stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » van Ameijde(n)



Profiel afbeelding
Ameijden is inderdaad een verdwenen toponiem, meer bepaald in de gemeente Oirschot, in het stuk dat de Mortelen wordt genoemd. Het was een buurtschap langs wat vermoedelijk de oude Romeinse weg was tussen Tongeren en Utrecht, ter plaatse bekend als de Lopense straat. Dit Ameijden is niet te verwarren met het Zuid-Hollandse Ameide dat daar niets mee te maken heeft. De Brabantse familie Van der Ameijden (of andere spellingen) was een vooraanstaande familie met hoofdtakken in Oirschot en (secundair) in 's-Hertogenbosch. Het vooraanstaand karakter van de familie blijkt ook daarin dat van de 151 studenten uit Oirschot in Leuven tussen 1425 en 1797 er 8 uit die familie kwamen. In Oirschot is nog altijd een Dirk van Ameijdenstraat, naar de stichter van een fundatie. Deze Meierijse familie Van der Ameijden had als laatste bijzonder kenmerk een duidelijke hand naar Rome: er zijn in de 16de en 17de eeuw tenminste zes leden van die familie te Rome bekend. De bekendste hiervan waren Christiaan van der Ameijden (Oirschot, ca. 1530 - Rome, 20 november 1605), laatste pauselijke zanger en componist uit de Nederlanden, en Theodorus van der Ameijden ('s-Hertogenbosch, ca. 1586 - Rome, 1656), beroemd advocaat en veelschrijver (Latijn en Italiaans). Van deze familie bestaat een fragmentaire stamboom door Sasse van Ijsselt (1918). Een biografie van Christiaan verscheen in 2005 in boekvorm en is te bestellen bij Het Noordbrabants Genootschap. Een cd van zijn werken bestaat eveneens. Beide genoemde Ameijdens zijn begraven in de S. Maria dell'Anima te Rome. Het grafmonument van Christiaan bestaat nog steeds in die kerk. Op het moment houd ik me (o.m.) bezig met het werk van Theodorus, over wie een goede biografie bestaat (in het Italiaans) van Bastiaanse (Den Haag, 1967). In Rome is Theodorus met name bekend onder de naamsvorm Amayden of de Latijnse vorm Amydenus.

Michiel Verweij - 6 aug 2007 - 14:37

De naam van Ameijde komt voor in de DTB boeken van Ameide %26 Tienhoven, te vinden op de website van de historische vereniging. WWW.ameide-tienhoven.nl/archief/nationaal/dtb.htm. De manier waarop jou achternaam wordt geschreven is de wijze waarop deze ook in de goede oude tijd werd geschreven. Het kan dus ook gewoon zijn dat de oorsprong van je naam daar ligt.

Groeten Joyce

Uitgeschreven lid - 29 aug 2007 - 14:52

Beste Max,

Na een hele lange tijd niets van mij gehoord te hebben, kan ik je melden dat ik onlangs een oud-collega sprak die mij mededeelde dat ook in zijn familie de naam Van Ameijden voorkwam. Natuurlijk heb jij belangstelling hiervoor. Wanneer je mij je eigen mailadres kunt geven dan zal ik je het mailen. Of wil je het via het stamboomforum?

Groetjes,
Marjan Adamse-Schaap
mailadres: mamadamse@msn.com

Uitgeschreven lid - 14 sep 2007 - 19:53

Beste Marjan,

Heel leuk van je om me te informeren over je collega.
Mijn emailadres luidt: mvanameijde@hotmail.com

P.S.: op geneanet staat ook al wat van me

Uitgeschreven lid - 17 sep 2007 - 11:48

Mijn oma heette Hendrika Van Ameijde. Zij was getrouwd met Hendrik Best. Zij woonden in Terwinselen. Zij kwam oorspronkelijk uit Leerdam. Zij kwam uit een gezin van 9 kinderen. De kleine glasfabriek was ook in handen van Van Ameide. Ik heb nog veel foto's van de Ameijde's uit Leerdam. Als je nog meer wilt weten neem dan contact met mij op.

Uitgeschreven lid - 30 okt 2007 - 14:39

Beste Henk,

Heel vriendelijk bedankt voor je reactie. Ik zou graag met je contact willen hebben om meer van Hendrika Geertje van Ameijde te weten. Ook ben ik geinteresseerd in de foto's die je heb. Is je moeder misscien op 02-09-1854 geboren.En zijn haar ouders Pieter van Ameijde en Dirkje Christina van de Greijn?
Je kan me ook mailen naar mvanameijde@hotmail.com


Groeten Max

M. van Ameijde - 30 okt 2007 - 19:15

Beste Rene,
Mijn excuses voor mijn zeer late reactie, maar ik heb eerst mijn database over de familie van Ameijde(n) op orde moeten brengen. Natuurlijk ben ik geinteresseerd in meer informatie over jullie tak van de familie van Ameijde. Ik wacht met spanning af, zodat ik deze toe kan voegen in mijn database.
Ik heb tot op heden een bestand van ongeveer 820 personen.

Groetjes Max

Uitgeschreven lid - 26 dec 2007 - 00:53

Ik zoek mijn vriendin van de lagere school, Francien van Ameyde, Ik heb haar 11 jaar geleden teruggevonden in Beavercreek, Ohio. De correspondentie is later gestopt maar ik wil graag weer met haar in contact komen. Kan haar nicht mij aan haar huidige adres helpen?

gerda kielman - 26 dec 2007 - 18:47

Een mail is gezonden naar Gerda. De gegevens zullen haar worden verstrekt zodra zij contact met mij opneemt tenzij dit regulier via het Forum geregeld kan worden.

Marjan Adamse-Schaap - 26 dec 2007 - 22:20

Francien van Ameijde woont alweer meer dan 30 jaar in de USA en is getrouwd met Hans Verboon.
Het adres is 2838 Stauffer Drive, Dayton-OH 45434-6245 USA. Verder als gegeven heb ik PO Box 216, Alpha OH 45301, USA. Haar mailadres is johanne1@ix.netcom.com.
Indien nog meer gegevens nodig, dan moet je het wel laten weten.

Marjan Adamse-Schaap - 26 dec 2007 - 22:46

Beste Colette

Een late reactie van mijn kant, maar dat komt omdat ik nu pas jullie gegevens in de database aan het verwerken bent. Ik zou graag meer informatie van je willen hebben zoals geboortedatums, overlijdensdatums, overlijdensplaats etcetera. Is dit mogelijk???

Trouwens jullie naam schreef je vroeger, net zoals die van mij als Van Ameijden.
Tot op heden heb ik ontdekt dat ze uit Oudewater kwamen.

Groet Max Van Ameijde

Uitgeschreven lid - 31 dec 2007 - 09:59

mijn opa was Arnoldus van Ameijde getrouwd met Lijntje van Zadels zij hebben gewoond in de Kegelstraat 12 Rotterdam Later in de Maretakstraat Rotterdam
hun zoon - Johannes Leonardus van Ameijde (Jan)geb 08-12-1911 getrouwd met Maria Meinster
gingen wonen in de Boekweitstraat 20a te Rotterdam
ikzelf Johannes Leonardus van Ameijde (Hans)geb 29-01-1954
mijn zoon Johannes Leonardus (Leo) geb 02-12-1983
ik hoop dat je het kan gebruiken


vriendelijke groet Hans v Ameijde

Uitgeschreven lid - 18 jan 2008 - 19:34

Beste Hans,

Heel vriendelijk bedankt voor je email en je opa komt onderdaad in mijn stamboom voor. Heb je nog meer infotmatie over zijn kinderen zoals geboorte, overlijdens en trouwdata. Ook zou ik graag van je vader en moeder meer gegevens willen hebben zoals overlijden en trouwdata en plaats en hun kinderen met alle data's. De vader van Arnoldus Van Ameijde heette Arie van Ameijde en was gehuwd met Gerardina Maria Schaap. Overigens het Lijntje van Zadels volgens mijn info Lijntje van Zadel en was de dochter van Cornelis van Zadel en Johanna Leonora Egeter.
Mag ik ook meer info over jezelf Hans, Zoals trouwdata en de naam van je vrouw met gebpprtedata en plaats en de namen van haar ouders etcetera. Mocht je nog oude foto''s hebben van je vader of opa etcetera, dan hou ik me van harte aanbevolen.
Kijk ook eens op : http://home.planet.nl/~ameij025

Max Van Ameijde

Uitgeschreven lid - 19 jan 2008 - 12:57

Hallo Max

ik ga zo snel mogelijk aan het werk

hans v Ameijde

Uitgeschreven lid - 22 jan 2008 - 21:52

Hallo iedereen, sorry dat ik er even tussenkom maar ik kan het niet laten om mij even kenbaar te maken.
Mijn naam is Frédéric de la Hamayde en ik vind het zeer facinerend hoe jullie achternaam gelijkend is op mijn achternaam. De woorden "van" en "de la" betekenen beide hetzelfde namelijk : vanwaar afkomstig. Bij "Ameijde" of "Hamayde" is het nog facinerender omdat ze beiden op dezelfde wijze worden uitgesproken doch een andere schrijfwijze hebben. Het is of vroeger geleden een ambtenaar onze achternaam op een verschillende manier heeft opgeschreven nadat men onze achternaam hem gedicteerd werdt. Zo heb ik reeds zowel voor jullie achternaam als voor mijn achternaam reeds verschillende schrijfwijzen teruggevonden, maar worden allemaal op dezelfde wijze uitgesproken.

Vriendelijke groeten,
Frédéric de la Hamayde
frederic.dlh@skynet.be
België

Uitgeschreven lid - 21 feb 2008 - 13:31

Vandaag kocht ik een boekje uit 1924 over het ontwerpen vervaardigen en zeilen van model-zeiljachten.
Bij enkele foto's van een model zeilboot staat bv RZV klas Passe Temps ontwerp en bouw van J.L. van Ameijden. iets verder op staat een foto van een model plus bouwer /ontwerper J.L. van Ameijden.
Kan dit familie zijn ? zijn er mensen bezig geweest met model zeilboten in de jaren 20 ?

van Schaik - 24 mar 2008 - 22:05

Vandaag kocht ik een boekje uit 1924 over het ontwerpen vervaardigen en zeilen van model-zeiljachten.
Bij enkele foto's van een model zeilboot staat bv RZV klas Passe Temps ontwerp en bouw van J.L. van Ameijden. iets verder op staat een foto van een model plus bouwer /ontwerper J.L. van Ameijden.
Kan dit familie zijn ? zijn er mensen bezig geweest met model zeilboten in de jaren 20 ?

van Schaik - 24 mar 2008 - 22:05

Dit kan makkelijk wel eens Johannes Leonardus van Ameijden kunnen zijn. Deze was volgens mij ook Lid van de Rotterdamse Zeilboot Club

M. van Ameijde - 25 mar 2008 - 17:56

ik reageer op de heer van schaik die een boekje uit 1924 over het vervaardigen van modeljachten heeft gekocht. Om te beginnen ben ik op zoek naar dit boekje, want ik doe onderzoek naar de historie van zeiljachten in nederland. In dit verband ben ik ook op zoek naar de daarin genoemde heer van ameijden; kennelijk een 'meter' van modeljachten van de rzv (rotterdamse zeilvereniging?)-klasse, waarvan er op dit ogenblik 1 bekend is, met meetbrief uit 1925. Graag reacties op deze relatie: van ameijden-modelzeiljachten-regio rotterdam

tom eijkman - 16 apr 2008 - 21:25


Hallo Max

Na wat googelen kwam ik op deze site en dit forum terecht. Omdat mijn meisjesnaam van Ameijden is zend ik wat info. Misschien heb je er iets aan. Mijn familie komt voor zover ik kan nagaan uit Rotterdam. Mijn opa Jacobus van Ameijden is tussen 1900 en 1905 geboren. Mij opa kreeg 3 kinderen waarvan er een op 2 jarige leeftijd is gestorven. Ik ben zijn enige biologische kleinkind. Een broer van mijn opa is de kunstschilder Cornelis Rokus (Kees) van Ameijden 16-01-1907 tot 14-06-1992.Meer info over hem is te vinden op de site van museumserver en de site van het RKD. Hem heb ik persoonlijk nooit gekend. Als je meer info over deze tak van de familie wilt kan ik navraag doen bij mijn moeder. Ik hoor het wel, mvg Anja

Anja van Ameijden - 25 apr 2008 - 22:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu