel van Rooij, als van Roij wordt gebruikt. De schrijfwijze "van Roij" komt men hoofdzakelijk tegen in de DTB boeken, "van Rooij" bij de burgerlijke instantie. 

De Rooij zal dan wellicht in de Franse tijd in zwang zijn gekomen?

Wij zijn tot dusver niet verder gekomen dan begin 18e eeuw in Woensel.

groet, Jacqueline

jacqueline - 18 aug 2009 - 13:37

In het Woordenboek van de Vlaamse Familienamen komt onder "de Ro", als varianten o.a. De Rode, De Roy, De Rooy etc. als een bijnaam de rode, met het rode haar.

Met enkele voorbeelden 1277 Hannekin Rode, 1326 Jan de Rode, 1398 Gilles de Roede

Als 2e betekenis is er een verwijzing naar Deroi of Deroy, deze naam is afgeleid van de plaatsnaam Roye (Somme) voorbeelden: Maroie de Roie, Atrecht 1342. of Piere de Roie , Duinkerke 1353.

ook de plaatsnaam Roy in Luxemburg.

Paul Geleedst - 18 aug 2009 - 21:30

Hallo Jacqueline,

Ik weet niet waar je dat vandaan hebt gehaald. De Rooij is een Nederlandse familienaam. In Waalwijk en Besoijen woonden onder meer de familie De Rooij, waarvan een zijtak naar Oud-Beijerland is gegaan. Deze familie waren paarden en veehandelaars. Ze gingen regelmatig met paarden en vee naar o.a. Diest en nog enkele plaatsen in Belgie en Frankrijk zelfs naar Parijs. In allerlei oude belasting boeken uit de 17de, 18de en 19de eeuw liggende in Parijs en Brussel worden deze familie genoemd als Van Roy of De Roy, uit het Hollandsche, soms met de plaatsnaam Waelwijck. Nazaten zijn ook in België en Frankrijk achtergebleven door huwelijken. Het historisch/genealogisch onderzoek is nog gaande en zal mogelijk in 2010 of 2011 worden gepubliceerd.

mvg, Masje II

Masje II - 19 aug 2009 - 15:10

goede masje,

mag ik aannemen dat het door jou bedoeld historisch/genealogisch onderzoek de Familie de Rooij betreft?

dr. j. ridderbos - 19 aug 2009 - 15:50

Het is de familie De en Van Rooij. Alleen is het nog niet voor 100% zeker dat het directe verwanten van elkaar zijn. In het franstalig gebied worden beide families als De Roy geschreven en soms Van Roy. Ook de voornamen worden ietwas anders geschreven dan in Waalwijk en Besoijen het geval is. Zelfs in hun woonplaatsen worden ze soms het voorvoegsel "de" en dan weer als "van" geschreven. Op dit moment zijn ze vele documenten aan het uitwerken, waarvan ik het fijne ook nog niet weet.

mvg, Masje II

Masje II - 19 aug 2009 - 18:09

De rood-haar verklaring weggooien zonder te checken of het verhaal erbij wel klopt, lijkt me toch wel een erg overhaaste conclusie.

Met mijn genetica-kennis (en die was toendertijd extreem goed) lijkt het me onmogelijk dat rood haar dominant is. Dan zou namelijk de halve wereld rood haar moeten hebben.

Ik krijg gelijk van Wikipedia (al wil dat nog niet alles zeggen). Rood haar heet daar juist recessief te zijn, wat dus klopt met mijn gezond verstand.

Dus het ontbreken van roodharigen in de familie de rooij hoeft niet te betekenen dat de naamsverklaring niet deugt.

Zwenny - 19 aug 2009 - 18:54


wanneer de familie de rooij uit Frankrijk komt dan moet dat wel voor 1600 geweest zijn want begin 1600 komt er al een de Roij voor in Prinselant (Dinteloord) t.w Froris Fransz de Roij 1640 en gehuwd  21-05-1662 te  Dinteloord met Marijke Bloos

F.A. van der Beek - 4 nov 2017 - 12:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu