stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Dani?l Pielat, verdronken, aang. Lisse voor begraven in 1763. Wie is deze man?



Profiel afbeelding

Door een toevalstreffer kwam ik in het Gaardersboek van Lisse tegen  "een verdronken manspersoon genaamd Daniël Pielat".

Aangifte van dit droevige gebeuren werd gedaan door Pieter van Ommeren , welgeboren man van de Balliuwagie Noordwijkerhout, Voorhout, Lisse en Hillegom.Hij betaalde genereus drie gulden aan impost. Dat gebeurde op 16-03-1763 in Lisse. Daar wordt een mens nieuwsgierig van. Waarom houd  zo'n welgeboren figuur zich bezig met begrafenissen? Was hij soms een bekende van de verdronkene. Heeft iemand enig idee of mist hem in zijn stamboom? 

Arie de Koning - 19 dec 2016 - 14:59

Er bestaat een familiewapen van Pielat. Misschien dus een redelijk vooraanstaande familie.

niepoort - 19 dec 2016 - 19:56

Arie

Twee mogelijkheden: Pieter van Ommeren was inderdaad een bekende dan wel een familielid van Daniel Pielat en heeft het op zich genomen om het lijk aan te geven. 
Of Pieter deed het in zijn functie als welgeboren man omdat Daniel kip nog kraai had in Lisse en het lijk vanwege de overheid werd aangegeven. Dat kom je wel meer tegen.
De overledene was wel een beetje welgesteld want er moest 3 gld worden betaald, het was dus niet een toevallig langskomende zwerver. 
En verkijk je niet op het welgeborenschap van Pieter van Ommeren - dat is in 1763 allang niet meer wat het een paar eeuwen eerder was. In deze tijd werden de welgeboren mannen gewoon benoemd, al zal het ook wel weer geen gewone arbeider geweest zijn.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 19 dec 2016 - 20:14

De naam Pielat (Pielat van Bulderen) komt voor in Schiedam e.o. Of Daniel daar ook bijhoorde weet ik niet.

Annemarie57 - 20 dec 2016 - 10:55

Jan Clavaux - 20 dec 2016 - 11:41

Allen,

Het welgeborenschap van Pieter van Ommeren of Pieter van Ommen is inderdaad van weinig gewicht.

Hij was op dat moment de enige welgeboren genoemde in Lisse, al zat hij wel bij het vroedschap.

Arie de Koning - 20 dec 2016 - 12:48

Een vroedschap in Lisse? Ze hadden zeker stedelijke pretenties daar...

Frans Angevaare - 20 dec 2016 - 15:11

Arie,

De vraag die U stelt is dezelfde die ik al verschillende keren op dit forum gezet heb betreffende de vreemdelingen die in de Impost begraven van een dorp in de Hoeksche Waard voorkomen. De reacties zijn bijna nul komma nul. Deze persoon moet geld bij zich gehad hebben omdat er fl. 3.-.- betaald is voor de Impost begraven 4e classe. Dan nog het luiden van de klok, kosten gemeene kleed en de kosten van de doodgraver. Meestal werden deze vreemdelingen van de armen begraven. Impost was dan Pro deo Memorie en de kosten van de doodgraver zijn dan te vinden in de diaconierekening. De klok luiden was er helemaal niet bij. Als de vreemdeling met een groepje was werd er door de administrateur van de Impost een briefje gegeven met plaats van overlijden en begraven zodat de nabestaanden later wisten waar hun familielid overleden en begraven was. Dit is mijn ervaring inzake dit soort inschrijvingen in de Impost begraven. Het blijft een moeizame zoektocht naar deze personen. 

Heb wel een predikantenfamilie Pielat gevonden in Delft en Den Haag, maar geen Daniël.

Arie Butterman

A.M. Butterman - 20 dec 2016 - 16:58

Nou die pretenties hebben ze nog hoor Frans.

Arie, bedankt  voor de informatie over Delft en den Haag.

Ook in Rotterdam zit een roedel Pielat(ten) en ook daar is vader pasteur de cette église (Waalse Kerk) zijn naam is Phinees Pielat. in 1686.

Ik denk dat ik eens ga zoeken in plaatsen met een Waalse Kerk.

Arie de Koning - 20 dec 2016 - 19:17

Arie,

Was Daniël Pielat een Leidsche student die was gaan wandelen? De afstand Leiden Lisse is niet zo groot en daar verdronken. In de KB Den Haag is een boek met alle ingeschreven studenten. Staat de naam, datum  van inschrijving, vaak de leeftijd en plaats van afkomst bij. Misschien een tip. 

groeten,

Arie Butterman

A.M. Butterman - 22 dec 2016 - 12:01

Als een Leidenaar een stukje ging wandelen (15 km) en in Lisse verdronk, dan zou men het lichaam even terugbrengen naar Leiden met een wagen, die toch die kant op ging, en geen kosten maken om hem in Lisse een dure begrafenis te bezorgen.

EDIT: "kilometerstand" aangepast.

Jan Clavaux - 22 dec 2016 - 12:57

Jan,

Daar heb je ook gelijk in. Het was voor mij ook maar een idee. Blijft met zulke personen altijd een probleem. In de Impost begraven kom je in alle plaatsen zulk soort inschrijvingen tegen.

Groeten,

Arie Butterman

A.M. Butterman - 22 dec 2016 - 13:29

Ik hoop niet dat jullie bedoelen dat de afstand van Leiden naar Lisse 5 km is (of was...) Hemelsbreed is het 12, lopend via Warmond en Sassenheim zal het eerder 15 of 16 km zijn. 

Ik had eerder deze week al de naam Daniel Pielat losgelaten op mijn CD-collectie met boeken en tijdschriften. Genoeg over de familie, maar niet een keer een Daniel, ook niet in de registers van universiteiten. 
Chronologisch en topografisch zit Diderik Christiaen Pielat het dichtstbij, die in 1742 in Leiden (jawel) trouwde met Caroline Jacoba de Lille. Hij kocht een buitenplaats in Schiedam en was daar raad en burgemeester. In het Nw. Ned. Biogr. Woordenboek staan wel enkele kinderen van hem vermeld, maar geen Daniel.  Zij waren schatrijk, in hun huwelijkscontract staat dat als hij zou overlijden vóór zijn vrouw, ze 150.000 gld uitgekeerd krijgt. Daar steekt een impostbedrag van 3 gld voor Daniel wel erg schril bij af. Hij zou natuurlijk ook nog een bastaard geweest kunnen.
Een ander die qua periode in aanmerking zou komen is Pieter Pielat, advocaat voor het Hof van Holland, die in 1738 trouwde. Die is in 1771 op de vlucht geslagen vanwege een insolvente boedel dus daar zat juist weinig meer. 
In het familie-archief Van Beresteyn (NA 2.21.018) bevindt zich een genealogie van geslacht Pielat. Wie weet staat hij daar wel in.

Aanvulling: de naam Daniel Pielat kwam/komt blijkbaar voor in Ned.Indië / Indonesië. Daar was de bovengenoemde Diderik Christiaen geboren. Toeval?

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 22 dec 2016 - 14:56


Er is wel een Daniel Pilet in Leiden.  Pilet/Pillet. Gedoopt 5 5 1734. Misschien nog een gegadigde. 

mst - 22 dec 2016 - 21:05







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu