stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Is het mogelijk om precies te weten waarom een achternaam is aangenomen? Fam. Spanjaard

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Met de voornaam Thomas in gedachten vond ik nog een RK-Doop 1589 te Heeswijk (NB) voor Spaanse ouders Thomas Roderici (militair) x Catharina N.N. Daarmee is niet een relatie met de familienaam aangetoond. N.B.: Heeswijk Dinther is 36 km van Oostelbeers:

Kind Michael Roderici
Geslacht Man
Datum doop 29-09-1589
Plaats doop Heeswijk
Vader Thomas Roderici
Moeder Catarina N.N.
Getuige Swana de la Cau
Getuige Alonso de Prada
   
Deel Abdij van Berne doopboek 1588-1617
Plaats Heeswijk
Toegangsnr. 1441
Inv.nr. 10
Folio/pagina 7r
Religie RK
Diversen Vader Spanjaard, moeder van dezelfde afdeling soldaten

Martin Jongkoen

Ze kwamen niet van Woensel maar van Oostelbeers dus dat slaat nergens op.

Joa filia petri dicta Spangiarts lees ik.Joanna dochter van Petrus genoemd Spangiarts

vrgr ger

ger buis

petrus thomas was gehuwd te woensel met elisabeth peeters daarom heb ik ook rond de omgeving woensel gezocht wegens misschien andere aanwijzingeen.
ik heb over hem ook behalve zijn trouwdag en kinderen geen eventueel beroep of zelfs geboorteplaats kunnen vinden
thomas henrici kwam ik ook op maar zover ik kon vinden ook geen relatie met deze familie, ik vermoede het eerst ook ja ivm met de naam ''thomas'' maar lijkt me niet waarschijnlijk. ik zal ook nog even inkijken in joanna filia spagniarts

Kristel

Voor nog meer relevante treffers over de herkomst van achternaam Spanjaard met varianten, in Oostelbeers, of de plaats Woensel, bijv. spelling begint met Span , o.a. website = http://geneaknowhow.net/vpnd/bronnen/nb/oost-middelbeers/oost_middelbeers_regest_protocol-allerhande-akten-1607-1624.pdf

Marianne C.

(Als je nichtje met al deze mogelijkheden en ideeën aankomt, lijkt mij in elk geval de schoolopdracht wel ruimschoots voldaan. Ja schuddend Beter een aantal weloverwogen mogelijkheden dan een kort-door-de-bocht antwoord. Een stamlijn tot in de 17e eeuw is ook allang mooi. De meesten komen tot daar, of niet eens zo ver.)

Kasper Ludeman

is ook zo hoor, maar we hebben nog bijna 5 dagen en aangezien we eerst ook een tijdje vast hebben gezeten en toen ineens weer verdere informatie vonden proberen we het nog even kunnen we niks meer vinden dan gaan we met de andere optie.

ben nu het pdf file van marianne c aan  het doorkijken!

Kristel

Mijn familie is afkomstig uit Overschie te Rotterdam en dichtbij de Spaanse polder! Gedurende de 80 jarige oorlog met Spanje hebben er velen Spanjaarden in de Nederlanden gewoont en zijn er ook velen achter gebleven gezien ze in de Nederlanden geboren waren! Ook zijn er vele joden vanuit Spanje in Nederland komen te wonen tussen 1492 en 1570 die daar de inquisitie ontvluchten! Ik heb dan ook in mijn DNA terug gevonden dat ik van Sephardisch Joodse afkomst ben wat dus van Spanje komt! Mijn verste voorouder die ik kan terug vinden kwam van Overschie rondom 1540 en heette Lenert Vogelaer! Gezien de gevluchte Joden uit Spanje veelal zeevaarders waren bleven hiervan velen door varen voor het V.O.C.! Dat is dan ook veelal terug te vinden in de familie geschiedenis waar velen schippers waren! De achternaam Vogelaer stamt af van een wapen wat toen vaak gebruikt werd op schepen zowel als aan land en dat heette een veuglaire en werd tussen de jaren 1515 en 1525 een Vogelaer genoemd. Ik vermoed dan ook dat het een Spaanse voorouder is geweest die de naam heeft aangenomen om de afkomst en het Joods zijn te verbergen! De achternaam is 3 generaties verderop naar van der Vlugt veranderd door 2 broers Jan en Leendert Vogelaer en toen dus van der Vlugt. Er zitten dus degelijk wel een hoop Spanjaarden onder het Nederlands volk!

Rob van der Vlugt

Nog even naar het overzichtje van Jan: met een aanvulling:

.1    Thomas
Kinderen (over en weer doopgetuigen bij elkaars kinderen):
1.    Wilhelmus Thomas (zie II.1).
2.    Elisabeth Thomas (zie II.2).
3.    Peter Thomas (zie II.3).

II.1    Wilhelmus Thomas
Gehuwd circa 1668 met Elisabeth Willems.
Uit dit huwelijk:
1.    Elisabeth, gedoopt op 21‑09‑1669 te Oostelbeers.

2.    Adriana Spaniaerts 11-01-1673 te Oostelbeers
3.    Waltherus, gedoopt op 09‑06‑1676 te Oostelbeers.
4.    Johanna, gedoopt 00‑01‑1678 te Oostelbeers.

II.2    Elisabeth Thomas
Gehuwd op 23‑02‑1671 te Oostelbeers met Godefridus Ariensz.
Uit dit huwelijk:
1.    Adriana, gedoopt op 22‑11‑1671 te Oostelbeers.
2.    Theodorus, gedoopt op 17‑02‑1674 te Oostelbeers.
3.    Thomas, gedoopt op 16‑10‑1675 te Oostelbeers.
4.    Gijsbertus, gedoopt op 28‑08‑1678 te Oostelbeers.

II.3    Peter Thomas Spaniaert
Gehuwd op 09‑05‑1677 te Woensel met Lijske Peters.
Uit dit huwelijk:
1.    Thomas, gedoopt op 25‑06‑1678 te Woensel.
2.    Petrus, gedoopt op 07‑03‑1683 te Woensel.

Met de tweede Adriana is het waarschijnlijk dat het gaat om I. Thomas en Adriana

Verder nog:

I. 1  Petrus Joannes en Michaelis (Louis) Ida

1. Joannes Spaeniaert 05-09-1642 West en Middelbeers

get. Guilielmus Joannes Boudewijns en Elizabetha Michael J Fuijmen

II Joannes Petrus en Perina/Petronella

Petrus Joannes Spaniaerts 15-05-1671 Oostelbeers

Henricus Spaniers 07-10-1677 West en Middelbeers

Pieter de Boer

Goh zie ik dat een oud topic weer is geupt! wij zijn nooit verder gekomen , dus of deze familie echt afstamt van een echte spanjaard blijft gissen

interessant Rob van der vlugt! wel zijn in die tijd bij eindhoven/woensel een hele hoop spaanse soldaten geweest, het zou kunnen dat de stamvader van deze familie spanjaard er ook een was. maar dat heb ik nooit uit kunnen vinden. ik ken ook iemand met de achternaam ´´van bohemen´´ hij heeft zijn stamboom echt wel tot het jaar 1400 kunnen uitzoeken maar hij is nooit in Bohemen beland dus waarom de naam is aangenomen blijft dan ook vreemd. met Spanjaard zijn de aanwijzingen duidelijker ivm met de spaanse nederlanden ook. qua uiterlijk van de afstammelingen is vrijwel niks aan aftelezen, ik weet namelijk dat er een heleboel spanjaarden zijn die helemael geen donker haar of ogen of huid hebben. daarentegen ken ik wel een schotse vrouw. haar haar zo zwart als kool hele donkere ogen en een gentinte huid en zij is echt 100% schots(in iedergeval geen voorouders buiten groot brittanie)! mijn over grootvader was een duitser met ook verre roots in tjsechie wat veel duitsers hebben. en hij had zwart haar en donker bruine ogen.

en ik moet zeggen dat thomas petrus spaniaerts geen zekere voorouder was. dus eigenlijk is er na Judocus spaniaerts en Maria aerts niks zeker.

Koetje

Waarschijnlijk zal je meer aanknopingspunten gaan vinden in de geschiedenis van Leende. Na de 80jarige oorlog viel Leende onder de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maar niet ver van de scheidingslijn met het Zuiden. De naam kan zijn verkregen door een bepaalde keuze of opstelling, een eventuele directe Spaanse afkomst is helemaal niet zo voor de hand liggend. De kerkgang van het katholieke geloof was na de vrede van Munster lange tijd onder repressie, pas na 1671 was er weer een schuurbijeenkomst mogelijk in Leende, dat was gelegen aan een belangrijke handelsroute wat ook een invalshoek kan zijn geweest voor de specifieke keuze of verkrijgen van een naam.

Pieter de Boer

het zal moeilijk te achterhalen zijn ja, en om er iemand voor in te huren en er honderden euro's aan te besteden is zeker niet iets wat ik zou doen :)

zoals ik al zei, is iemand die ik ken met de naam van bohemen ook nooit in bohemen beland, dus wie zal het zeggen waarom dit soort namen zijn aangenomen. 

Koetje

Als alternatief zou je kunnen zoeken naar boeken die iets vertellen over de plaatselijke geschiedenis uit die tijd. Bibliotheek, plaatselijk museum, zelfs google e.d. Al geeft het misschien niet het antwoord waar je naar zoekt maar ondertussen krijg je wel een beter beeld hoe het leven was in die tijd en met welke omstandigheden ze te maken hadden.

Pieter de Boer


ik weet dat de familie generaties in Woensel heeft gewoond

ik heb me wel is verdiept in de geschiedenis van Woensel maar dat is al wel weer een tijd geleden

het bhic heeft wel ontzettend veel informatie

KoetjePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!