stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » de familie den Hartog



Profiel afbeelding
ik ben ook opzoek naar mijn stamboom en ik heet patricia den hartog

Uitgeschreven lid - 7 nov 2007 - 10:24

Beste Patricia,
heb je de voorgaande berichten gelezen ?
Dan zal je zien -als je hulp wilt - dat je dan eerst wat gegevens moet geven van namen, data en plaatsen van je voorouders voorzover je die weet.
In elk geval je grootouders.
met vriendelijke groet.

Uitgeschreven lid - 7 nov 2007 - 12:08

hoi natasja.
ik heb je stukje gelezen, door middel van een erfgename brief ben ik eigenlijk gaan zoeken, helaas heb ik deze man nog niet gevonden.
Zelf het ik monica johanna hendrika den hartog, ben geboren in rotterdam op 4 oktober 1969, heb nog een oudere broer richard, die geboren is op 5 oktober 1967, en een jongere broertje michel geboren op 6 april 1972 (ongeveer) en een zusje waldina die geboren is op 22 juni 1974. Onze vader is Arie den Hartog, geboren op 30-10-1942(ongeveer) te leerdam, hij is ook overleden, dacht verleden jaar dat weet ik niet precies,omdat ik geen contact met de familie heb. maar misschien heb jij wat aan deze informatie

Hij had ook nog een broer, peter den hartog die is geemigreerd naar peterburg afrika, en is getrouwd met ...... heeft 2 kinderen , arjan en bianca. Zijn zuster Ida den hartog - boogert die woonde in vianen heeft 2 kinderen, Arina en bram. Zij oudste zus heette Wil den hartog en heeft ook 2 kinderen, een meid, haar naam ben ik kwijt, en een zoon, bas die woonde nog in leerdam toen ik met de familie verbrak, weet ook niet of ze nog leven.
Helaas heb ik nog geen kinderen, maar me broer heeft een knul, mitchell, me zusje heeft er 2 weet niet hoe die heten, nou ik hoop dat je wat aan deze informatie heb en misschien zijn wij wel nichtjes.

veel succes verder.
monique

monica johanna hendrika den hartog - 9 nov 2007 - 17:15

Beste Monique,
lees mijn reactie aan Patricia.
We moeten de periode van ca 100 jaar overbruggen dat de archieven niet openbaar zijn. Dus moeten we - om je te kunnen helpen = minstens je grootouders weten.
anders kan je daarvoor een persoonskaart van je vader aanvragen bij het CBG
zie www.cbg.nl onder persoosnkaarten
success,

Uitgeschreven lid - 9 nov 2007 - 17:32

Heey allemaal


Dankzij Piet heb ik mijn stamboom al aardig gevonden tot aan 1440 ofzo.
Het ging mij alleen om de lijn waar ik zelf uit kom.

Nu heb ik alleen nog iets wat me net te binnenschiet.

de familie den hartog heeft een familiewapen bestaand uit een rood springend hert met gouden horens en hoeven. Deze hebben wij via johan den hartog sinds 1763.

Officieel is dit familie wapen van de familie van Ossenburg (als ik het goed schrijf). Heeft iemand een idee hoe wij aan dat wapen komen aangezien ik geen van Ossenburg terug kan vinden in mijn stamboom.

Allemaal heel veel succes met jullie zoektocht en als ik kan helpen geef maar een gil.

gr natasja

Uitgeschreven lid - 9 nov 2007 - 17:59

Dag Natasja,
de (onze) familie den Hartog heeft geen wapen.
helaas.
die naam is waarschijnlijk OSSENBRUGGE of OSNABRUGGE,
wat wapens betreft mpet je maar eens rondkijken op : http://heraldiek.startpagina.nl/
veel succes

Uitgeschreven lid - 9 nov 2007 - 21:40

In Zuidhollandse Genealogieën (Rotterdam 1986) uitgave Öns Voorgeslacht"staat een uitgebreide genealogie Den Hartog.

J.M.Homs - 25 nov 2007 - 17:02

Hallo,

Ik heet Jan den Hartog, mijn vader Jan willem den Hartog(geboren te Zutphen1960), zijn vader ook Jan den Hartog(geboren te Rotterdam) en zijn vader Willem den hartog (geboren te Rotterdam).

mvg,

J. den Hartog

Uitgeschreven lid - 28 nov 2007 - 13:26

Beste Jan,
dat is interessant maar wat wil je daarmee ?
bedoel je dat je meer wil weten ?
dan moet je wat meer vertellen, jaren en met wie gehuwd.
je zal meer kunnen vinden op de website van het gemeentarchief Rotterdam
http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/
daar vind je waarschijnlijk het huwelijk en de geboorte van jouw Willem en nog meer.
succes.

Uitgeschreven lid - 28 nov 2007 - 21:25

ik kan ook een familie den hartog die wonen in delft ze hebben twee zonen naar ik weet cor en marcel den hartog ze hebben in poptahof zuid gewoont maar daar zijn ze nou weg waar ze nou wonen weet ik niet ik hoop dat ik je een stukje verder heb geholpen

madelon drop amiabel - 11 dec 2007 - 14:42

ik zou graag mijn stamboom en familiewapen willen weten
ik heet ralf den hartog

Uitgeschreven lid - 20 jan 2008 - 17:54

Hey ralf

Als je meer informatie hebt kan ik wel kijken of je ergens gelijk uit komt met de stamboom die ik gekregen heb.

En anders zijn er misschien andere mensen die je kunnen helpen.

Ik hoor het wel van je

groetjes N

Uitgeschreven lid - 20 jan 2008 - 17:57

heej

ik weet alleen dat ze in gelderland geboren waren zoiets verder weet ik er niet veel van.

Uitgeschreven lid - 20 jan 2008 - 18:01

Mail me anders even op me persoonlijke email ik kan wel kijken of ik je verder kan helpen.

Email is justfriends@live.nl

gr natasja

Uitgeschreven lid - 20 jan 2008 - 18:02

fam den Hartog komen uit nijmegen opa den Hartog woonde bij de wegdoorjonkerbos.

mijn naam is henk den hartog en woon in gennep dat is noord limburg

henk den hartog - 27 sep 2010 - 14:12

Ik ben Marcel den Hartog geboren op 28 juli 1972 te Den Haag en de zoon van Jan Laurens den Hartog geboren op 13 april 1946 te hardinxveld, en de kleinzoon van wijlen Eimert Hendricus den Hartog die een sigarenwinkel had in Sliedrecht, en het neeffie van Henk den Hartog die weer een dochter heeft mijn nichie dus Marjolein den Hartog.beiden wonend te Rijswijk.

Marcel den Hartog - 6 nov 2010 - 13:36

er komen ook veel familie den Hartog uit nijmegen.

henk den hartog - 11 feb 2013 - 11:58

 

henk den hartog - 11 feb 2013 - 12:20

Hallo allemaal,

Ik ben Daphne den Hartog en ik stam af van de lijn Willem Claessen den Hertogh van Deventer uit de omgeving van middelkoop. Hier had hij een landgoed genaamd 't Leecheijndt van Middelkoop, hij is geboren omstreeks 1517. Hij werd ook wel de Jonge van Deventer of Wyntgen van Deventer genoemd.

Zijn vader heet Cleas Willem Ottensz geboren  ±1476 te Middelkoop.

Nu vroeg ik me af of iemand meer informatie heeft over welk landgoed het betreft en of mensen toevallig weten of het familiewapen dat eerder genoemd is ook bij deze tak van de familie hoort.

Daarnaast heten hun den Hertogh van Deventer. Duidt dit mogelijk aan dat ze uit Deventer afkomstig zijn?

Ik kom namelijk niet verder dan de vader van Cleas Willen Ottensz, Willem Ottensz geboren omstreeks 1445 te  Land van Arkel. De vroegst bekende vermelding is op 21-8-1481, als hij land op Reyerscoop int 't Sceydel weer, strekkende tot de Nulantse weg, 'onderdeylt' met Jan Knobbout, verkoopt aan Gerit Henricxz. die Backer.

Als iemand mij hier verder mee kan helpen zou het geweldig zijn want ben erg nieuwschierig pf er uberhaubt meer te vinden is.

Groetjes

daphne den Hartog

Daphne den Hartog - 22 apr 2013 - 13:11


Hoi Daphne,
Ik ben al een tijdje bezig met deze lijn en het is een zeer mysterieuze familie er is flink wat bekend over ze, ze bezaten flink wat land, ze zaten in de plaatselijke politiek/hoge functies, ze hadden handelscontacten met Antwerpen, maar toch schijnen er vrij weinig details van ze bekend te zijn in de archieven en is er voor Willem Ottensz niks officieel bekend van de familie. 


Laten we beginnen met Willem Ottensz 
vroegst bekende vermelding is op 21-8-1481, als hij land op Reyerscoop int 't Sceydel weer, strekkende tot de Nulantse weg, 'onderdeylt' met Jan Knobbout, verkoopt aan Gerit Henricxz. die Backer. Woonde aan de Heul in het Laageind van Middelkoop onder Leerbroek, moet samen met de heemraden een molen laten bouwen met drie wachtholen


Het Reyerscoop is een interessant stuk land :

D. Aanteekening over overdracht van land in Reyerscoop (gemeente Leerbroek) aan Willem de Visscheren later aan Gijsbert Queeckel en Jan Knobbout van Oss. 
1443 Juni 10
1453 Febr. 9en andere datums.

Memorie.

 

Dat in den jaere duysent iiijc xliijtich den xxvijen dach van Mey worden heer Aernt Vos, canonick tot Oudemunster, bij schout ende schepenen van Gorcom geset in de hondert ende thien mergen lants gelegen in Reyerscoop. Noch in vijftich mergen gelegen bij Arkel.

Item int jaer duysent iiiijc xliiij den xen dach in Junio verlijden voor scepenen van Gorcum heer Lucas van Brederode, proost, ende Mr. K. Reyniersz., canonick tot Oudemunster, Willem de Visschere de voirs. hondert ende thien mergen metgaders de vijftich mergen voirsz.

Item int jaer duysent iiijc liij opten ixen dach in Februario drouch op Willem de Visscher voor schepenen van Gorcum Gijsbert Queeckels ende Jan Cnobbart van Oss Henricsz.

Item in den jaer duysent vierhondert lxxxxiiij opten xiiijen dach in Mey drouch op Henrick Cnobbaert Henrics. alle sijn recht dat hij hadde in Reyerscoop joffr. Christijne Queeckels.


Zoals je ziet wordt hier Willem Ottensz niet vernoemd, ook niet een Otto (zijn vader), Hendrick Knobbaerts wel. De familie Knobbaerts was van zeer hoog aanzien in Gorinchem en stonden aan de kant van de van Arkels in de Arkelse oorlog.

Er is verder niet bekend hoe Willem Ottensz dit stuk land in zijn bezit heeft gekregen en verdeeld heeft met Knobbaerts, maar het was een zeer gewild stuk land. 

't Leecheijndt wordt in oudere bronnen ook het Laagh Eynd van middelkoop genoemd.

Wat ik over dit landgoed kan vinden is het volgende :
1 : Otto van arkel graaft rond 1370 een watergang door het land die door de heemraad van middelkoop onderhouden moet worden.

2 : In 1485 moet Willem Ottensz (Waarsman, een soort van toezichthouder op de waterstand en dijken enzo) er een Molen laten bouwen met 3 wachtholen (uit nader onderzoek moet dit wachtheulen zijn, heulen zijn watergangetjes en de molen is er om het overtollige water weg te pompen en vervolgens via de heulen weg te laten stromen)
3 : rond 1545 woont Willem Claes Ottens er op maar verder geen vermeldingen 
4 : Na willem Claes Ottens wordt er verder geen vermelding meer gemaakt in deze familie en lijken zijn kinderen juist op het Hoog Eynd te wonen

Nu komen we bij het stuk dat mogelijk is, maar niet bewezen is...
Jan van Arkel had een bastaardzoon genaamd Otto van arkel. Deze Otto werd in ongeveer 1400 in 's Gravenhage geboren en stierf rond 1475 in Utrecht. Er is vrij weinig bekend van deze Otto behalve een citaat uit de Nederlandsche Leeuw, maar daar heb ik verder geen ondersteuning voor kunnen vinden. (hij zou tijdelijk kasteelheer van slot leerdam geweest zijn) 
Het is wel zeker dat deze Otto heeft bestaan en land had waar later Willem en zijn afstammelingen op zouden wonen : 

10-9-1436 (lenen Arkel): Otto de bastaard van Arkel voor zijn leven, nadat Jan van Arkel, heer van Pierrepont, zijn vader, hem goed in Gorinchem en het land van Arkel had gegeven, dat echter in het bezit is van de leenheer en anderen.


Dat kan kloppen want na de Arkelse oorlog verloren te hebben is al zijn land verdeeld tussen de graaf van Gelderland en Holland.
Is Otto nog altijd populair geweest onder de lokale bevolking vanwege zijn vader? En heeft dat mede bijgedragen dat zijn zoon Willem een stuk land van Knobbout (een zeer arkelsgezinde) heeft gekregen? Heeft hij door wetten toch nog wat grond van de van Arkels kunnen opeisen? Ik weet het niet. 

Uit een overdrachtsakte weten we zeker dat deze Otto een zoon genaamd Willem had, dus een Willem Ottensz.

29-12-1466 (lenen Heukelum): Otto de bastaard van Arkel met ledige hand ontving Een huis en hofstede en 2½ morgen in het gerecht Deil.
19-6-1476 Willem zoon van Otto bastaard van Arkel ontving: Een huis en hofstede en 2½ morgen in het gerecht Deil

Zoals je eerder als zag is Otto in Utrecht gestorven. Het is zeer waarschijnlijk dat Willem Ottensz ook een Utrechts burgerschap of in ieder geval contacten daar had aangezien zijn 2 oudste zoons (Otto en Adriaan) een utrechts burgerschap hadden. Hij had de volgende kinderen :


Adriaan Willems den Hartog is geen voorouder van jou, maar om welke reden dan ook zijn kinderen van Claas Willem Ottoz zich ook zo gaan noemen. (en van Deventer)

Komt Hartog van Hertog? Op wikipedia staat het volgende : 
Vanaf de 16e eeuw werd de titel hertog ten persoonlijke titel ook gegund aan veldheren en hoge dignitarissen. Hoewel de titel steeds gekoppeld was aan een geheel van heerlijkheden en grondbezit, was hij toen al ontdaan van vrijwel alle territoriale en juridische gezag.
Het kan zijn dat ze zichzelf zo uitriepen/noemden vanwege het grondbezit en rijkdom (of met oog op hun afkomst?) 

De succesvolste van de broers was Jan Zweynen :

"Jan Zweynen Willems is de meest aktieve (zo lijkt het) zoon van Willem Otten. Hij vormt een zeer belangrijke schakel in de bewijsvoering van de familiebanden met zijn broers en komt meer dan honderd maal voor in de schepenboeken van Gorinchem. Hij woonde aan de 'gemeyne kae' (de tegenwoordige Zijlkade) 'int Leecheijndt van Middelcoop' (het zgn. Jan Zweynen weer, dat later via vererving in bezit komt van de familie Middach). Hij is heemraad en gezworene van Middelkoop, heeft land in Middelkoop, Leerbroek en Noordeloos en behoort tot de gegoede handelende boerenstand. In een paar akten komt naar voren dat hij contacten heeft met Antwerpen. "

Claas Willem bezat veel land rondom Middelkoop en had flink wat geld. Wat erg interessant is is zijn 2e bruid Margriet Cornelisdr van Aefferden. Ze kwam uit een zeer welvarende familie : Haar betovergrootopa was burgemeester van Gelre, zijn zoon was Ontvangings-Generaal (minister van financien van de graaf van Gelre) en zijn zoon Ambtsman van Rhenen (Vervanger van de Graaf van Gelre wanneer hij afwezig is), van de vader en opa van Margriet is vrij weinig bekend welke functie ze hadden. Verder is dit nog over hem bekend : 
Claes is voor 3-2-1540 overleden, want dan wordt de boedel verdeeld. De akte hierover straalt enige allure uit. Claes blijkt ook op het eind van zijn leven gewoond te hebben in het huis, dat staat op het land van 21 mergen groot, gelegen op het Leecheijndt van Middelkoop tegen de Leerbroekse Lande. Nu blijkt dat het nog voor eenvierde onverdeeld is met Jan Jacobs Gerits, baljuw van Oudewater. Claes' zoon, Willem Claes die jonge (of ook Willem Claessen alias Wyntgen van Deventer) procedeert later over dit land met de erfgenamen van Jan Jacobs. Claes blijkt bij zijn overlijden zo'n 50 mergen land te hebben, verdeeld over 't Leecheijndt van Middelkoop, Hoocheijndt van Middelkoop, Recht van der Leede, Leerbroek en op Heicop.

50 morgen land is flink wat, en houdt ermee rekening dat hij al flink wat stukken had verdeeld onder zijn kinderen en geschonken aan kerkelijke instanties.
 
Waarom ze van Deventer genoemd werden weet ik niet. Het enige wat ik kan vinden is :

Otto van Arkel huwde in 1360 te Deventer met Elisabeth de Bar-Pierrepont (†1410) 

Maar het kan net zo goed dat ze om bepaalde redenen veel tijd daar doorbrachten.

Dus al met al lijkt het een zeer succesvolle familie geweest te zijn.
En hoe zit het met hun afkomst? Is een deel van hun succes te verklaren door hun afkomst?
Ze hebben zoveel land, invloed, politieke posities en hoge vrienden (de knobbouts, de baljuw), mocht Willem Ottensz geen zoon zijn van Otto de bastaard van Arkel, dan zouden ze ineens met Willem Ottensz met enorm veel land,invloed en kapitaal uit de lucht komen vallen. Er zijn geen documenten van een 'normale' Otto die daar woonde en zoveel land en invloed had. Er zijn ook geen overdrachtsaktes waar een Otto in genoemd wordt buiten degeene van Otto de bastaard die land erft waar ze later nog op zouden wonen. 
Maar zeker weten kunnen we het niet, er staat nergens zwart op wit de afstammingslijn :) 

Mver - 22 nov 2013 - 01:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu