stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Willem Meijer en Reinske Oosten

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.
Ineke,

Ik vergat nog te schrijven, Bron: huw. akten en bijlagen Sleen bij het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag.

Gr.
Everardus te Zoetermeer

Everardus Rollema

Ik denk niet dat dit onze Reinske is,kijk maar.
Burgerlijke staat

Geboren op 10 oktober 1795 - Oldetrijne (FR)
Gestorven op 31 december 1884 - Steenwijkerwold (OV) , leeftijd bij overlijden: 89 jaar oud
Ouders

Theunis Gerrits Oosten
Margje Jans x
Huwelijken

Gehuwd op 29 januari 1817, WESTSTELLINGWERF (FR), met Cornelis Jans Ruiter 1794-1828 (Ouders : Jan Cornelis Ruiter 1766-1826 %26 Niesje Simons Meester †/1803)


Ineke.

Ineke Harms

Ineke,

Sluit niets uit.
Kornelis de Ruiter overleden in 1828.
Dan zou het toch best kunnen, dat zij daarna nog wat vrije tijd over had en nog twee buitenechtelijke kinderen heeft gebaard?
Gr.
Everardus

Everardus Rollema

Ik kan eens proberen of diegene meer weet.
Niet geschoten is altijd mis.
Reinske krijgt met Kornelis ook nog een Theunis.
En een Willemtje met Willem,dit is geen toeval meer.

Ineke.

Ineke Harms

Ineke,

Als Rensje/Reinsje inderdaad een andere is, dan blijft over het bev. register van Sleen (Schoonoord) en dat is helaas niet aanwezig bij het CBG te Den Haag.

Succes verder en laat me weten of het gelukt is!.

Gr.
Everardus

Everardus Rollema

Kan nog wel even duren voor dat ik het archief in ga.
Ga volgende week eerst op vakantie.

Gr,
Ineke.

P.S.
Nogmaals bedankt.

Ineke Harms

Ik was toevallig ook met dit "echtpaar" bezig. Ik ben er van overtuigd dat deze Reinsje Oosten wel degelijk de juiste is, dat ze veel op pad waren maakt het er niet gemakkelijker op. Het kwam veel voor, man overlijd, ze moet een broodwinner hebben, Willem blijkt op de een of de andere manier niet in staat met haar te trouwen. Dan maar samenwonen. Aanvankelijk, na 1811 kon men nog kinderen erkennen ook als men niet getrouwd was, dat is later onmogelijk gemaakt. Ik ben wel meer geboorteaktes tegengekomen van echtparen die niet getrouwd waren. Later gaf dat allerlei problemen voor de kinderen maar ook voor de ambtenaren van de burgelijke stand. In sommige gevallen kregen ze toch de naam van de vader, in andere gevallen het patroniem van de moeder, of de achternaam van de moeder. Ik heb een gezin in het bestand zitten van een stel wat WEL getrouwd is na 1811 en waar de kinderen drie verschillende achternamen hebben. Je kunt rustig aannemen dat dit de juiste is, blijft de vraag natuurlijk waar Willem gebleven is.

Ben je daar al iets verder mee gekomen?

Henny Savenije

Overigens nog eens een tijdje zoeken, dit lijkt me de juiste te zijn,

 

Overledene:Willem MeierGeslacht:ManGeboorteplaats:niet vermeldLeeftijd:85Beroep:arbeiderGebeurtenis:OverlijdenDatum:maandag 2 april 1877Plaats:Huttenberg (Steenwijkerwold)Documenttype:BS OverlijdenErfgoedinstelling:Historisch Centrum OverijsselPlaats instelling:ZwolleCollectiegebied:OverijsselArchief:0123Registratienummer:11974Documentnummer:51Registratiedatum:3 april 1877Plaats:SteenwijkerwoldOpmerking:geboren in Westphalen (Pruissen); ouders niet bekend

Cornelis Ruiter was ook al in Huttenberg overleden en dochter Willemtje woonde aldaar, als hij uit Westfalen kwam verklaard dat ook meteen waarom ze niet trouwden. Het verkrijgen van de nodige papieren was waarschijnlijk te lastig, Voor mij staat het bijna als een paal boven water dat dit de juiste is, hoewel enig ondersteunend bewijs wel aardig zou zijn.

Met vriendelijke groeten uit Zuid-Koera

Henny Savenije


Beste mensen

Hoewel wellicht inmiddels mosterd na de maaltijd (de vraag is inmiddels tien jaar oud), kom ik de vraag nu tegen en kan ik er iets meer over zeggen. 

Willem Meijer (1791-1877) was niet gehuwd met Reinske Oosten (1795-1884), dr van Theunis Gerrits Oosten (1759-1814) en Margjen Jans (1772-1818). Wel deed Willem de aangifte van de kinderen. Ik heb tot nog toe vier kunnen traceren:
1. Jan Meijer (1833-1858)
2. Willemtje Oosten (1835-1904)
3. Theunis Meijer (1837-1927)
4. Hendrik Oosten (1840-?)

Reinske was eerst gehuwd met Cornelis Jans Ruiter (1794-1828), zn van Jan Cornelis Ruiter en Niesje Simons. Uit dit huwelijk heb ik ook vier kinderen. 

Theunis Meijer kreeg 16 kinderen bij twee vrouwen met veel nazaten in Schoonoord en omgeving.

Willemtje Oosten was gehuwd met Bernardus Bergh (1828-1890) en kreeg met hem een dochter Reinske Bergh. Zij verliet Bernardus omstreeks 1861 voor een ander, namelijk Arend Pleizier (1824-1912). Met hem kreeg ze twee kinderen Gerrit Berg (1862-1863) en Gerrit Berg (1864-1941). Let op, beide zoons heten Berg omdat hun moeder nog altijd was gehuwd met Bernardus Bergh (alleen was de -h weggevallen). Arend doet echter de aangifte Willemtje woonde ook in bij Arend. Uiteindelijk trouwde ze nog met Arend in 1894, toen haar wettelijke man al was gestorven. 

Overigens lag ook Bernardus niet te verpieteren in zijn huisje, want in Veenoord werden vijf kinderen geboren uit zijn relatie met Jantien Elders (1833-1895). Deze kinderen dragen allemaal (behalve de laatste die als Elders te boek staat) de familienaam San(d)s, omdat Jantien Elders gehuwd was met Jan Sands (1827-?). Meer hierover in Drents genealogisch Jaarboek 2015.  

C. de GraafPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!