stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Den Houter/Verduijn, Moordrecht/Zevenhuizen, 17e eeuw opgelost



Profiel afbeelding

Ik ben een beetje aan het puzzelen met het voorgeslacht van voorvader Arij Willemsz den Houter, begraven te Moordrecht op 15 november 1692. Zijn vrouw was Immetge Fransse, begraven te Moordrecht op 26 juli 1663. Zij hadden de volgende kinderen:

1. Maerten Ariensz den Houter. Hij is gehuwd (1) te Moordrecht op 3 december 1656 met Maggeltje Jans. Hij is gehuwd (2) te Moordrecht op 11 februari 1674 met Neeltje Willems Mul.
2. Arij Ariensz den Houter, gehuwd te Moordrecht op 2 februari 1663 met Annetje Cornelis Schouten.
3. Frans Ariensz den Houter, mijn voorvader
4. Willempje Ariens den Houter, gedoopt te Moordrecht op 2 juni 1652. Zij is gehuwd te Moordrecht op 20 januari 1674 met Jan Goossens Korver.

Hun zoon Maerten zal geboren zijn ca. 1630/5, en hun laatste kind zal dan Willempje zijn geweest. Arij zal dan geboren zijn ca. 1605/10. Ik heb hem in mijn aantekeningen staan als zoon van Willem Willemsz den Houter en van Jaepje Claesse Verduijn, dochter van Claes Jacobsz Verduijn. (is dit een zoon van Jacob Pietersz Verduijn te Zevenhuizen??). Een Willem wordt te Moordrecht begraven op 19 september 1677. Een Jaepje Claes wordt te Moordrecht begraven op 31 maart 1666. Indien deze Willem Arij's vader geweest is moet hij wel heel oud zijn geweest. Is Arij soms een broer van deze Willem i.p.v. een zoon? Internet geeft verder niet zo veel houvast. Als vader van deze Willem wordt weer een Willem den Houter "den Ouden" genoemd; sommige websites geven een link met Engeland aan, hetgeen volgens mij nogal onwaarschijnlijk is omdat er bronnen ontbreken.

Kortom: kan iemand aanknopingspunten geven om deze puzzel (iets) te voltooien?

VvdHeijden - 30 jun 2017 - 20:49

In het hoofdgeld van Moordrecht van 1622 komen twee kandidaten voor, die allebei Adriaen Willemsz heetten. Hun vaders waren blijkbaar broers en heetten Willem Willemsz de Oude (naam vrouw niet vermeld) en de Jonge (x Jaepge Claes).*
De ene Adriaen was toen 19, de andere 16.
De twee Willem Willemsz waren overduidelijk generatiegenoten.

Het is dus niet zeker, dat de bovengenoemde 4 personen allemaal kinderen van één en dezelfde Adriaen Willemsz waren.

Bron: Hogenda.nl

*Twee kinderen in één gezin met dezelfde voornaam kwam vaker voor.

Jan Clavaux - 30 jun 2017 - 21:17

Dank; dit geeft meteen de identiteit van Willem "den ouden" weer t.o.v. de andere Willem. Lijkt me wel onhandig, een vader Willem en twee zoons Willem, maar goed. En nu ook twee mogelijke Ariens..

Nu zijn in ieder geval Maerten (die een zoon Frans heeft), Frans, en Willempje (doop bekend, moeder Immetje Frans) kinderen van Arie Willemsz en Immetje Frans.

VvdHeijden - 30 jun 2017 - 21:27

Klopt het dat ze ook voorkomen als Van der Hout? Ik vond in dopen Moerkapelle:

04-10-1693 Leena
Frans Arienss van der Hout en Neeltie Leenderts
get. Immetie Fransse

Annemarie57 - 1 jul 2017 - 11:52

Ja, (later) ook als Van den Hout.

VvdHeijden - 1 jul 2017 - 12:16

Geen specifieke aanwijzing, maar wel interessant, betreffende Willem Willemsz "de Jonge":

 

Datering: 02-apr-1639

Aktenummer: 10

Bladzijden: 24 t/m 27

Standplaats: Rotterdam

Notaris: Leonard van Zijl

Akteplaats: Rotterdam

Aktesoort: attestatie of verklaring

Inhoud:

Lijsbet Lenaerts, 36 jr, weduwe van Jan Cornelisz, wonend bij de Veenwech te Moordrecht, legt een verklaring af op verzoek van Harmen van Wijlick, baileu en dijcgrave van Schijelant, dat zij gisteren een zoon ter wereld heeft gebracht waarvan haar buurman Willem Willemsz den Houter de vader is.

Maritgen Jans, weduwe van Cornelis Jansz van Alphen, 54 jr, en Trijntge Cornelis, vrouw van Adriaen Gerritse van der Plas, 24 jr, mede wonend aan de Veenwech, verklaren dat zij bij Maritgen Adriaens, weduwe van Lenaert Huijbertsz Doodenharing, de moeder van Lijsbet, de pasgeboren zoon van Lijsbet gezien hebben, waarvan volgens Lijsbet Willem Willemsz den Houter de vader is.

Jannitgen Abrams, vrouw van Pieter Dircxz, coornmeulenaar, 32 jr, verklaart dat zij gistern Willem Willemsz is gaan halen, die na diverse woorden is meegegaan naar kraamvrouw Lijsbet. Zij heeft Willem horen bekennen dat hij de vader is. Hij zegt: Ik heb het niet geweten, zij was 6 weken geleden nog bij mij in de schuur toen Jaepje, mijn vrouw, niet thuis was.

Toegangsnummer: 18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)

Inventarisnummer: 451

VvdHeijden - 2 jul 2017 - 13:01

De echtgenote van Arien Willems Houter is Emmichje Fransdr. Haar ouders zijn Frans Aelberts x Marrichje Ariens.
De vader van Arien Willems Houter is Willem Willems Houter de oude. Ik heb m.i. nog een kind van het ouderpaar Arien Willems x Emmigje  Fransdr.: Adriaentje. Zij is getrouwd met Cornelis Cornelisz Schouten (11-3-1668 te Moordrecht). Bij één van de kinderen van Ariaentje en Cornelis is Willempje Ariens Houter doopgetuige!  Cornelis is m.i. een broer van Annetje Cornelis Schouten die met Arien getrouwd is (1663).

Hoofdgeld 1622 Gouda:
Frans Aelbertsz.
Marrichgen Ariens

kinderen: Aelbert (18), Neeltgen (13), Emmuchgen (12), Arien (10), Nellichgen (7), Ariaentgen (4), Cornelis (2) Moordrecht f. 37v (in het Moordseveen).

Gouda, OA inv.nr. 2292, d.d. 8-10-1622.
Moordrecht: fol. 35v: Willem Willemsz. Houter de Jonge ende Jaepge Claes; 4 kynderen: Jannichgen 16 jaer, Adriaen 16 jaer, Wyventgen 14 jaer en Jan 12 jaer.
fol. 37: Willem Willem Houter de oude ende syn huysvrouw; 2 kynderen: Arien 19 jaer, en Meynsgen 15 jaer.
Helaas is de naam van zijn vrouw niet vermeld.


Broer Willem de Jonge: Moordrecht, ORA inv.nr. 43, d.d. 18-11-1638.
Willem Willemsz. de jonge Houter, en tevens als voogd van de minderjarige weeskinderen van Maerten Willemsz. Houter, Willem Leendertsz. Craan, geh. met Marritge Willems, Cornelis Pieter Cors, geh. met Lysbeth Willems, Pouwels Willems, Jan Ariens Cant, geh. met Meynsgen Willems, allen kinderen van Willem Willemsz. Houter, tr. aan Arien Willems Houter, mede erfgenaam van de voorn. Willem Willems Houter den Ouden een huis.

Gerrit H Verwoerd - 26 jul 2020 - 17:51


Dank voor uw bericht;
dit geeft een heel duidelijk beeld over Ariens familie.

VvdHeijden - 16 okt 2020 - 15:49







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu