stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wie Waren: Arent Sonmans (Sonnemans) en Agnieta van Rijsoort?



Profiel afbeelding

Doopgetuigen bij Arent's kinderen van 'zijn' kant:

 

Hendrick Sonnemans

Hendricke (Hendrickje?)

Jacob Sonnemans, Rachel van Mansdale

Maria Sonnemans

EN..... Lijntje Willems de Hoorn

 

Bruidegom Willem Henrickzoon Sonmans , jongeman , vanRotterdam , wonend: Rotterdam Bruid Lijntje Willemsdr Hoorn wed. Henrick van der Laeff , van Rotterdam , wonend: Rotterdam   Plaats Rotterdam Datum trouwen 06-10-1669  Datum ondertrouw 22-05-1669     Bron DTB Rotterdam Stadstrouw

 

Willem lijkt qua leeftijd een broer van Arent.

Angenieta is doopgetuige bij tenminste 2 kinderen van Willem en Lijntje.

Jacob uit Amsterdam zal ook een broer zijn, hij heeft een zoon Hendrick èn een dochter Johanna

De vrouw van Jacob, Rachel lijkt mij overleden te zijn vóór de geboorte van Arent's dochtertje Rachel en die is dus vernoemd naar de overleden schoonzus.

 

Willem Sonmans in 1662 ca. 25 jaar 

Hendrick Sonmans was in 1662 ca. 65 jaar zie:

Archief   ONA Rotterdam Inventarisnummer   396 Aktenummer/Blz.   213/384

 

Zowel Jacob en Rachel als Arent en Angenieta hebben een dochter Johanna.

Dat doet vermoeden dat de vrouw van Hendrick Sonmans Johanna moet hebben geheten, ofwel Jannetje.

 

Daar past dit mooi bij:

 

Dopeling Hendericktgen Vader Henderick Sonnemans Moeder Iannitgen Sonnemans  Plaats Rotterdam Datum doop 07-04-1641     Bron

DTB Rotterdam Doop gereformeerd

 

 

Aktesoort   machtiging Datum   01/12/1640 Archief   ONA Rotterdam Inventarisnummer   347 Aktenummer/Blz.   88/187 Notaris   Anthony Huysman            
Inhoud  
Hendrick Sonmans is de man van Jannetgen Brant, dochter en erfgename van Annetgen Reynaerts, weduwe van Arent Brant, overleden te Amsterdam. 
Mede namens de overige erfgenamen machtigt hij zijn moeder Hendricxke Buysenton, eertijds weduwe van Willem Sonmans, te Amsterdam, om op het stadhuis aldaar cautie te stellen over het geld. Na de sententie van het gerecht aldaar is door Jan Hendricx Scheurnielq (?) dit geld aldaar gedeponeerd namens Abraham Wijnberch.

 

De vader van Jannetge heet dus Arent!!!!!! Dat betekent dat Arent vernoemt zal zijn naar zijn grootvader van moederszijde.

Bij de doop van Rachel is Hester van Montfoort doopgetuige:

 

Bruidegom Heijndrik Sonnemans wed. , van Rotterdam , wonend:Gasthuijssteeg Bruid Hester Cornelis van Montfoort , jongedochter , wonend:Nieuwekerkstraat   Plaats Rotterdam Datum trouwen 26-03-1651  Datum ondertrouw

12-03-1651

Zij moet dus zijn stiefmoeder zijn geweest.

En kijk nu we weten wat we weten komt ook opeens de doop van Arent tevoorschijn in Amsterdam.

kind:

, Arent

doopdatum:

06-06-1634

kerk:

Nieuwe Kerk

godsdienst:

Hervormd

vader:

Sonmans, Henrick

moeder:

Brants, Jannetje

bron:

41 p.319

Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
Doopregister: NL-SAA-24486190

Volgens mij is je vraag nu beantwoord....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En ook de doop van Willem:

kind:

, Wilhem

doopdatum:

17-08-1636

kerk:

Oude Kerk

godsdienst:

Hervormd

vader:

Sommans, Heindrick

moeder:

Brants, Jannetjen

bron:

7 p.99

Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)

 

 

 

 

 

       

 

Annemarie57 - 11 mar 2012 - 17:58

En mocht je nog verder terug willen dan komt deze attestatie waarschijnlijk van pas, want ik vermoed dat de genoemd Willem dus de vader is van Hendrick:

 

Aktesoort

 

attestatie of verklaring

 

Datum

 

30/08/1602

 

Archief

 

ONA Rotterdam

 

Inventarisnummer

 

24

 

Aktenummer/Blz.

 

33/68

 

Notaris

 

Gerrit Jansz van Woerden

 


Inhoud

 



Willem Sonmans (of Sonneman), coopman, en Pieter Sonmans, wonende te Delft, verklaren dat zij broers zijn en kinderen van wijlen Jan Sonnemans en Pietergen Harmans. Zij verklaren verder, samen met Anneken Aert Pelsdr, weduwe van Jacob Sonmans, dat deze Jacob mede hun broer was, en dat Anneken nog kinderen heeft die door Jacob zijn verwekt. 
Ysaack Sonmans, wonende te Bergen op ten Zoom, verklaart dat hij en zijn broer Abraham, wonende te Amsterdam, volle broers zijn, en nagelaten zonen van de hiervoor genoemde Jan Sonmans en Barbar de Bondt, en dus half broers zijn van Willem, Pieter en Jacob.

Annemarie57 - 11 mar 2012 - 18:03

Mijn complimenten voor Annemarie.

Is er een mogelijke verklaring waarom bij het huwelijk Arent gemoend wordt als "jogeman" uit Rotterdam. Terwijl hij in Amsterdam is geboren?

Ook kom ik nog tegen (oud Duits boek) dat hij een broer Mattheus zou hebben. Klopt dat ook?

Barbara Has - 11 mar 2012 - 19:57

Het gebeurt wel vaker dat iemand's woonplaats wordt opgegeven als herkomstplaats, dus dat is niet zo vreemd.

Hij had inderdaad een broer Mattheus, die vertrok naar Indië (zie ONA Rotterdam)

Annemarie57 - 11 mar 2012 - 20:30

Annemarie, im sta verstelt. Nu weet ik, dat ik een (relatief) nieuwkomer ben in deze branche, maar jij slaat alle records.

Kun je soms verklaren waarom Arent & Co SONMANS naam gebruikte, terwijl zij in de historsiche boeken van NEw Jersey ook als SONNEMANS beschreven staan, zulks tegen het licht, dat zij in Nederland SONMANS en zelfs SOMMANS hebben geheten.

Dat er een verbastering kan onstaan is mij duidelijk, maar in deze casus wordt met name in de US nadrukkelijk gebruik gemaakt van beide namen.

Wat die Mattheus betreft, dan kan kloppen. Er zit een tak in Nederlands Indie, Sri Lanka, NEw Zeeland etc.

Wellicht allemaal uit de VOC/WIC-tijd.

In die lijn komt Librecht Hooreman voor, de Gouverneur en later Eerste Raad Directeur Generaal van Jaffra.

JBM Sonnemanns - 12 mar 2012 - 04:59

Ze zullen er wel zo aan gewend zijn geweest dat de naam op verschillende manieren gespeld werd dat het een soort mantra werd. Mijn naam is Arent Sonmans of Sonnemans (whatever...je kan het hem bijna horen zeggen)....Ze konden natuurlijk zelf wel schrijven en in den vreemde zullen ze de naam wel hebben moeten spellen.Ook in de Rotterdamse akten zie je Sonmans en Sonnemans door elkaar gebruikt worden in dezelfde akte voor dezelfde persoon.

Als je het maar vaak genoeg zo uitspreekt/gebruikt krijg je vanzelf een soort dubbele achternaam: Sonmans of Sonnemans/Sonnemans of Sonmans, net zoiets als Vennegoor of Hesselink......alleen dan met twee gelijkklinkende namen.

Annemarie57 - 12 mar 2012 - 07:56

Complimenten Annemarie.!!!!!

Maar je bent altijd een kei in combinaties leggen

Mvg

Elisabeth - 12 mar 2012 - 09:45

Dank je Elisabeth. Het is vooral een kwestie van de bronnen laten spreken, systematisch werken en ruim 35 jaar ervaring. Kost wat tijd, maar dan heb je ook wat..... Helaas werkt het niet altijd, heb nog zat 'losse eindjes' in de la liggen.....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie57 - 12 mar 2012 - 11:01

IK wil vooral niet de schijn wekken, dat ik anderen het werk wil laten doen. In tegendeel, gezien hetgeen ik reeds over de familie geciteerd heb.

Ik heb de info van Annemarie verwerkt en het sluit allemaal mooi aan in de stamboom.

Nu zie ik, dat  Jan SONMANS (+/- 1530) en Pietergen HARMANS (+1602) in dezelfde tijd hebben geleefd als Aert SONNEMANS (1549-1572). Deze Aert SONNEMANS was weleer een van de eerste burgemeesters van Weert. Bij zijn nazaten zat o.a. Jacob SONNEMANS, Ambachtsheer van RIJSOORD (gehuwd met Elisabet van NEDERHOVEN)

Aert Sonnemanns bezigde ook de alias Aert In den IJseren Craem.

Vóór 1796 werden in Weert ieder jaar met Allerheiligen (1 november) twee burgemeesters aangesteld.

Een binnenburgemeester voor de stad zelf en een buitenburgemeester voor de buitenie, de gehuchten die tot Weert behoorden.

Beide ambtsdragers waren verplicht elk jaar verantwoording af te leggen over hun in- en uitgaven. De concrete neerslag hiervan zijn de burgemeestersrekeningen.

Vanaf 1483 zijn deze bewaard gebleven. En niet alleen van Weert. Tot 1525 werden ook de inkomsten en uitgaven van Nederweert genoteerd.

Van 1585 tot 1740 en van 1792 tot 1794 overlegden de binnen- en buitenburgemeester ieder een eigen rekening. In andere jaren presenteerden ze een gezamenlijke jaarrekening.

Voorbeeld van betalen

Een ton bier voor het blussen van een brandje of een vergoeding voor het aflevering van een pakket aan de Prins van Nassau in Roermond.

De burgemeesters van Weert hielden het allemaal bij in de burgemeestersrekeningen.
Daarmee vormen deze rekeningen een uitgebreide financiële kroniek van Weert vanaf de late Middeleeuwen tot aan de Franse Tijd.

Na 1607 zijn van Aert Sonnemanns geen rekening meer.

Ik sluit dus niet uit, dat de eerder genoemde Jan SONMANS en Aert SONNEMANNS (burgemeester van Weert) op de een of andere manier, met elkaar verwant zijn.

Zo blijkt uit de boekhouding van de gemeente Weert (zg. Burgemeestersrekeningen), van een rekening in de periode 1489 - 1490 (684) van de binnenburgemeester Keelst t.n.v. Ghijs Sonnemans

Gezin de dateringen van deze rekeningen suggereert dit een geslachtsnaam Sonnemans van voor 1490!

Tekst van de rekening luidt als volgt;
Rut Emontz heeft gevuert in 's lans saecken 3 vueder houtz, Heijn Steltmans 4 vueder, Jannes van den Craen 1 vueder, Goetten van Betmer 3 vueder, Henneken Truijen 3 vueder, Henneken Billien 3 vueder ende Ghijs Sonnemans 4 vueder ende elck mit 2 perden ende heefft Jan Goertz elcken mueten geloven 1 stoter swaers gelz van eijnen iegelijcken vueder, facitain lichten gelde: 2 gulden, 12 1/2 stuiver.  

JBM Sonnemanns - 13 mar 2012 - 05:00

Een puzzeltje op zijn tijd is leuk toch?

Dit  is het huwelijk van Pieter Sonnemans de zoon van Jan die in Delft woonde we worden dan naar Den Bosch gestuurd:

 

Bruidegom Pieter Jansz Sommans , jongeman , afkomstig uitSchartogenbosch , wonend: Marcktvelt Bruid Maritgen Euwouts van Schilperoort , jongedochter , wonend: Marcktvelt   Plaats Delft Datum trouwen 17-11-1596  Datum ondertrouw 17-11-1596

Annemarie57 - 13 mar 2012 - 07:51

In de Bossche Encyclopedie vind ik dit:

Gerard zoon van wijlen Jacop Hermans van den BERGE bij Diericxke zijn huisvrouw; Marijke weduwe van Henrick van den HOUT, voor haarzelve en voor haar kinderen bij wijlen Henrick voorsz Jan MICHIELS man en momboir van Marijke dochter van Meester Henrick die BIJE bij Lijske zijn huisvrouw, voor hemzelve en ook in naam van Catharina onbejaerde dochter van Mr Henrick die BIJE en Lijsken voorsz; de momboirs over de onbejaerde kinderen van Jan SONMANS bij wijlen Peterke zijn huisvrouw, allen dochters van Jacop Hermans bij Dircxke voorsz, gaan erfdeling aan van de goederen van wijlen hun ouders: te 's-Hertogenbosch een huis in de Postelstraat, door Diricxke weduwe van Jacop Hermans gekocht van Ghijsbrecht zoon van Jan IJSBRANDTS, voor schepenen van 's-Hertogenbosch; twee cameren in de Postelstraat door Jacop zoon van Jan Hermans gekocht van Aleijd weduwe van Henrick van LINTHER, voor schepenen van 's-Hertogenbosch, op 27.4.1528; pachten en chijnsen.
RA 1848 23.5.1579 f 685

Wellicht zijn dit ouders van Jan Sonmans:

Willem, Jan, Franchoijs, Mr Peter en Marike, kinderen van wijlen Peter Willem SONMANS; Mr Anthonis zoon van Herbert HOOZE man en momboir van Aleken zijn huisvrouw dochter van wijlen Peter SONMANS voorsz, gaan erfdeling aan van de goederen van wijlen Elisabeth dochter van wijlen Peter SONMANS de Oude, alias TIJMMERMANS, te Alem, Maren.
RA 1844 24.12.1555 f 299

Annemarie57 - 13 mar 2012 - 07:54

Hier nog iets over Willem Sonmans,er is dus inderdaad een link naar DenBosch!

Johan zoon van Nicolaes van der STEGEN de Jonge man en momboir van IJda zijn huisvrouw dochter van wijlen Mr Henricx BUECKENTOP, voor 14/16 gedeelte; Johan van der STEGEN voorsz in naam van Henricxken dochter van wijlen Mr Henrick BUECKENTOP en haar kinderen bij wijlen Willem SONMANS en Mr Peeter van EVERDINGEN weduwnaar van Margriet zijn huisvrouw dochter van wijlen Mr Henrick BUECKENTOP voorsz en hun kinderen, voor 2/16 gedeelte, ter eenre; Anneke dochter van wijlen Willem OTTO bij Marijke zijn huisvrouw dochter van Dierck THOLINCX bij Anneke zijn huisvrouw dochter van Dierck de WOLFF; Peter Henrick REEPMAKERS weduwnaar van Aleijt zijn huisvrouw, dochter van Willem OTTO en Marijke voorsz, voor hem zelve en voor zijn kinderen; Everardt HULSEMANS man en momboir van Catharina zijn huisvrouw dochter van Willem en Marijke voorsz en nog in naam van Marijke dochter van Willem OTTO voorsz, gemachtigd voor notaris Lambrecht van BOXTEL te Oirschot op 10.6.1626, ter andere zijde, gaan erfdeling aan van de goederen van wijlen hun ouders: te 's-Hertogenbosch, een huizing in de Tolbrughstraat; een huis in de Koepoortstraat en twee cameren bij de St Janspoort.
RA 1537 12.8.1626 f 607v

Annemarie57 - 13 mar 2012 - 08:03

[PDF]    OUD RECHTELIJK ARCHIEF SCHIEDAM INVENTARIS NUMMER ...  www.hogenda.nl/docs/Attachment.aspx?ID=%7B9716b34b-c527... Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat - Snelle weergave
Jacob Pietersz. vader en voogd van Maritgen Jacobsdr., achtergelaten weeskind van...... Robbrecht Jacobsz. van Schilperoort wonende te Delft constitueert Heijnrick Jansz. .... Euwout Anthonisz. voor zijn moeder Annetgen Euwoutsdr. en Theuntgen ......Jacob Sonnemans houtkoper te Dordrecht constitueert Dirck Jacobsz.

[PDF] 

  Nadere toegang 20 Register van akten van binnenmachtiging en ...  www.schiedam.nl/archieven-en-collecties/nadere.../NT20.PDF Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat - Snelle weergave
Maertge Michielsdr. van Schilperoort weduwe wonende deze stad ..... moeder Catharina Sonnemans, in leven weduwe van Ds. Johannes Ie Roij gewezene predikant te .... Euwout ? Schilder 45 .... Schilperoort Maritgen Michielsdr. van 13 ...

Elisabeth - 13 mar 2012 - 09:01

De familie Sonmans blijkt vrij aanzienlijk geweest tezijn in Den Bosch dus heb ik eens in de Brabantse Leeuw gezocht en kwam daar 'toevallig'  Willem en Hendrickje tegen in 1592 in.......Haarlem!

http://thuisinbrabant.delving.org/pdf/thuisinbrabant/de-brabantse-leeuw/brabants_leeuw_1966_1_21_25.pdf

Annemarie57 - 13 mar 2012 - 10:47

Ik wordt hier gek van; WAAAAUUUWWW!

Waanzin! Ik zal aanstaande weekend, de rest van de info eens gaan verwerken.

Ik houd me natuurlijk aanbevolen voor verdere info.

Inmiddels ook van de Hoge Raadt der Adel bericht ontvangen inzake diverse predikaten en het voeren van een wapenschild etc. etc.

Jammer, dat ik geen bloedlijn heb met de Heren van Rijsoort, afgezien, dat de aanvragen van een predikaat kennelijk in 1994 is afgeschaft.

Weet iemand of er nog ergens geld te halen is :-)) Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

JBM Sonnemanns - 13 mar 2012 - 17:40

Hallo Annemarie, daar ben ik weer.

Ik heb inmiddels 2400 naamgenoten ingevoerd. Deze zijn onder te verdelen in 4 groepen, die ik niet aan elkaar gekoppeld krijg. Prominent aanwezig is de schakel, via de ouders (en voorouders) van Jan Sonnemans. Hij is geboren omstreeks 1530 en gehuwd geweest Pietergen HARMANS en Barbara de BOND(T).

Uit het huwelijk met HARMANS zijn Jacob (Jan) Sonnemans, Pieter (Janszn) Sonnemans (voormalig burgemeester van Rotterdam) en Willem Sonnemans geboren.

Naar die informatie heb je mij eerder verwezen en daar ben ik enigszins uitgekomen, waarvoor dank!

Echter, het onderzoek naar de ouders van eerder genoemde Jan Sonnemans, loopt helmaal vast. 

Heb je een tip voor mij?

JBM Sonnemanns - 13 jul 2012 - 10:09

Nog niemand heeft verwezen naar de publicatie van E.A. Engelbrecht, De Vroedschap van Rotterdam 1572-1795, Rotterdam 1973 met daarin op de bladzijden 145-148 en 214, fragmentgenealogieen van deze familie S.

Volgens deze publicatie zouden uit het huwelijk Jan S. x Pietertje Hau[!]mans nog twee zonen stammen nl. Isaack te Bergen op Zoom en Abraham te Amsterdam.

Ik acht het eveneens niet onmogelijk dat het hier om een ketterse tak van de uit Weert stammende familie van die naam is. Wellicht dat onderzoek aldaar iets oplevert?

Jan H. Hanssen - 22 nov 2012 - 10:42

Arent was een zoon van Jacob Sonnemans (Weert 1665- Dordrecht 1639). Jacob was de zoon van Merten Sonnemans(Weert 1540/1550- Weert1621/1623) en die op zijn beurt een zoon was van Aert Sonnemans(Weert 1510/1520- Weert 1579/1581).

Als u me uw reguliere emailadres doet toekomen stuur ik u de informatie die ik verder heb.

Henk Sonnemans.

Henk Sonnemans - 26 jul 2018 - 13:01


De lijn begint in Weert,Limburg:

Aert S.>>>>zoon Merten S.>>> zoon Jacob S. x Elisabeth van Nederhoven>> zonen Arent,Govert en Arnoud.
Ellen Couvret heeft deze lijn op basis van mijn onderzoeksgegevens recent op geneanet geplaatst.

Als je meer wilt weten hoor ik dit graag.

Zelf zoek ik nog een groot aantal Sonnemansen uit Weert die lijken te "verdwijnen" tussen 1500 en 1635 zoals Peter,Jasper,Joris,Aert en diverse Jacobben.

Als je informatie hebt hoor ik dat graag.

Met vriendelijke groet,

Henk Sonnemans.

Henk Sonnemans - 14 okt 2018 - 11:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu