stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Onderzoek naar geschiedenis kermis families in het bijzonder de familie Reuvers



Profiel afbeelding

Ik zal mijn best doen om het zo goed en kort mogelijk op te schrijven.

Zijn naam is Christiaan van der Vegt, geboren op de Kust van Guinee 1743-1825 overleden te Weesp. Ik verwacht dat hij voor het eerst op de kermis/jaarmarkt was rond 1812, samen met zijn dochters Grietje en Antje. De eerste keer waar ik bewijs van heb is 9 januari 1815, hij is dan in Krefeld Duitsland opgepakt voor landloperij/bedelarij maar geeft aan "schauspieler" te zijn.

In 1817 wordt er dit over hem geschreven:
Of zoude het kunnen zijn, om dat hij na dien tijd eene kostwinning met twee zijner dogters gezocht heeft in, met eenige landlopers op de Jaarmarkten rondreizende voor een gewaande Koning van Kandia te spelen en alzoo het gemeen te misleiden!

In 1821 dit:
des Zomers reist hij op Kermissen met eene Fluit of speelt  in Spellen Voor Moorsche Koning. Of dat bedrijf hem genoegzame gelden kan opleveren om gedurende den Winter van te Kunnen bestaan is ons onbekend.”

Dochter Antje blijft bijna haar hele leven op de kermis. Zij trad op als de "Sterke Indiaanse Dame" en huwde in 1821 met Nicolaas Britting van het Marionettenspel "De Vier Kronen" en nadat hij overleed, huwde ze zijn zoon Lourens. Van beide heren kreeg ze kinderen waarvan twee wereldberoemd waren in Amsterdam als "De Japaneesjes"

Mijn zoektocht is nu naar Christiaan op de Kermis/Jaarmarkt in de periode 1812 t/m 1825.
Ergens zal er toch wel iets over hem vastgelegd zijn?

Meer over mijn zoektocht en Christiaan zijn leven is te lezen op www.hoeheettechristiaan.nl

Annemieke van der Vegt - 21 apr 2016 - 20:56

Hoi Annemiek

Wat een hoop mooie informatie heb je toch al gevonden,ik hoop voor je dat er mensen zijn die hier meer van weten .

Patricia Meyer - 21 apr 2016 - 21:07

Hoi Patricia, even een reactie op een deel van de tekst van Annemieke van der Vegt. Vroeger gingen de oude reizigers (kermisexploitanten) in de wintermaanden venten met van alles om aan de kost te komen. Daar leefden ze dan van. Ik heb Herman eens een boek gegeven waarin ook de Japaneesjes uit Amsterdam voorkomen. Ik meen zelfs met foto. Vroeger was er veel kijkwerk op de kermis. Dat was kunst, geen bedriegerij. Natuurlijk was die man geen landloper maar ging al ventende naar een nieuw werk gebied.  

Dinie Atsma - 24 apr 2016 - 14:50

heb deze conversatie gezien,  en u kunt me voor meer info en uitwisselen van gedachtes mailen

mvg Sjo Koch

Sjo Koch - 18 okt 2016 - 10:53

Hallo J.W Groot,

U zult bedoelen dat de schoonmoeder van uw zus Schmidt schrijft met haar meisjesnaam (schreef), anders klopt er iets niet in uw stamlijn denk ik .

Helena Kirchjunger was gehuwd met Louis Schmidt, hun dochter Antonia huwde Martinus Reuvers , (een neef van de moeder van Patricia, Sorry Patricia dat ik jou zolang heb laten wachten op een berichtje ) De Tweede zoon Martinus (Tinus) is dus getrouwd met uw zus.

reuvers - 20 feb 2017 - 20:28

ja,dat klopt haar naam was Schmidt, Tinus is niet de tweede zoon maar de derde.

mvg

J.de Groot

J.W.de Groot - 21 feb 2017 - 10:45

Voor wat het waard is. Ik heb een familie Reuvers in Driel, Daar trouwt 2 januari 1801 Anthony Reuvers met Elisabeth Lahey . Beiden zijn uit Driel. Hij is 24 jaar, zijn 25 jaar. Van Elisabeth Lahey heb ik het voorgeslacht. Hij is zoon van Henricus de Rover en Elisabeth Ackermans.

Jo Hoen - 21 feb 2017 - 14:40

Hoi Patricia, een Gypsy of Manische is een zigeuner. In de kermiswereld gebruiken we eigenlijk altijd de naam manische, geen gypsy of zigeuner. 

Dinie Atsma - 22 feb 2017 - 15:28

Zie ook http://www.dijstrtm.nl/vermoolen, menu optie "kermis Vermolen" over zoals de optie zegt de kermis familie Vermolen.

Dolf Dijst - 24 feb 2017 - 14:23

Ik zou die mensen van die website een appje of sms sturen denk ik, niet geschoten is altijd mis... Ik heb zelf via social media contact gelegd met verre verwanten.

Marije Essink - 24 feb 2017 - 17:35

Marije, wie bedoel je bij welke website. Als je mijn website bedoeld, www.dijstrtm.nl/vermoolen, ga je naar mijn website en kies je de optie "contact"

Dolf Dijst - 25 feb 2017 - 10:42

Dolf, ik bedoelde de site www.freuvers.nl waarover Patricia schrijft dat er geen email adres op staat en ze het raar vindt om zomaar te bellen. Ik had op mijn telefoon niet gezien dat er al zoveel meer reacties waren.

Marije Essink - 25 feb 2017 - 11:04

Dankjewel Marije

Ik heb inmiddels contact gehad met meneer Reuvers, hij neemt hopelijk nog contact op voor de info die ik zoek over de Reuver familie

Patricia Meyer - 25 feb 2017 - 12:58

Hallo Jo Hoen

Ik kan deze reuvers nog niet in mijn boom vinden maar speelt ongetwijfelt een Rol in een van mijn takken. ik zal eens kijken of ik deze kan koppelen aan de andere Reuvers.

Patricia Meyer - 25 feb 2017 - 13:01

Dankjewel Dolf,

Ik heb al vluchtig op je website gekeken en zal er rustig de tijd voor nemen. zo te zien moeten wij daar ook ergens voorouders delen, de ouders van mijn oma haar vader en alle generaties daarvoor zeker al vanaf 1700 komen uit Wamel en Dreumel, Mijn overgrootvader is Gerrit Antoon Van Beers. ouders Petronella Van Eijk en Cornelis van Beers. ik heb ook Merx en brouwer voorouders aan die kant , aan de kant van mijn oma haar moeder is rijker aan geschiedenis Welsing en Reuvers, aan de Welsing kant af van Tjerk Vermaning en Pietje van der Meulen (Molen), dan Louw Vermaning en geertje Wolters Jetten. Dan Trijntje Vermaning en Simon Welsing. dan Zoon Simon die met Caroline Louisa Christina Reuvers. (Scheffel,Berger familie) dat zijn de ouders van Catharina Petronella Welsing de moeder van mijn oma. Toni boltini stamt af vandezelfde Vermaning kant, en als mijn vermoedens kloppen dan is de vader van Frans Bauer een kind de zus van mijn welsing overgrootmoeder. Ik denk dat alleen de welsing reuvers Familie kan bevestigen. Ik heb in mijn boom gezien dat kinderen van mijn vader  zijn scheffel tak al rond 1800 met kinderen van de voorouders van me moeder haar Roos,Baden en Thewald omgeving Nijmegen en omliggende dorpen settelen en Aalderson, de Gaaij, Klomp uit friesland en Meppel, one big happy familie waarbij het zeker een beeld schept dat deze families elkaar al kende. meer onderzoek naar de kermis en reizigers familie zal hopelijk mijn vermoedens bevestigen , het is niet dat ik morgen na een kermis ren ik word al misselijk in een draaimolen maar ik vind het super fasinerend dat 1 spatje van buiten je soort trouwen in die tijd vandaag de dag een rijke geschiedenis geeft een mijn stamboom maar ook een duidelijker beeld schept met de dna matches die ik overzee heb. Nogmaals bedankt Dolf fijn dat mensen reageren

Patricia Meyer - 25 feb 2017 - 13:27

Inderdaad J. de Groot, ik heb altijd gedacht dat Tinus ouder was dan Louis. (overleden).

reuvers - 26 feb 2017 - 13:15

Jo Hoen en Patricia Meyer,

Ook ik heb iets vergelijkbaar aan Jo Hoen te Driel (Bommelerwaard) waar ik zelf bezig ben met de naam Coers/Koers:

Rijk de Rover x Neelke (Neeltje) Spaan gedoopt 18-06-1699 te Driel, uit dit huwelijk Willemijn Reuvers, gedoopt 16-03-1731 te Driel, overleden 18-02-1805 te Driel, gehuwd met Peter Coers, gedoopt 19-08-1742 te Deventer, overleden 19-08-1806 te Driel, soldaat in garnizoen te Nijmegen. Van genoemde Peter Coers stam ik af.

Ook nog gevonden, maar nog geen koppeling met mijn familie gevonden:

Hendrikus Koers x Jacoba Wilhelmina de Reuver, uit dit huwelijk Hendrika Philippa, geboren 09-10-1828 te Driel.

Het Regionaal Archief Rivierenlanden heeft al aardig wat uit Driel op zijn site staan.

Wim van Beek - 26 feb 2017 - 14:00

Hoi Wim

De omgeving Bommelwaard is waar er meerdere van de Reuvers en Welsing en nog andere van deze  tak  wonen , en ergens is het allemaal familie van elkaar, dat kan je heel goed zien vanaf bovenaf aan de namen die gepaseerd worden op hun kinderen . De familie scheffel - Reuvers, de afstammelingen van George Christiaan Frederik Scheffel en Carolina Phillipina Henriette Hartwich, doordat de naam Scheffel op zoveel manieren word geschreven net als de Reuvers waarvan er vele ook met een andere naam werden geboren of doorgedragen is het moeilijk te achterhalen wie nou bij wie hoort. Ik ben niet met de Reuvers familie nog de Scheffel familie bekend helaas maar mijn stamboom geeft wel een plaatje weer wat er zich boven in zo een beetje heeft afgespeelt, ik weet wel zeker dat het niet allemaal reizigers waren ook de Scheffels niet, Christina word vaker toegevoegd aan deze kinderen nadat de kinderen worden geboren van Christiaan Frederik Scheffel en Christina Krummeich die wederom om meerdere manieren geschreven word, de kinderen van Christiaan en Christina zijn met de naam Krummeich geboren ze zijn later erkend en hebben daarna de naam Scheffel gekregen. De naam Louis en Louise en Martinus zijn namen die van de Reuvers - Berger familie afkomstig .Ik zal mezelf nog heel veel moeten verdiepen in de namen die bij de reizende families hoorde tussen 1700 en 1800 ik denk dat daar veel antwoorden te vinden zijn. Er staan veel fouten op het internet ook dat Carolina Phillipina heet zonder Henriette en dat ze in Berlin is geborden hier klopt niks van , op haar overlijdenakte staat duidelijk haar volle namen en dat ze is geboren in Korbach duitsland en niet in Berlijn,

Patricia Meyer - 26 feb 2017 - 16:57

Hallo Patricia ,

ik ga weer een beetje tijd voor mijn hobby vrij maken , dus heb vandaag wat info opgezocht over de Reuvers familie .

Eerst op jou vraag of er mensen uit de Reuvers familie ooit eens geemigreerd zijn, er is inderdaad in het jaar 1735 ene Adriaan Reuvers (broer van Joost Reuvers) met de V.O.C naar nieuw Amsterdam gevaren , de naam Reuvers is daar dan ook behoorlijk instand gehouden.

Hier volgt wat info waar je misschien nog iets mee kan:

Mijn vader Antoon geb 1916 zoon van Antoon Reuvers -(16-11-1880) en Pieternella van Hoeven-, had de volgende broers en zussen :

Martina louisa, Ruth Gerrit, Antoon (overleden), Antonia  Maria, Hester Maria (overleden), "Antoon"-8-10-1916 gehuwd met Sophia Lucia schmidt-, Martinus, Pieter, Louisa, Geertruida, Willem en Franciscus.

 

Antoon Reuvers (16-11-1880) zoon van Martinus Reuvers -(14-1-1852) en Henrietta Louisa Scheffel-, had de volgende broers en zussen:

Willem 27-7-1876, Anna Maria 16-11-1874, Carolina Louisa Christina 29-1-1878, Wilhelmina 17-9-1879, "Antoon"16-11-1880 (opa), Martinus 27-7-1882, Frederikus 14-10-1883, Franciscus 2-11-1886, Christiaan 1-8-1889, Louis (overleden), Louis 26-9-1892, Louisa (overleden), Christina Louisa Fillipina 19-6-1896.

 

Martinus Reuvers (14-1-1852) Zoon van Willem Reuvers (9-1-1823) gehuwd met Anna Maria Berger (geb in Polen vermeld, dat zij tijdens haar huwlijk op 30-10-1846 25 jaren oud is) = let op de namen van de oudste dochter van Martinus en Henrietta Louisa Scheffel = had de volgende broers en zussen:

Thomas Geb Berger(18-1-1845 overl 19-8-1857), Franciscus  geb/overleden 3-3-1847, Dirk 14-7-1850 overl 4-9-1850 en Theodorus 14-7-1850 overl 5-9-1850 ,  "Martinus" ( 14-1-1852)  Gehuwd met Henrietta Louisa scheffel, en Wilhelmina 15-9-1859 (Gehuwd met Martinus van Reeken)

 

Willem Reuvers (geb 9-1-1823) zoon van Thomas Jacob Reuvers (11-9-1779) en Maria Dirkje van Dinther had de volgende broers en zussen:

Jacob ( 23-4-1807), Maria (14-9-1808), Hendrica (19-9-1809) overl, Hendrica (23-12-1810), Hendrik ---, Dirk/ Hendrik (30-12-1811), Wilhelmina ---, "Willem" (9-1-1823), Hendina---, Dirk---.

 

Thomas Jacob ( 11-9-1779) zoon van Jacobus Reuvers (31-11-1748) en Hendrika Hendrik Megens (Sause), had de volgende broers en zussen:

Hendrik ("Joosten" 26-7-1767), Maria (24-2-1770), Willem (24-2-1772), Hendrik ("Joosten" 9-7-1774), Adriaan ("Joosten" 7-3-1776), Jan ("Joosten" 13-5-1778), "Thomas Jacob"( 11-9-1779).

 

Jacobus ( 31-11-1748) zoon van Joost Jacob Reuvers (1-7-1701) gehuwd met Joanna Adriana Gabriels / Jenneke Peters van Lieshout, had de volgende broers en zussen:

Uit het eerste huwelijk met Joanna Adriana Gabriels:

Isabella ("Joosten" 24-1-1723), Joanna ("Joosten"  2-6-1726), Adrianus ("Joosten" 6-7-1728), Jacoba ("Joosten" 7-4-1730), Jacobus ("Joosten" 15-2-1731), Aard ("Joosten" 26-8-1733).

Uit het tweede huwlijk met Jenneke Peters van Lieshout, trouwdatum 15-7-1736:

Joanna ("joosten" 23-4-1737), Petrus ("Joosten" 16-1-1739), Jaobus ("Joosten" 31-3-1742 ), Judocus = Joost (" Joosten" 19-4-1744), Joannes("Joosten" 23-4-1746 ), "Jacobus" (31-11-1748).

 

Joost Jacob Reuvers (1-7-1701) .

Tot zover de genealogie, je kunt er vanuit gaan dat Willem en Anna de eerste in onze familietak waren die zijn gaan reizen en dat Martinus en Henrietta de eerste kermisreizigers waren misschien wel samen met zijn zwager Martinus en Miena van Reeken , (die twee zwagers konden volgens de overlevering goed met elkaar overweg) de splitsing in onze lijn kun je dus vinden in het gezin van Martinus en Henrietta.

Hopende jullie hiermee van dienst te zijn geweest..

 ,

 

 

 

 

reuvers - 26 feb 2017 - 22:27


Frasslau, is een stad in Stiermarken ligt nu in Slovakije Braslovce genaamd.

Freiland, (bei Deutschlandberg) een gemeente in Stiermarken.

 

register van overlijden der gemeente Ravenstein over den jaar achtien honderd en veertig.

den vijfentwintigsten November 1800 en veertig,

is te Ravenstein overleden Catharina Po(a)nshar zonder

beroep, oud acht en vijftig jaren, geboorteplaats onbekend

----- wonende alhier. Dochter van Po(a)nshar voornaam

onbekend en van, naam der moeder onbekend.

 

In het jaar 1840 april verklaart Catharina Ponshar dat zij 72 jaren oud is, dan zou zij 46 jaren zijn bij de geboorte van haar oudste zoon.

gaan we uit dat de bovengenoemde akte op waarheis berust dan is Catharina 32 jaren bij de geboorte van Joseph bergeren .

Ik vergeet nog te melden dat tot Martinus Reuvers , alle aktes in Oss terug te vinden zijn.

reuvers - 26 feb 2017 - 22:43







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu