stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » het gezin Cornelis Aris van der Voort & Ariana Persoon (+-1760, omgeving Oegstgeest)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Frans,

Inmiddels ben ik in bezit van Westland-CD 2003. 

Trouwen, letter-V, pag 287

 

datum (onder)trouw 19-05-1715, trouwboek(en) M 12-71, Arij Jacobse van der Voort, weduwnaar wonend te Rijswijk geb de Lier & Margareta Leenderts van der Cruck, JD van Monsterambagt
 

Alex van de Voort

maar Alex, dat kan wel op de CD staan, maar lees nou wat er in het originele trouwboek staat, Monster 12/71, ik heb de link erbij gezet.

Dan moet het dus ergens anders uit komen, eerst zien en dan geloven.....

Frans Angevaare

Frans, je hebt gelijk. Helemaal gelijk.Ik ben te kort door de bocht.

Alex van de Voort

nou, verder gezocht, en het blijkt dus niet in Monster 12/71 maar in de ondertrouw-inschrijving te staan..... Monster boek 16 , op 03-05-1715  scan 286 

En zo zie je maar: alles controleren ;-)

Frans Angevaare

Toch wel heel bijzonder; 2x een Arij Jacobs van der Voort, leefden in hetzelfde tijdsblok (1680-1750), een leeftijdsverschil van max 10 jaar tussen die 2 Arij's bij beide aangegeven "uit De Lier". 

http://collectie-delft.nl/nadere-toegangen/weergave/akte/id/de6c29ce-402c-11e5-b2ca-57811c3a71e6/trefwoord/persoon_custom_s_facet_bron/Doop%2C%20Trouw%20en%20Begraaf%20Registers/q/persoon_achternaam_t_0/voort?persoon=QXJpaiB2YW4gZGVyIFZvb3J0IDIyLTA1LTE3MDc%3D

Alex van de Voort

In deze notariële akte - link - compareren op 30-06-1712 Leendert Jacobsz van der Voort, woonachtig onder De Lier, Arij Jacobsz van den Voort den ouden woonachtig onder Rijswijk, en Arij Jacobsz van der Voort de jonge woonachtig op de na te melden woning.... ... en geven te kennen dat Jacob Leendertsz van der Voort in huur gehad heeft  een woning met landerijen onder De Lier.. .. en dat hij op 17-06-1712 is komen te overlijden....
De comparanten nemen de pachtschuld over - het impliceeert dat zij zonen zijn van Jacob Leendertsz. Dat wordt bevestigd in een volgende akte - link  - van 12-01-1713 waarin zij worden genoemd als erfgenamen van Jacob Leendertsz, samen met hun zus Cornelia. Er is géén sprake van een broer Cornelis Jacobsz.

Arij Jacobsz van der Voort den ouden woonde dus in Rijswijk en zal die x Annetie Corn: Witteman zijn. Arij de jonge woonde (toen) in de Lier. Het handjevol katholieken daar schijnt in Schipluiden en Naaldwijk naar de kerk te zijn gegaan. Maar Arij's huwelijk met Dirkje van de Rotte was in Den Haag dus misschien hebben ze daar ook wel gewoond.....

ter aanvulling nog even de orginele doopinschrijving van 28-05-1740 nagekeken (waarin volgens NT Delft de doopgetuige Cornelis Jacobs van der Voort voorkomt):  er staat Cornelia Jacobs van der Voort. De zus van Arij, Arij en Leendert dus.

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Frans, wederom een geweldige toevoeging.

Jacob Leendert van der Voort ovl 17-06-1712 te Monster. Echtgenote is onbekend. Hij was een zv Leendert Adriaens vdV & Magdaleentje Jacobs van Velsen.

Naast de door jou aangehaalde kinderen, heb ik de volgende kinderen in dat gezin:

  • Willem Jacobs vdV, geb +-1660. Gehuwd te Noordwijk, met Beatrix Jacobs Warmenhoven. Het is heel wel mogelijk dat Willem in 1712 reeds overleden was
  • Jacob Jacobs vdV, geb +-1660, Gehuwd te Noordwijk, met Trijntje Wouters Vink. Ook bij Jacob is het heel wel mogeljk dat hij in 1712 reeds overleden was.

Alex van de Voort

nee hoor, die Willem en Jacob hebben er niets mee te maken. Dat zijn (met hun broer Cornelis) kinderen van Jacob Jacobsz (Schipper) en Trijntge Willemsdr van Wijckerhelt. Komen ONA Noordwijk op 06-02-1664 als haar weeskinderen voor, Jacob Jacobsz van der Voort was x Trijntge Woutersdr van der Werff (zij en haar broers en zus komen alleen met die toenaam voor).

Frans Angevaare

een bonus van het vinden van dei aktes met Jacob Leendertsz van der Voort en zijn kinderen is dat ik nu eindelijk Cornelia Jacobs van der Voort fatsoenlijk kwijt kan, Die was (1) x Gerbrant Pietersz van Velsen; 2 (x) Gijsbrecht Cornelisz Cortendijck; en (3) x Leendert Jansz Ruijgrock. Op internet-genealogieën komt ze wel voor als dochter van Jacob Jacobsz, vdV maar dat klopt dus niet, ze was er een van Jacob Leendertsz vdV.

gr, Frans

Frans Angevaare

Frans, nu ga jij iets te snel voor mij. Cornelia Jacobs van der Voort, Gehuwd met vanVelsen/Kortendijk/Ruijgrok. Dat die de "ontbrekende" zus is naast Arij-Jacobs van der voort-de oude, en Arij-Jacobs van der Voort-de jonge. Er zijn immers meerdere Cornelia Jacobs van der Voort in die tijdsperiode. Kun jij een tipje van jouw sluier lichten hoe jij nu net deze koppelt.

Alex van de Voort

Gelukkig heb ik geen meerdere Cornelia Jacobsdochters waaruit ik moet kiezen... Maar wel enkele Jacobs die in elk geval géén dochter Cornelis hadden. Maar het belangrijkste: op 05-03-1724 verscheen deze Cornelia als weduwe van Gerbrant Prs van Velsen voor een Noordwijkse notaris om het een en ander aan haar pachtheer over te dragen, waarbij ze werd werd geassisteerd door naar broers Arij en Leendert Jacobsz van der Voort. Dus is de keuze beperkt tot een Jacob die Cornelia, Arij en Leendert als kinderen had en dat past mooi bij Jacob Leendertsz van der Voort uit De Lier. Bovendien keerde Cornelia na de dood van haar eerste man weer terug naar het Westland waar de familie vandaan kwam.

gr, Frans

Frans Angevaare

Frans, wederom enorm bedankt, ons deelgenoot maken van jouw enorme kennis en ervaring.

Trouwens er is wel een 2e Cornelia Jacobs van der Voort. Die wordt begraven 06-01-1733 te Rijnsaterwoude/Alkemade. Zij zou dan dv Jacob Dircks van der Voort & Crijntje Jans van Zijl.

Leiden, DTB Begraven, Deel: 170.1.07-11, Periode: 1731-1733, Alkemade, archief 170.1.07inventaris­num­mer 170.1.07-11, 1 januari 1733, Registers van ontvangst van de impost op het begraven, 1695 - 1805 (1806)., folio 48. 

Nogmaals dank voor al jouw bijdragen in deze.

Alex van de Voort

Is de doop van Cornelis zv Adrianus Jacobus van der Voort en Anna Cornelisse Witteman op 4 Sep 1708 in de Spaanse Kapel te Den Haag (Vol.362 pag.98) hier al genoemd?

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89QJ-TFPQ?i=436&cc=2037907

groet,

Jason

JJCA van Beurden

Jason,

Een geweldige vondst. ..... Arij geboren in De-Lier, hij trouwde in 1707 te Rijswijk. Reeds gevonden een kind in dec-1709 te Delft. En een hertrouw in 1715 te Monster. En dan nu een kind Cornelis in de spaanse kapel in 's-Gravenhage. 

Een onverwachte plaatsnaam. Nu ben ik niet sterk in de (oude) geografische spreiding/wegen/reis-mogelijkheden in Westland van rond 1700, dat geef ik toe. Maar wat doet Arij ineens in 's-Gravenhage en en ook nog de Spaanse kapel?

De ouders zijn getrouwd 22-mei-1707 te Rijswijk, Nu deze Cornelis is gevonden doop sept-1708, verwacht ik dat ooit een 1ste kind boven tafel komt geboren/gedoopt in het tijdsblok april-1707 / jan-1708. Hoopgstwaarschijnlijk (obv patroniem & de grootvader zal) zijn naam Jacobus Ariens Jacobusz vdV zijn geweest.

De oorspronkelijke hulpvraag; Wie is de Cornelis Arij vdV die trouwt met Ariaantje Persoon? We hebben dus nu een potentiële kandidaat Cornelis-Arij vdV, geboren 1708 te DenHaag. Gezien dat het patroniem Arij/Aris vdV in Westland redelijk uniek is, verwacht ik dat dit inderdaad de juiste Cornelis is. Zoals Frans eerder schreef, eerst zelf zien. Daarom hopende op een onderbouwing dat de gezochte Cornelis Arij inderdaad deze Cornelis is. 

Alex van de Voort


Klein stukje geschiedenis van Het Spaansche Hof en de Spaanse Kapel in Den Haag:

De geschiedenis van dit bijzondere Stadspaleis gaat terug tot 1469, toen de raadsman van Keizer Maximiliaan, Gerrit van Assendelft, hier zijn huis bouwde. Nadat het huis meerdere malen werd overgeërfd binnen deze familie van hoogwaardigheidsbekleders, ging door middel van een huwelijk, het huis over in handen van de familie Van Renesse. Deze laatste verbleef niet veel in ’s-Gravenhage en besloten werd, het bezit te verhuren. Niemand minder dan Johan de Witt was voor een aantal jaren één van de huurders. Nadat hij in 1653 tot raadpensionaris van Holland werd benoemd, was het nodig om in een passende en waardige residentie te wonen. Aan het Westeinde vond hij zijn onderkomen.

Maar haar Koninklijke uitstraling dankt Het Spaansche Hof echter aan de Spanjaarden, die het in 1677 verbouwden tot het huidige Stadspaleis. In het Stadspaleis huisde de Spaanse Ambassade: het paleis en de bijbehorende grond waren politiek onschendbaar. Enkele jaren later werd op het terrein van de ambassade een kapel gebouwd. Dit kerkje was eveneens politiek onschendbaar, zodat er katholieke diensten plaats konden vinden.

A van EgmondPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!