stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Familie Vromesteijn uit Oegstgeest (RK) Ary tr. Oegstgeest 1699



Profiel afbeelding

Hoi Frans,

De afgelopen week heb ik mijn aantekeningen over de familie Dijksheul maar weer eens onder het stof vandaan gehaald. Bij dit bericht uit 2015 vroeg je me nog om een reactie op je constructie Knuijt-Dijcksheul. Slordig van me dat ik niet eerder gereageerd had. Ik denk dat ik het in grote lijnen wel met je eens ben: Cornelia Louris trouwde op 13 apr. 1638 te Wassenaar met Leendert Huijbertsz [Knuijt] en hertrouwde tussen 1654 en 9 febr. 1661 met Leendert Cornelisz [Knuijtie]. Frappant dat dit tweede huwelijk niet terug te vinden is in de huwelijksboeken van het Wassenaarse gerecht. In mijn optiek is het vaderschap van Jan Leendertsz van Dijcksheul ook genoemd Knuijtie eerder toe te wijzen aan Leendert Huijbertsz Knuijt dan aan Leendert Cornelisz immers Jan Leendertsz van Dijcksheul trouwt zelf op 19 mei 1662 met Claertge Cornelis van Rhijn (dochter van Cornelis Adriaensz van Rhijn en Maritge Joppen) en koopt op 1 mei 1664 een huis en was dus meerderjarig (geboren ca. 1639). Ik zie Leendert Cornelisz dus eerder als de stiefvader van Jan Leendertsz en dat verklaart prima dat hij getuige is bij de doop van Jan's oudste spruit Maertie in 1669.

Edwin van Voskuilen - 15 mar 2021 - 22:36

Ha Edwin

Hm, de discussie is wel heel ver weggezakt bij me na bijna 6 jaren allerlei andere genealogische discussies te hebben gevoerd. Maar met je laatste redenering kan ik het wel eens zijn.

Maar wat anders, het onderwerp was de fam. Vromesteijn en het volgende kwam ik nog tegen in Weesboek 2/146 van Oegstgeest dd 14-10-1705:

Pieter Jansz Vromesteijn, Cornelis Jansz Vromesteijn, Arij Jansz Vromesteijn en Wouter Poulusz van der Pruijs aihh Baertje Jans Vromesteijn verklaren dat Jan Pietersz Vromesteijn & Marijtje Cornelis Langerlaen op 14-09-1668 een testament voor nots. Johan Boot hebben gemaakt waarbij ze wel voogden hadden gesteld, maar deze zijn onderhand overleden. Voogdij is nu nodig over het kind van Steven Aertsz van Dijck bij Maartie Jans Vromesteijn; het worden Pieter en Cornelis Jansz Vromesteijn.

Hierbij staat dus, als ik het goed heb, de Arij/Adriaen Jansz waarmee je dit onderwerp begon.  Zijn vader Jan Pietersz werd ook al genoemd, maar moeder Marijtje Cornelisdr Langerlaen zie ik nu pas voor het eerst. De notaris Johan Boot die wordt genoemd kan ik niet zo gauw thuisbrengen, dus kan ik het testament niet opzoeken.

Groeten, Frans
 

Frans Angevaare - 17 mar 2021 - 21:17

Wat een mooie vondst Frans! Kan de door jou genoemde Johan Boot gelijk zijn aan Johan Booth advocaat aan het Hof van Holland? https://www.openarch.nl/hua:609C5BC3-E5AD-4642-E053-4701000A17FD

De naam Langerlaen / Langelaen doet wel een belletje rinkelen, mogelijk omgeving Delft?

Edwin van Voskuilen - 17 mar 2021 - 23:15

Laat Delft maar zitten; op de Hoge Rijndijk te Hazerswoude wordt een zekere Cornelis (ook genoemd Cors) Gerrits Langelaen genoemd in de periode 1639/55. Blijkbaar is hij voor 1668 overleden, omdat er in de cohieren van het ruitergeld van Hazerswoude uit dat jaar al wordt gesproken over 'de boedel van Cors Garrits Langelaen'. Stijntje Hendricks wordt op 21 apr. 1672 genoemd als de weduwe van Cornelis Gerrits Langelaen.

Er zijn geen keiharde bewijzen dat we hier te maken hebben met de (schoon)ouders van Marijtje Cornelis Langelaen en Jan Pietersz Vromesteijn maar de naamsovereenkomst is zeker opvallend. Meer bewijs zou prettig zijn, bijvoorbeeld als we de doopinschrijvingen van Jan en Marijtjes kinderen konden vinden maar de doopboeken van de RK statie St.Michael uit Hazerswoude beginnen zo te zien pas in 1705. Ik heb ook nog gedacht aan de RK kerk in Zoeterwoude omdat de katholieken van de Rijndijk mogelijk daar hun kinderen lieten dopen maar geen verdere sporen gevonden op de site van Erfgoed Leiden

Edwin van Voskuilen - 18 mar 2021 - 14:48

Klinkt wel goed als mogelijkheid, die Cornelis Gerritsz Langelaen (moeten we hem natuurljk niet Cors gaan noemen ;-) en Stijntgen Hendricksdr. Via de site van Alphen aan den Rijn < link > kun je wat meer vermeldingen van hem en zijn familie vinden (ook veel Vromesteijnen daar trouwens).

Via ELO dan weer vond ik een aantal mogelijke kinderen:

Gerrit Cornelisz Langelaen x Geertie Corsdr van der Slobbe (uit Oegstgeest), wnd op Ofwegen
Hendrick Cornelisz Langelaen (huurt een woning in de Hoorsne Polder, dat zal Hazerswoude zijn)
Aaltje Cornelisdr Langelaen x Pieter Claesz van Leeuwen (Hoge Rijndijk, Zoeterwoude)
Jan Cornelisz Langelaen (Aarlanderveen denk ik, moeilijk te lezen)

Gerrit en Hendrick zijn natuurlijk voor de hand liggende vernoemingen. Ik vond in de diverse akten van hen nog geen verwijzing naar familie (geen voogden, geen borgen) helaas.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 18 mar 2021 - 17:42

Hallo Frans (en andere geinteresseerden), 

ik meen toch iets verder gekomen te zijn met de familie Langelaen. Cornelis Gerritsz Langelaen (ja ik ben hem ook als Cors tegengekomen, maar dat zal wel een verschrijving van Corns zijn) compareert resp. 19 maart en 7 dec. 1655 voor het gerecht van Hazerswoude. Hierbij wordt vermelding gemaakt van de broers van Cornelis, te weten Vranck en Wouter Gerrits Langelaen. Zijn zuster Dieuwertgen Gerrits is al overleden, Nog wel in leven is Maritge Gerritsdr, laatst weduwe van Arijen Simonss van Tol. Allen blijken zij kinderen te zijn van Gerrit Wouters Langelaen. Ook een tante, Jannetgen Woutersdr Langelaen wordt hierbij genoemd. 

In de DTB registers van Hazerswoude komen we Marijtgen Gerritsdr (Langelaen) weer tegen die op het stadshuis van Leiden op 9 nov. 1636 trouwt met Arijen Sijmonsz van Tol, jongman van Hazerswoude. Zij woont dan in Achthoven bij Leiderdorp en is al weduwe van Adriaen Henricxss van Poelgeest. In dezelfde DTB vinden we ook een Wouter Gerrits die op 13 jan. 1641 met attestatie van Leiderdorp in ondertrouw gaat met Neeltge Pieters. 

Omdat ik nu toch wel wat sporen naar Leiderdorp zat, heb ik het hoofdgeld van Leiderdorp (1621) maar eens geraadpleegd. Hierin stond keurig in het cohier Achthoven vermeld: Gerrit Woutersz., met zijn vrouw Jannetgen Vrancken en hun kinderen Wouter, Vranck, Cornelis, Maritgen en Dieuwertgen. En zes huizen verder woont Aeltgen Pieters, weduwe van Henrick Symonsz [van Poelgeest]. met hun kinderen Pieter, Jan, Adriaen, Symon, Aechgen, Styntgen en Annetgen. Als ik goed lees zijn Cornelis en Marijtgen Gerrits Langelaen, afkomstig van Achthoven, gehuwd met Stijntgen en Adriaen, kinderen van Hendrick Symonsz en Aeltgen Pieters en feitelijk hun oude buurkinderen.

Edwin van Voskuilen - 25 mar 2021 - 11:27

Die Poelgeesten blijk ik in mijn database te hebben. Niet zelf uitgezocht, maar die komen uit de Stamreeks Poelgeest in Onze Voorouders IV van de afd. Rijnland van de NGV. Daarin zelfs een geboortedatum van Christijntgen Hendricksdr van 30-12-1607. Ik weet niet hoe ze daar aan komt, maar het gerechtshuwelijk van (Chri)stijntgen Hendricksdr van Poelgeest met Cornelis Gerritsz van 12-01-1630, dat klopt: < link >

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 25 mar 2021 - 15:05

Dat is een leuke vondst Frans. Via een ander lijntje stamde ik al af van de Leiderdorpse Poelgeesten, dus dit is weer een mooi staaltje kwartierverlies. Nu ben ik toch stiekem benieuwd of Marijtje Cornelis Langelaen en Jan Pietersz Vromesteijn mogelijk ook voor het gerecht van Leiderdorp hun huwelijk hebben gesloten...

Edwin van Voskuilen - 25 mar 2021 - 21:25

Hallo Edwin en Frans en anderen,

Via ELO vond ik ook nog een notariele akte van notaris Pieter van Leeuwen in Leiden (inv 262, fol 22) dd 10 maart 1635 (scan 85 ev).

Hierin worden Cornelis Gerritsz Langelaen en Christijntje Hendricksdr van Poelgeest genoemd als echtelieden wonend in Hazerswoude. Als voogden voor hun kinderen worden genoemd van vaders zijde Wouter Gerritsz en Frans Gerritsz en van moeders zijde Pieter Henricx van Poelgeest en Adriaen Henricx.Ik zie geen namen van kinderen. Er ligt een kladbriefje in de akte dat ik niet kan ontcijferen.

Marianne van de Sande-Bakker - 7 jun 2021 - 11:24

Hallo Marianne

Het kladje heeft niet met dit echtpaar te maken. Net-aan te ontcijferen zijn de namen Pieter Philipsz Santvliet (eigenlijk Santwijck) en Maritgen Jansdr (Immerseel) uit Wassenaar. Ook broer Sijmon Philipsz is nog te zien. Het zal horen bij de akte van voogdij van dit stel bij dezelfde notaris op 29-03-1635, paar weken later dus.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 7 jun 2021 - 16:37

Hallo Frans en Edwin en anderen,

Via ELO vond ik nog een akte ONA Leiden (notaris van Vredenburch) dd 15 januari 1661, inv 744, fol 25 (scan 69 ev); iets slordiger handschrift.

De volgende personen heb ik daarin gevonden:

- Christijntje Henrix van Poelgeest, weduwe van Cornelis Gerritsz Langelaen, wnd Hoge Rijndijk in Hazerswoude.

- Gerrit Cornelisz Langelaen, wnd Hoge Rijndijk

- Henric Cornelisz Langelaen, wnd Jacobswoude

- Adriaen Cornelisz Langelaen, wnd Hoge Rijndijk

- Jan Pietersz Vromesteijn gehuwd met Marijtje Cornelisdr Langelaen

- Jan Pietersz Roos (lees ik) gehuwd met Jannetgen Cornelisdr Langelaen

- Vranck Gerritsz Langelaen als test voogd over Jan Sijmonsz (zoon van Sijmon Cornelisz?? of van een dochter getrouwd met een Sijmon??),  Wouter Cornelisz Langelaen, Aeltgen, Trijntgen en Meijnsgen Cornelisdrs Langelaen.

Marianne van de Sande-Bakker - 8 jun 2021 - 13:25

Ze hadden een flink gezin ....

ik denk dat er staat: Jan Pietersz, wonen(de) in Alphen getrout met Jannetge Cornelis

en Vranck is voogd over Jan, Sijmon en(de) Wouter Cornelisz, mitsgaders Aeltgen, Trijntgen en(de) Meijnsgen Cornelis drs, alle noch minderjarig zijnde...

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 8 jun 2021 - 18:44


Helemaal gelijk Frans. Bedankt weer.

Maanden geen oude aktes transciberen geeft bij mij helaas verlies van vaardigheid.

 

Groeten, Marianne

Marianne van de Sande-Bakker - 8 jun 2021 - 19:44







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu