stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Cornelis Jansz Bruijne,Weesp

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ja, ik hou deze in het achterhoofd, maar het kunnen ze wel zijn natuurlijk. Hoe kom je daar in hemelsnaam achter dat dit de ouders van 'mijn' Cornelis zijn? Ik weet dat het glad ijs is, maar is elk stamboomonderzoek dat niet?Wie weet er nou 100 % zeker dat hij/zij de juiste lijn te pakken heeft? Ik ben een trouwe kijker van Verborgen verleden en verbaas me elke keer weer hoe ver men terug heeft kunnen zoeken, maar denk tegelijk "hoe weet men dit zeker?"

Anne Bruijne

Toch lijkt het mij een goed spoor Peter!

Annemarie57

Peter, ik denk inderdaad dat je hier iets beet hebt. Ik moest het even bestuderen, omdat er ineens zo veel informatie is, maar het lijkt wel te kloppen. Die gedoopte Jan zou dus een jongere broer van Cornelis kunnen zijn en de vader zou dan Jan Gijsbertsz Bruijn(e) heten? En zou de naam Gerbrech dan van moeders kant kunnen komen? Dan zou de vader van Jan Gijberts dan weer een Gijsbert moeten zijn, wat helemaal logisch, aangezien die naam al bijna 400 jaar in de familie voorkomt.

Anne Bruijne

Sorry dit kan ik niet volgen. Hieronder heb ik maar even een overzichtje van wat niet meer is dan een suggestie van ordening van gegevens. In vetgedrukt enige overeenkomsten.

I.Gijsbert Janse Bruijn
won. op de Singel te Amsterdam in 1661. Klaarblijkelijk eerder aan 't Gijn (zie 1), hetgeen bevestigd door de lidmatenlijst Weesp van 1650 ("Gisbert Jans Bruijnen aan 't Gain", image 14). Kinderen:

1.Aeltie Gijsberts Bruijn
van 't Gijn geb.ca.1635, geassisteerd door I, otr. Amsterdam 15.10.1661 Cornelis Barentse, die wellicht een broer Jan Barentse had (doopgetuige in 1670). Kinderen o.a.:
1.1.Gerbrigh 14.1.1663 get. Marritje Gijsberts

Niet bewezen zoon van I:

2.Jan Gijsberts [Bruijn?]
tr. met Elsie Rutten. [Op lidmatenlijst Weesp 1673 een Jan Bruijnen woonend aan 't Gein, image 30]. Kinderen te Weesp, incl.
2.1.Jan 8.6.1672 get. Claesje Vrancken en Achjen Gijsberts
2.2.Gerbrech 6.3.1676 get. Marretie Gijsberts

Niet bewezen kinderen van 2:

2.3.Gijsbert Jans Bruijn
timmerman in 1694 van d'gijn brugh
geb.ca.1669, otr. geasisteerd door zijn oom Jan Barents, te Amsterdam 22.5.1694 met Duijfje Cornelis de Bruijn van Sardam geb.ca.1674 (dochter van Cornelis Gijsberts Bruijn - broer van 2?). Kinderen te Amsterdam (getuigen steeds een zus van de moeder, Sara de Bruijn, van Beverwijk x Thijmen Flaender, en wellicht haar vader), o.a.:
2.3.1.Elsije 30.9.1703

2.4.Cornelis Jans Bruijn
geb.ca.1671 tr. geassisteerd door zijn broer Gijsbert Jans Bruijn, op 26.7.1699 te Weesp met Wijntie Bellaert (ged.Weesp 16.9.1674 d.v. Jan Bellaer en Geertruijt Cruijen). Kinderen te Weesp o.a. (doopgetuige is steeds de vrouw van een broer van Wijntie):
2.4.1.Elsje 4.4.1700
2.4.2.Elsien 25.9.1701

Peter S

Ja sorry, Peter, ik drukte me allerbelabberdst uit, maar dat komt door wel achternaam (Bruine(e)) en dan weer niet achternaam gebruikt. Het begon voor mijn ogen te draaien.

Waar het op neer komt is dat ik het verband wel zie nu, ware het niet dat de geboorte van Cornelis(1671) niet gevonden is e.e.a. voorgoed te bevestigen of ontkrachten.

Anne Bruijne

Op een doopakte zou ik me niet vastbijten - wellicht is die verloren gegaan. Er zijn gelukkig zat andere bronnen die - wat mij betreft - een zelfde mate van zekerheid kunnen verschaffen. Om maar eens een dwarsstraat te noemen, notariele akten waarin familierelaties worden uitgelegd.

Nog een kleine toevoeging: Sara, dochter van Cornelis Gijsbertsen van 't Geijn en Catalijn Cornelis van Assendelft, is gedoopt te Beverwijk NG op 19.4.1671, get. Lieve Cornelis Margarita Bickers van Swieten voor.. van Castricum [wellicht zijn dit 2 doopgetuigen]. Dit zou dus ook de moeder van bovengenoemde Duijfje zijn, en de reguliere getuige bij het dopen van diens kinderen. Die doopgetuige Bickers van Swieten lijkt me uit een vooraanstaande familie te komen, overigens - zal de vrouw van Cornelis Geelvinck kunnen zijn geweest, haar vader Cornelis Bicker zou dan de eigenaar van de buitenplaats Akerendam te Beverwijk zijn geweest. Ik weet verder zo niet of genoemde van Assendelft verwant was met de adellijke familie van die naam.

Peter S

Zou ik e.e.a. terug kunnen vinden in de Oud Rechterlijke archieven? Want ik daar moet ik nog een afspraak voor maken in Weesp. Dat is de enige mogelijkheid die ik nog heb.

Anne Bruijne

Nee, ik meen dat de archieven van Weesp in beheer zijn van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen te Breukelen. Het is beslist aan te raden om archieven van het gerecht in te zien. Ik weet zo niet of de archieven van de schout en schepenen bewaard gebleven zijn, bijvoorbeeld, of allerlei andere lijsten van aanslagen van belastingen etc.

Edit - overigens weet ik niet of dit notariele archieven betreft. Ik heb al zitten kijken in het notarieel archief van Amsterdam maar de indicering daarvan is nog steeds gaande, meen ik. Naarden zou ook kunnen trouwens.

Peter S

Of anders zie hier
Edit: en hier voor de indices notariele archieven van Noord Holland

Peter S

Peter, de ORA waren wel in Weesp, maar heeft niets opgeleverd. De archivaris heeft nog meegeholpen zelfs, maar helaas.

Anne Bruijne


Er is een Hendrick Bruijne Moerman gehuwd vermoedelijk rond 1710 te Weesp met Jannetje Aerts, Ares, Arents. Hij werd ook genoemd Bruijne. Vier kinderen gedoopt te Weesp van 1712 tot 1720. Deze stamboom gaat later over in Lindooren en Hesthof. (Heshof).

Misschien aanknopingspunt?

 

groet

Hans van Veen 

Hans van VeenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!