stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Wie is Jacob van Varick? Hij trouwt in 1645 te Delft.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Dag Alex, vermoedelijk zit je met de naam Willem wel goed in de Hollandse gebieden. Je zou ook noig de link van Jan Clavaux (aan het begin van pg. 1) eens kunnen aanklikken. Het lijkt er op dat de naam Varick ook wel eens als Varich werd geschreven (door overschrijvers?). En het is natuurlijk helemaal niet gek om een bepaalde vraag te plaatsen op dit stamboekforum. Dan komt die vraag weer helemaal vooraan te staan. Het biedt de mogelijkheid aan de deelnemers om die vraag dan separaat onder ogen te zien. Mijn vraag (hoeveel nuttige antwoorden die ook gegeven heeft), zakt langzaam naar beneden. Met beste zondagse groet! Leo.

Leo Hendriks

Dan zal ik hem nog weer even naar boven brengen. LachendIk bekeek toevallig deze vraag omdat een vriendin van mij een aantal Varik voorouders heeft (uit Bodegraven) maar dat zijn arme werklui die niet passen bij deze beide families van Varick die flink hoger op de sociale ladder staan.

Echter wat ik me afvraag is hoe de link van de predikant Willem van Varick naar de Delftse familie zou kunnen worden gelegd? Pieter Jacobsz. van Varick (diegene die in 1555 trouwt met Agniese Brasser) heeft een grootvader die Willem heet, maar dat kan toch niet dezelfde persoon als Willem van Varick de predikant zijn? Pieter Jacobsz. is, gezien het jaar van zijn huwelijk, waarschijnlijk van ca. 1530 en de predikant Willem van Varick die in de jaren 1580 bejaard wordt genoemd (misschien zo tussen 1500-1510 geboren?) zal niet meer dan 1 generatie ouder kunnen zijn dan Pieter Jacobsz. en dan moet diens vader Jacob Willemsz. daar nog tussen? Het lijkt mij dat de Willem uit Delft, misschien een generatie hoger gezocht moet dan Willem de predikant. Misschien Willem de kanunnik, maar die zat in Utrecht en lijkt niet erg oud geworden te zijn. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt, of er nog een connectie te vinden valt Lachend (Overigens valt mij op dat de twee meest gebruikte smileys :) en ;) niet aanwezig zijn onder de smiley knop ;) dus daarom deze maar gebruikt.Lachend

Met vriendelijke groeten,

Marcel

Marcel


PIETER JACOBSZ.V.VARICK,SCHEPEN V.DELFT 1567-1572 ZEGELDE MET DITWAPEN
PIETER JACOBSZ.V.VARICK,SCHEPEN V.DELFT 1567-1572 ZEGELDE MET DITWAPEN

Hij was 35 jaar in 1558

varik

Bij dit prachtige portret hoort slechts één reactie als dank (maar het blijft een concept, met het verzoek aan te vullen en te reageren): 

CONCEPT-Persoonskaart van Pieter Jacobsz. van Varick (met dank aan vele anderen die dit bij elkaar hebben gesprokkeld)

Pieter Jacobsz. van Varick, brouwer in ’t Schilt, veertigraad van Delft 1567, havenmeester binnen 1567, gasthuismeester 1569, schepen 1570, 1571, 1572 te Delft, vertrokken 1572 of 1573 (glipper). Glipper was de benaming tijdens de Spaanse troebelen voor uit de steden van Holland uitgeweken Spaans- en roomsgezinden. Veel glippers kwamen weer terug, zo ook Pieter, getuige bij huwelijkse voorwaarden te Delft 3 juni 1578. Hij wordt ook vermeld 4 mei 1599 in het leenregister: Pieter Pietersz. van Varick, bij dode van zijn vader Pieter Jacobsz. van Varick en draagt het leen over aan Cornelis Huygensz. te Maasland, zoon van Jacob Willemsz van Varick en Agnies Willemsdr. Brasser.

Geboren circa 1523, overleden (ongeveer 75 jaar oud) te Delft op 26 december 1598, zoon van Jacob van Varick en Agnes Brasser.

trouwt (resp. ongeveer 32 en ongeveer 23 jaar oud) (1) te Delft op 25 januari 1555

met Maritge Dircksdr. van Santen, dochter van Diederik Jan Beuckelsz van Santen en Anne Duyst van Voorhout, geboren circa 1532.

Uit dit huwelijk is een dochter bekend:

                 Marritgen Pietersdr. van Varick, overleden te Rotterdam op 29 augustus 1622, trouwt met Pieter Adriaenszn. van Walenburg, zoon van Adriaen Pieterszn. van Walenburg en Hillegond Besemer, geboren te Rotterdam op 28 oktober 1557, overleden (62 jaar oud) te Rotterdam op 12 september 1620. Uit dit huwelijk zijn 4 kinderen Van Walenburg bekend.

                 N.B. Burgemeester Pieter Adriaensz. van Walenburch behoorde tot de voorname Rotterdamsche haringkoopers-reeders; hij was een gezien man, die zitting kreeg als Hoogheemraad van Schieland en in 1608 door zijne mede-vroedschappen werd afgevaardigd ter Staten-Generaal. Van zijne drie zoons kwamen er twee als advocaat zich te Rotterdam vestigen en twee zijner dochters trouwden met jonge Rotterdamsche juristen; de een dezer schoonzonen: Mr. Arnout Kievit was de zoon van een bierbrouwer en kleinzoon van een bakker; de ander: Mr. Anthonis Willemsz. Van der Aa had tot vader een lakenkooper en tot grootvader een lakenvolder.

Pieter Jacobsz. van Varick trouwt (ongeveer 37 jaar oud) (2) te Delft op 15 mei 1560 met Alijt Pietersdr.(Aeltgen) Sasbout, dochter van Pieter Pieterszn. Sasbout en Margaretha Lucasdr. du Pont.

N.B. ORA Kethel en Spaland Nr. 13 folio 12 d.d. 28- 03-1603:Aeltgen Pieter Sasboutsdochter wonende te Delft is schuldig aan Cornelis van der Hooch mede wonende te Delft een merkelijke somme van penningen, ter zake van een accoord door haar comparantes zonen Pieter en Jacob van Varick ondertekend op 01- 07-1600 en waarvoor Aeltgen Pietersdr. Sabout zich borg had gesteld na haar ondertekening onder hetzelve contract op 03- 05-1602.

Uit dit tweede huwelijk van Pieter Jacobszn. Van Varick zouden twee zonen Pieter en Jacob zijn geboren (verder geen gegevens).

 

Met vriendelijke groet,

Leo Hendriks

Leo Hendriks


​Dit is wat ik tot nu toe tussendoor had gevonden

varik


​Portret van een vrouw uit midden 16 e eeuw Vermoedelijk getrouwd met een Van Varick ( zie wapen) Ook 1558.

Waarschijnlijk Maritgen van Santen

varik


De twee portretten zijn prachtig, met dank. Leo.

Leo HendriksPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!