stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Joodse Voorouders?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Dit zijn zeer interessante gevallen , ben al langer aan het uitzoeken over joodse voor en achternamen in mijn stamboom.

wat men over het hoofd ziet is dat er in de oude tijd , vanaf  pl 1600 tot pl min 1800 en langer de joden nergens welkom waren. 

Behalve Amsterdam waar mijn voorouders zich hadden gevestigd , de eerste altmayer uit Duitsland die trouwde met abrams .

joden werden door Maarten Luther al destijds verdreven. In Amsterdam kon men zich nog als jood vrij vestigen onder voorwaarden , men schreef zich in in de hervormde kerken om alsnog geregistreerd te staan , in burger situatie was dit moeilijk. In Amsterdam heb je in de jodenbuurt (nu Waterlooplein ) de Mozes en Aaron kerk en iets verder de synagoge en joods museum .

dit linkt dus wel met elkaar.

dit zal ook in andere plaatsen in Nederland zijn gebeurd dat joden gedwongen werden direct of indirect afstand te doen van hun geloof. Voor mij iets " makkelijker onderzoek omdat mijn voorouders uit de oude tijd van Amsterdam kwamen .

ook werden namen veranderd in mijn geval altmayer werd oudmaijer outmayer Oudmeijer etc.

in die tijd nam men het niet zo nauw met opschrijven van namen . In mijn geval gaat altmayer trouwen met abrams , allen eerste zonen vervolgens heten Abraham dit is ook een herken punt . 

Fam namen zijn  oudmayer was altmayer  , abrams ,  blomberg , roos , mesdagh , davids , ethinger enz , joodse family namen dus.

voornamen Esther , David , Abraham , abram lysbeth kwamen veel voor .

door de tijd heen is het joods waarschijnlijk verdwenen ook door tijdsomstandigheden , daarom vindt ik het mooi om te lezen dat bovengenoemd persoon teruggekeerd is naar messiasbelijdende joden , alleen hun zijn wat soepeler hierin met de acceptatie . 

Ik heb dus ook die drang , en het lijkt wel of de voorouders dit willen ik heb dit tot nu toe allemaal onderzocht.

ik hoop hiermee wat bijdrage te verlenen , en dat niemand meer zegt dat het waarschijnlijk geen joodse voorouders zijn , zoals hierboven daarvoor is dus verder onderzoek nodig met geschiedenis , de joden van toen zijn vergeten , er lopen dus mensen rond met joodse wortels afstammelingen van de vergeten joden , en ze kunnen er dus niks aan  doen , de tijd heeft heeft dit afgedwongen , ik ben katholiek gedoopt , maar ik ben dit niet meer , ik zal het wel fantastisch vinden als ik joods bloed heb , dan zou dat askenazisch moeten zijn  moeders kant daarom ga ik mijn DNA laten onderzoeken daar ben ik nu mee bezig , ook van mijn vaderskant wil ik meer weten maar dat is weer een ander verhaal .  Ik zie dat dit van wat langer geleden is maar als mensen met net zo'n geval zoekende zijn hebben ze wat meer houvast. Ik hoop dat ik wat heb kunnen bijdragen.

a. Mulleneers , Haspengouw 55 m 

maastrich.

6227 rm 

Mulleneers

Beste Mulleneers,

je schrijft: ik zal het wel fantastisch vinden als ik joods bloed heb.

Met alle respect, maar dat is een verkeerd uitgangspunt. Genealogie is een kwestie van objectief onderzoek doen, waarbij je niet van te voren kan bedenken, wat je graag zou willen vinden. Namen als Abraham, Esther en David zijn en waren uiterst populair in gereformeerde kringen. Denk maar eens aan de orthodox-gereformeerde predikant Abraham Kuijper.

De vraagstelster wilde ook maar al te graag tegen de klippen op joods zijn, en ze haalde zelfs de haarkleur van haar opa erbij om een punt te maken.

Inmiddels heeft ze, mogelijk omdat ze hier wat dat betreft geen hulp kon verwachten, haar lidmaatschap beëindigd: www.stamboomforum.nl/profiel/53490

Niettemin wens ik je toch veel plezier met deze fijne hobby.

groeten, Jan

Jan Clavaux

Hallo,

ik heb precies dezelfde zeer interessante vraag.

Mijn achternaam is Kop, vroeger geschreven als Cop, en mijn vader is al aan de slag geweest- hij kwam niet verder dan ongeveer 1670, waar de eerstgevonden Cop Daniel Isaacks Cop heette. De naam scheen toen in Antwerpen veel aanwezig te zijn bij Antwerpse Joden.

Nu mijn vraag... kunnen we nog verder terugkijken? Ik ben zeer nieuwsgierig naar de herkomst van onze naam :D Misschien dat iemand mij kan helpen...

Luisa Kop

Beste Luisa,

welkom op dit forum.

je kunt je vraag beter als nieuw bericht stellen. klik hier

en lees dit alvast: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/zijn-er-nog-meer-koppen-te-vinden-voor-1700

groeten, Jan

Jan Clavaux

Google maar naar : De 50 meest voorkomende Joodse achternamen. Houdt er rekening dat niet alle namen van Joodse voorouders zijn. Bijv. "de Jong en de Vries", komen het meest voor in Nederland.

Willem Noordanus

Nou , ik stuit weer gelukkig op de pagina en ik moet inmiddels rechtzetten , ik heb mijn d n a laten onderzoeken en heb inderdaad ook ASHKENAZISCH  joods d n a , wetenschappelijk bewezen in het lab van Houston Texas!

zo zie je maar je gevoel klopt meestal .

Mulleneers

D N A , onderzoek uitslag ook ASHKENAZISCH genen . Discussie gesloten , ik had gelijk.

Mulleneers

En ook gaat het niet erom , om maar al te graag joods te zijn  , belachelijk , je bent wat je bent !

joods ben je als je uit een joodse moeder geboren wordt , het gaat erom dat je deel uit maakt van het joodse ras .

joods is ook een ras , maar ook geloof , iemand kan geen joodse genen hebben en toch jood worden door bekering .

ik ben geen jood , maar heb wel joods bloed , dus joodse roots en voel me met hun verbonden .

en ja ik vindt dit fantastisch .

Mulleneers


Mijn zusje heeft al sinds kleins af aan interesse in Japan. De kans dat wij in onze stamboom een Japanner hebben zitten is 0,0. Het kan ook gewoon v as buit je eigen komen. Ik heb ook een voorouder met een 'joods' klinkende naam. Salomon salomonsz. Was gewoon een protestant :)

KeePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!