stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » hulp gevraagd bij napluizen familie van Tienen uit Vlaardingen



Profiel afbeelding
Johannes Bartholomeus 1890-1941 en zijn vader Frits ( +1940) staan, net als Frits' vrouw Helena M. Eras 1863-1932 in mijn stamboom Eras.

Daan Eras - 27 mar 2013 - 19:38

Beste van Tienens (en gerelateerden), hier een nieuw bericht na vijf jaar: weet iemand wat de ethniciteit van "zwarte Frits" en de andere donkere van Tienens is? Ik ben dochter van Cor (Cornelis Wilhelmus) van Tienen die geboren is in 1932. Cor is zoon van Adolf Johannes van Tienen uit Vlaardingen die in Leiden zijn banketbakkerij had. (Mijn vader nam die bakkerij over en verkocht hem later om kok te worden). Adolf Johannes was zoon van Helena Margaretha Eras en (blauwogige Belgische, dus zeker niet "zwarte") Frederikus Johannes van Tienen. 

Cor denkt dat de donkere huid en haren bij Helena Eras vandaan kwamen maar ik ben benieuwd wat voor verhalen anderen hebben gehoord.

Dank!

Suzanne van Tienen - 27 nov 2018 - 23:04

Oef, het lijkt erop dat bijna alle profielen inactief zijn. Ik probeer het via een andere weg... 

Suzanne van Tienen - 27 nov 2018 - 23:24

Hallo Suzanne, bedankt voor je bericht. Helena Eras was geen Belgische. Haar voorouders kwamen uit de regio 's-Hertogenbosch. Dat donkere uiterlijk van de familie van Tienen vind ik ook terug in de tak die uit Bergen op Zoom komt en oorspronkelijk uit Elden. Ik heb 3 nazaten van Adolf Johannes in mijn stamboom, maar wellicht zijn er nog meer kinderen?

Jacques Kalle - 28 nov 2018 - 09:56

Vlaardingen heeft (te) weinig online staan. Het meest gebaat ben je met een bezoekje aan het stadsarchief waar je altijd erg vriendelijk en vakkundig wordt geholpen.

Marietje - 28 nov 2018 - 10:19

Hoi Jacques, ik heb het denk ik niet goed opgeschreven in mijn originele bericht. De man van Helena Eras, Frederikus Johannes van Tienen dus, was voor zover ik weet zoon van Belg (maar dat kan fout zijn, in elk geval had hij blauwe ogen en lijkt hij niet de bron van de kleur). Ik weet dat Helena van Brabantse afkomst was. Er is een sterk gerucht (maar geen bewijs) dat Helena onecht (en donker) was. 

Adolf Johannes van Tienen, zoon van Helena dus, had 10 kinderen met zijn vrouw "Aagje" Suijker. Dat zijn dus mijn vader en ooms en tantes. Ik weet niet alle officiele namen en geboortejaren maar hierbij vast de roepnamen: Frits (overleden), Wim (overleden), Corrie (overleden), Pop, Dolf, Agaath, Joke, Leo, Cor, Peter. 

Suzanne van Tienen - 28 nov 2018 - 14:58

Frederikus Johannes was een broer van mijn overgrootvader en kwam uit Elden, evenals zijn vader. Zijn voorvaderen kwamen uit Wanroij en Beers:  Johannes Godefridi (Jan) van Thijenen is geboren omstreeks 1590 in Beers, zoon van Petrus/Joannes? van Thienen. Jan is overleden na 1636 in Beers, minstens 46 jaar oud.

Helena Margaretha Eras werd in Leerdam geboren, dochter van Achilles Henricus en Helena Scholtens. Achilles kwam uit 's-Hertogenbosch en Helena uit Veendam. Heb jij jouw stamboom op GeneaNet staan? We kunnen dan wat verdere genealogische gegevens uitwisselen.

Jacques Kalle - 28 nov 2018 - 15:39

Jacques, nee, ik heb nergens een stamboom staan, ik ben vooralsnog aan het proberen dat ene mysterie van de "Mediterrane invloed" uit te zoeken maar het is wel erg leuk door die sites te ploegen! Misschien begin ik er een keer een, maar eerst even kijken wat er al bestaat en zien of ik kan helpen dat aan te vullen. 

Suzanne van Tienen - 28 nov 2018 - 15:50

Marietje, dank voor het advies, ik ga misschien eens kijken in Vlaardingen.

Suzanne van Tienen - 28 nov 2018 - 15:51

Inmiddels staat de informatie van Vlaardingen ook op Genealogie Online ( zie https://www.genealogieonline.nl/genealogische-databank-vlaardingen/ )  
Helaas voorziet deze database nog niet over de voor serieuze genealogen benodigde informatie zoals vermelding of (beter) een hyperlink naar de betreffende akten, maar het is wel een aanzet voor het geval u uw onderzoek bij het GA Vlaardingen wil voorbereiden. 

Daan Eras - 20 jan 2024 - 16:47


Ik heb inmiddels de gegevens van 11 kinderen van Adolf Johannes ( 1903-1973; gehuwd met Aagje SUIJKER 1901-1977;  deze hadden ook een gelijknamige zoon, jr. 1930-2021, die naar Canada is geëmigreerd.) 

Daan Eras - 20 jan 2024 - 16:52







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu