stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Familie van Broeckhoven te Oisterwijk

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Vandaag nog eens paar uur gezocht, maar nog steeds geen oplossing gevonden.

Ik heb eens naar de dopen van de kinderen vermoedelijke broers van Cornelis van Broeckhoven gekeken. Het leverde niet veel op.

Bij een doop van een zoon (Peter: 1711) van Jan Peters van Broeckhoven wordt als getuige Digna Peters van Broeckhoven genoemd. Het lijkt er dus sterk op dat zij een zus is.

Peter N.N. had dus vermoedelijk minstens 4 kinderen:

- Digna

- Cornelis huwde Willemijn Teurlings

- Jan huwde met Anneke de Vet

- Frans (geb. circa 1681) gehuwd met Peternel Willem Zegers, Jenneke Corsten en Maria Brocken.

Jan Peters van Broeckhoven wordt in de trouwakte 1711 (Oisterwijk) als "j.m. van Heukelom" vermeld. Dit nieuwe feitje leverde heelaas ook niks op

Ben Smit

Ik heb ook nog even zitten zoeken en daar zijn twee kleine dingetjes uitgekomen.

In 1712 is Maria Cornelis Jans van Beurden doopgetuige bij een kind van Frans.

Als Peter Cornelis van Beurden een neef was, dan zal zij dus een nicht zijn geweest.

Helaas zijn er meerdere Petrussen van Beurden en staat hun patroniem niet altijd vermeld dus erg handig is het niet. Zo blijkt er een getrouwd met Petronella [Jans] van Broeckhoven dochter van Jan Aertsz. uit Dongen, maar hij blijkt een 'Hubertuszoon' te zijn.

Er lijken minstens twee Petrus Cornelissen te zijn geweest: Petrus Cornelis Jan Adriaens en Petrus Cornelis Jan Daniëls.

Bij de eden van voogden vond ik wel dit:

14. Peeter Janssen van Beurden momboir ende Jan Smulders toesiender over de 2 onm. kinderen wijlen Denis Gerritsen van Broeckhoven en Neeltien Adriaen Leenders. 21 november 1676.

Deze Peter Jansz. was getrouwd met Geertruid Denis [Dionijs] van Broeckhoven.

Als zij de grootouders zijn van Petrus Cornelis en Maria Cornelis Jansz. dan zou er (achter)neef relatie hebben kun zijn met Frans, maar ik heb het helaas niet kunnen ontdekken.

Verder zijn er diverse Dijmpha/Digna Petersdochters, maar ze lijken geen van allen te passen.

In het voogdenprotocol heb ik echter ook geen voogden kunnen ontdekken over de kinderen van Dijmphna Peters van Broeckhoven, maar ik heb haar man's naam niet dus het zoekt wat lastig. Zodra ik mijn nieuwe harde schijf heb en al m'n gebruikelijke software geïnstalleerd dan zal ik nog eens een poging wagen.

Het zou ook kunnen betekenen dat de kinderen al volwassen waren en ik speel zelfs met de gedachte dat zij Dijmphna wed. van Peter van Broeckhoven zou kunnen zijn.....

De DTB van Tilburg en Oisterwijk staan volgens mij wel online, maar als ze bijvoorbeeld in Berkel-Enschot zijn gedoopt dan is er wel een probleem, de DTB beginnen daar pas rond 1730.....

Annemarie57

 

Dag Annemarie

Het is echt lastig. Vandaag heb ik nog eens naar Petronella en Anna van Broeckhoven, getuigen bij de dopen van de kinderen van Cornelis van Broeckhoven, gezocht.

Zoeken naar een Anna van Broeckhoven leverde niks op. Het huwelijk tussen Petronella van Broeckhoven en Peter van Beurden lijkt verleidelijk als aanknoppingspunt voor een mogelijke verklaring voor de verbinding Beurden/Broeckhoven, maar -zoals je aangaf- was het een dood spoor.

De gedachte dat het Digna/Dympna een weduwe zou kunnen zijn van een Peters van Broeckhoven klingt interessant. Eerlijk  heb ik daar absoluut nog niet aan gedacht.

Verbaasd me eigenlijk dat we de gezochten nog niet gevonden hebben. Ik dacht altijd dat de bronnen in de regio Tilburg erg compleet waren en makkelijk toegangelijk.

Morgen nog eens naar van Beurdens zoeken.

Groetjes,

Ben.

Ben Smit

Er is een familie van Broeckhoven uit Wuustwezel/Kalmhout/Geel provincie Antwerpen (B) die is uitgezocht tot (Berthel)Meeus Coppens * ca.1432. Talrijke sites vermelden uitgebreid hiervan de gegevens. Het is echter de vraag of leden hiervan in Nederland terecht zijn gekomen. http://stamboom-segers.gt-servers.com/dat1643.htm#8

Hierin komt bijvoorbeeld voor Petrus Jacobs VAN BROECKHOVEN Kalmhout 05/03/1668 - Kalmhout 17/3/1722 http://meeusen.info/tng/familygroup.php?familyID=F163&tree=tree1

Op Noord-Brabant Genealogy stelt november 2001 Jan Willem van Gils de volgende vraag:

De oudst mij bekende Van Broeckhoven in Wuustwezel zou een Meeus Coppens moeten zijn die in deze plaats ook schepen is geweest.

Op mijn speurtocht door Taxandria (de Noord Brabantse titel wel te verstaan; 1909) kwam ik hem ook tegen in het Cartularium van het klooster Vredenberg in Boeimeer (zeg maar Breda). Hij
wordt daar met meerdere schepenen genoemd als komende uit Westwezel. We schrijven dan 1498. Weshalve ik veronderstel dat de geschatte geboortedatum (HazaData) niet helemaal zou kunnen kloppen.

Mijn vraag is evenwel of er mensen zijn die deze Coppens kennen, waaruit de Van Broeckhoven's zijn gesproten in Wuustwezel? In datzelfde Cartularium kom ik in 1523 ook een Jan Meeus Coppens tegen. Mogelijk zijn zoon die ook schepen is geweest in Wuustwezel. Ik ben zeer benieuwd naar de afkomst van deze familie.

Elders wordt verondersteld dat Jan ook bekend is als Jacop:

http://home.scarlet.be/~tsc05652/kwartierstaat/a1.htm#i6521

Martin Jongkoen

Ben,

Vandaag met de juiste software nog even gezocht en werkelijk geen steek verder gekomen. Helaas.

Het begint er dus op te lijken dat ze niet uit Tilburg komen?!

Wellicht dat een toevalstreffer een keer de oplossing biedt.

Annemarie57

Annemarie,

bedankt voor al je moeite!

Ik denk dat ik het gezin van Peter van Broeckhoven ooit nog wel eens zal vinden. Hoe weet ik nog niet precies hoe, omdat ik niet veel ervaring met onderzoek in de regio Tilburg heb...

Ben Smit

Wellicht een toevoeging aan bovenstaande discussie:

Guielmus (Willem Wouters?) van Broeckhoven. Hij trouwde op 24-05-1711 in Oisterwijk met Maria (Petrus) (van den) Bosch/Bossaars/Bossaers.

Kinderen van Guielmus (Willem Wouters?) van Broeckhoven en Maria (Petrus) (van den) Bosch/Bossaars/Bossaers: 1 Petronilla van Broekhoven [1.1], geboren op 20-02-1712 in Oisterwijk. 2 Joanna Maria van Broekhoven [1.2], geboren op 07-02-1714 in Oisterwijk. 3 Henrica van Broeckhoven [1.3], geboren op 17-03-1716 in Oisterwijk. 4 Petrus van Broeckhoven [1.4], geboren op 27-08-1718 in Oisterwijk. Hij is overleden. 5 Cornelius van Broeckhoven [1.5], geboren op 10-03-1723 in Udenhout. Hij is overleden. 6 Adriana Willem(se)/Wilhelmi van Broeckhoven, geboren op 18-04-1726 in Udenhout. Volgt 1.6.

m.wellens

Besten

Ik heb via Tilburg deze info een keer gekregen, waar de naam "van Broeckhoven" als getuige wordt genoemd. Ik stuur de gehele file mee zoals ik hem heb gekregen van de archivaris van Tilbrug: Luud de Broeuwerr. Mogelijk geeft dat weer aanknopings punten. Ik weet dat Luud er mee bezig was om dit verder uit te zoeken van bepaalde families in Oisterwijk. Het komt uit het Snoermans fonds.

7 Adrianus Jan Adriaan Antonis Broeckmans ook genaamd Adrianus Jan Adriaan Antonis van den Broeck, wonende te Berkel en te Enschot, is geboren rond 1656.

Adrianus gaat in ondertrouw (Nederduits gereformeerde kerk) op zaterdag 8 november 1681 te Oisterwijk, trouwt (huwelijksgetuige waren Jan Adriaen Teunis van de Broeck_(vader_Bruidegom, Peter Everts van Dall_(vader_Bruid), (kerk) Joannes van Broeckhoven en (kerk) Henricus van Hees), trouwt (kerk) (rk) op zondag 23 november 1681 aldaar op ongeveer 25-jarige leeftijd (1) met de ongeveer 25-jarige Maria Peter Evert van Dall, dochter van Petrus Evert van Dal en Joanna Bogaerts. Maria, wonende te Enschot, is geboren rond 1656, is overleden voor zaterdag 8 augustus 1693. Maria werd hoogstens 37 jaar.

Adrianus gaat in ondertrouw (Nederduits gereformeerde kerk) op zaterdag 8 augustus 1693 te Oisterwijk, trouwt (huwelijksgetuige waren (kerk) Eerw.Heer Bernardus Tijssen en (kerk) Mattheus van Hemert), trouwt (kerk) (rk) op zondag 23 augustus 1693 aldaar op ongeveer 37-jarige leeftijd (2) met de ongeveer 40-jarige Maria Gerard van Krieken ook genaamd Maria Gerard van Kriecken. Maria is geboren rond 1653 te Haaren, is overleden voor zaterdag 12 februari 1695. Maria werd hoogstens 42 jaar.

Adrianus gaat in ondertrouw (Nederduits gereformeerde kerk) op zaterdag 12 februari 1695 te Oisterwijk, trouwt (huwelijksgetuige waren (kerk) Henricus de Kort en (kerk) Adrianus Roostenburgh), trouwt (kerk) (rk) op zondag 27 februari 1695 aldaar op ongeveer 39-jarige leeftijd (3) met de ongeveer 25-jarige Josina Hendrik de Kort. Josina, wonende te Berkel, is geboren rond 1670.

Cruijssen

Hallo Ben,

ik zie dat sinds 13 augustus al heel was reacties ontvangen hebt.

Ik heb jaren terug al veel onderzoek naar de familie Broekhoven gedaan en deze gegevens, verwerkt als stamboom van mijn drie kinderen, en op internet gezet:

http://members.ziggo.nl/gertjanb/genstart.htm

Voor mijn kinderen is het opmerkelijk dat zij via alle vier hun grootouders nazaten zijn van de Tilburgse familie Broekhoven, een oud Tilburgs geslacht ,bewezen terugvoerend tot ongeveer 1290. Destijds tot in de 16-tiende eeuw lage Brabantse adel. 

Momenteel zwerven op internet ook nog publicaties van oudere generaties (Bac van Broechoven, Berthout-Bac en verder) die volgens mij slechts zeer speculatief zijn.
-------------------------

De door jou al op zij geschoven Bossche familie van Broeckhoven is inderdaad hier niet op zijn plaats. Deze kwam oorspronkelijk volgens publicatie van "van Son" uit de streken rond Veghel-St-Oedenrode. Dit was in de 16-de eeuw een belangrijke rechters familie (wapenschild met drie hoeijzers) Ook had deze familie Broeckhoven de grote Strijdhoeve  in Udenhout in bezit. Bij de vrede van Munster was een van hen, Jan van Brouchoven de Bergeijck, aanwezig als vertegenwoordiger van Philips II van Spanje.  zie o.a.:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Brouchoven.

Door hun positie in de tachtigjarige oorlog raakte deze Bosche Brouchoven tak in de Nederlanden in diskrediet
Deze familie vertrok naar het Brusselse (rond Leuven zijn daarvan nazaten, en kregen van de Spaanse koning bij Valkenswaard-Dommelen "postuum"adellijke rechten. Daar ligt nu nog het boeren gehuchtje Broekhoven.​

 De Tilburgse familie Broekhoven, in de 12 t/m 14 eeuw, wonende in de dorpen die nu Tilburg vormen, had destijds wel een tak die naast bezittingen in het Tilburgse ook meerdere huizen in de stad Den Bosch bezaten.
Dit staat beschreven in de kroniek "Geslacht van Son, eertijds geheeten "van Broechoven", dat in de vijftiger jaren in tien deeltjes door H.J.A van Son gepubliceerd is. Ik heb twee deeltjes, maar in het Regionaal Archief Tilburg hebben ze deze hele reeks.
Voorpublicaties zijn in de dertiger jaren ook verschenen in delen in De Nederlandsche Leeuw.

H.J.A van Son was een Haagse militair die in het begin van de vorige eeuw de famile geschiedenis van Son onderzocht, samen met zijn vader, en stuitte op de oorsprong van zijn geslacht bij de Broechovens in Tilburg.

De oudste bekende schrijfwijze is "van Broechoven".
Later werd dat "van Broeckhoven"  en "van Broekhoven"

In Nederland komen die oudste schrijfwijzen niet meer voor, maar in België wel.
Mijn tak verloor opmerkelijker wijze in Loon op Zand rond 1630 het voorvoegsel "van".

Andere schrijfwijzen en wijzigingen van de familienaam zijn o.a. Broekhoff, Broeckhoove, Brouchove(n) en zelfs van Breukhoven (bekend van de Freerecord shop).

--------------------

Na deze wat lang uitgevallen introductie, nu jou specifieke vraag m.b.t. Cornelis Peter Broechoven;

Deze komt zover ik kan zien niet in mijn gegevens voor, maar m.b.v. de doopgetuigen vond ik met de zoekmachine van RHC-Tilburg met redelijke zekerheid de voorouders van Cornelis:

Cornelis Peters van Brouchoven, geboren te Loon op Zand 14 -03-1679.
Zoon van Petrus Johannes van Brouchoven en Maria Joannesdr. (waarschijnlijk ook als Maria Petri) 

Cornelis Peters van Broeckhoove trouwde zoals jij al gevonden hebt te Oisterwijk op 1704-06-01 voor de kerk met Willemijn Egen Teurlings.

Cornelis vader trouwde te LoZ op 1661-10-13 met Maria Petri (dochter van Joannes).

Deze Peter Jan Broekhoven is  wel te vinden in mjn gegevens:

http://members.ziggo.nl/gertjanb/f1389.htm#P4143  (zie Cornelis zijn ouders: Peter Jan Gherit van Broeckhoven, geboren rond 1635, die trouwde mat Maria Peters van de Pasch, onder Jan Geeridt Geeritssen BROECHOVEN, VAN {M} [P4308

 

That is it for now.

succes en dubbelcheck a.u.b. mijn bevindingen.

Gertjan Broekhoven

Gertjan Broekhoven

Dag Gertjan,

Sorry voor de late reactie (vakantie), en bedankt voor je interessante bericht over de geschiedenis van de verschillende families van Broeckhoven.

Het is inderdaad bijzonder dat alle vier grootouders van een familie van Broeckhoven afstammen.  Lijkt mij een boeiend onderzoek!

Betreffende de suggestie dat de Cornelis die 14 Maart 1679 te Loon op Zand de gezochte zou kunnen zijn. Het zou best kunnen. Lastig is dat ik van een echtpaar Petrus Joannes (van Broeckhoven) en Maria Petri/Joannis) niet veel kan vinden.

als het echtpaar  Petrus Joannes en Maria Petri dat in 1661 trouwde identiek is aan het echtpaar  dat in 1679 een Cornelis laat dopen, lijkt mij dat er meer dopen van kinderen van dit echtpaar moeten te vinden zijn in die 18 jaar.

Zoeken naar kinderen  die te Loon op Zand gedoopt zijn en waarvan de vader een Peter Joanneszn en de moeder een Maria Petri/Joannes zijn levert niet veel op:

27-2-1672 Henricus Petrus Joannis (get:Mattheus Wilhelmus, Maria Henrici)
27-2-1681 Joannes Petrus Joanneszn (get: Adrianus Joannis, Catherian Joes?)
een Fransciscus en Digna/Dymphna (Peters) kan ik ook niet vinden te Loon op Zand in die jaren.

Het kan uiteraard wel zijn dat het echtpaar Petrus Jans van Broeckhoven en Maria uit 1661 later ergens anders woonde en later weer verhuisde naar Loon op Zand om daar een zoon Cornelis te laten dopen.

Cruijssen, bedankt voor je input.

Ben Smit

Ben,

Je moet zeker ook op Oisterwijk zoeken.

Udenhout behoorde gerechtelijk bij Oisterwijk, maar kerkelijk zijn vele mensen uit Udenhout, zeker noordelijk van de Kuil en Schoorstraat, geregistreerd te Loon op Zand.

Tussentijds verhuist is natuurlijk ook altijd mogelijk.

De doopgetuigen kan overigens ook de echtegnoot van broer, met de achternaam van de man. 

m.vr.gr.

Gertjan

Gertjan Broekhoven

Heeft iemand al gekeken naar de gedigitaliseerde notariele archieven van Tilburg?

Ik heb geprobeerd

Cornelis (getrouwd met  Willemijn Teulings), Frans (getrouwd met Peternel Willem Zegers, Jenneke Corsten en Maria Brocken.) Jan (getrouwd met Annek de Vet) en Digna Peters van Broeckhoven, en hun mogelijke neef Peter Cornelis van Beurden

te vinden, maar kan het oude schrift niet altijd lezen.

zijn er nog andere nieuwe bronnen op het internet beschikbaar om de ouders van Broeckhoven te vinden?

Ben Smit

Mijn naam is Martinus Franciscus Maria (Martin) van Broekhoven , en ik ben met deze site begonnen.
Deze site werd gemaakt met MyHeritage.com. Dit is een mooi systeem dat mensen zoals u en ik in staat stelt een privésite te maken voor de familie, een stamboom te bouwen en familiefoto's te delen. Als u nog opmerkingen of feedback over deze site heeft klik dan op hier om contact met mij op te nemen.
Onze stamboom is op deze site online gepubliceerd! Er zijn 203 namen op onze familiesite. De vroegste gebeurtenis is geboorte van Hendrick Cornelis van Broeckhoven Directe voorouder(9 generaties) (1635). De recentste gebeurtenis is geboorte van Bram Adam Henricus Cornelis Treffers (3 apr 2014).
De site is voor het laatst bijgewerkt op 31 mei 2014 en heeft momenteel 51 geregistreerd(e) lid (leden).   Veel plezier

Uitgeschreven lid

Beste Martin

bedankt voor je bericht.

Ik ben nog steeds opzoek naar de voorouders van Cornelis Peter van Broekhoven. Staat hij in jouw database?

Het wil mijn niet lukken om mij te registreren voor je myheritage website!.

Ben

Ben Smit


ga naar http://www.myheritage.nl/site-53604861/familie-van-broekhoven kijk of dat wil lukken.

Er komen in mijn stamboom 2  x een Cornelis   voor, 1 van Broeckhoven zoon van Johannes geb 1791 overleden ? en een van Broekhoven zoon van Augustinus  geb 1869 overleden 1886.

grt

Martin

Uitgeschreven lidPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!