stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » het gezin Cornelis Aris van der Voort & Ariana Persoon (+-1760, omgeving Oegstgeest)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Dank voor deze aanvullende informatie. Kernwoord is dus Katholiek. Passend bij de eerder opmerking dat Katholieken uit De-Lier en Monster vaker uitweken naar DenHaag (zoals Jan Achterberg en Pauwel al eerder aangaven). Dus passend bij de gezochte Cornelis Arij vdV. 

Alex van de Voort

Alex

" Een onverwachte plaatsnaam" Niet zo geheel onverwacht, zie mijn opmerking van 18 okt om 04.50 hrs en die van Pauwel 9.37 hrs

Je hoopt nog op een kind tussen trouwdatum mei 1707 en de doopdatum van sep 1708. Een kind met een doopdatum in sept 1708 is waarschijnlijke verwekt eind dec 1707/begin jan 1708. RK wachtte nooit lang met dopen, meestal dezelfde dag of de volgende dag al.

 Dit brengt de geboorte van een eerste kind terug tot een korte periode van mei -nov 1707. Er zit meestal een minimale periode van 10 mnd en drie weken tussen geboortes

Jan Achterberg

Jan,

Inderdaad in dat tijdsblok. Ik had een tolerantie van 2 maanden ingebouwd. In ben eerst het door jouw aangeboden huiswerk aan het doorspitten & verwerken. 

Het bijzondere zit meer in: Hij kwam uit De-Lier, hij was dus weg uit Monster/De-Lier (net als zijn broer en zus). Hij ging trouwen in Rijswijk, doop van zijn (2e) kind in Delft. Dus alle schijn van zijn woonplaats = in/om Rijswijk/Delft. Waarom dan de doop van het 1ste kind in 's-Gravenhage? Niet omdat ik de oudere berichten niet verwerkt heb, maar omdat ik lijntjes blijf trekken. Nu is het lijntje.... van De-Lier, weg naar, Rijswijk om te trouwen, naar 's-Gravenhage voor kind-1, en weer terug naar Rijswijk/Delft voor kind 2. En dat alles in een kort tijdsbestek.

Alex van de Voort

Alex,

kan met zijn beroep te maken hebben gehad. Schipper, rondreizend koopman? De kerk in Monster had een streekfunctie. Dit gebeurde wel met meer kerken als er weinig rk kerken in de omgeving waren. Dat betekent dus niet dat wanneer je kerkte in Monster, ook aldaar woonde. Inwoners van Wateringen kerkten ook in de Spaanse Kapel.

Trouwen  gebeurde toen al in de geboorte/woonplaats van de bruid

Ik heb op het Westeinde op school gezeten, wij hadden twee klasgenoten uit Wateringen, Was voor die jongens het dichtsbijzijnde middelbare onderwijs

Jan Achterberg

Alex,

Ik zou er niet te veel van denken, dat Cornelis in Den Haag gedoopt is. Het gebeurde indertijd nogal eens dat RK gezinnen in het gebied Rijswijk - Wateringen - Loosduinen hun kinderen lieten dopen in Den Haag; zo is bijvoorbeeld ook de doop van Nicolaas (oudste zoon van Arie en Dirkje) in Den Haag te vinden : https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99QJ-TFPF?i=307&cc=2037907

Doopgetuigen daarbij (Arie van Rijn & Trijntje Ariens van der Speck) geven geen verder houvast wat betreft fam vdr Voort, maar ik denk dat dat wat betreft Arie nu prima op orde is.

Wel een vraagje: waarom moet er nog een (oudste) zoon van Arie Jcbs vdr Voort bij Anna Cornelis Witteman gevonden worden?

@Frans,

Jij noemt een acte voor een Noordwijkse notaris; heb je daar wat meer gegevens van? Als op 5 Mrt 1724 Cornelia als weduwe genoemd wordt, dan is hun laatste zoon Gerbrandus op 25 Mrt 1724 gedoopt na zijn overlijden. Daar wordt in de doopinschrijving geen melding van gemaakt, maar natuurlijk is de posthume zoon wel naar zijn vader vernoemd...

grt, Jason

JJCA van Beurden

@Jason

Jij vroeg: hoezo nog een oudste zoon? Dat is een gevoel gebaseerd op:

  • Arij Jacobs vdV & Witteman trouwden 22-05-1707. De door jou gevonden zoon Cornelis is gedoopt 07-09-1708. Gemiddeld genomen (in deze decennia, in onze familie-naam) wordt veel sneller na het trouwen reeds het 1ste kind geboren. Dat kind zou ook heel makkelijk passen in de tijdlijn, geboren ergens tussen mei-1707 en jan-1708.
  • De opa = Jacob Leenderts vdV. Ik zou verwachten dat de 1ste zoon vernoemd is naar de grootvader.
  • Waarom zoon Cornelis de naam Cornelis heeft heb ik nog niet bekeken. Al is die voornaam veel voorkomend in de Stamlijn-Monster.

Alex van de Voort

Duidelijk!

Maar als Arie en Anna op 22 Mei 1707 trouwen, en de 'prima noce' daarna heeft plaats gevonden, is er natuurlijk geen ruimte meer voor nog een kind. Dan moet Cornelis eigenljik wel de oudste zoon zijn, genoemd naar de vader van zijn vrouw, de op 26 Aug 1708 te Rijswijk op 60 jarige leeftijd overleden grutter Cornelis Witteman.

Ik verwonder me dan meer over de naam van de tweede zoon: Johannes.

groet, Jason

JJCA van Beurden

Jason, we zitten wat dat betreft op een lijn. Met het voornaam-gebruik (als gebruikelijk in die tijd) in ons achterhoofd. Als Cornelis vernoemd is naar de vader-moederszijde, dan zou de 2e zoon eigenlijk naar de vader-vaderszijde vernoemd worden. 

Daarom zegt mijn gevoel; wat als de "prima noce" al voor het trouwen is geweest, wat wij noemen "een moetje". Dan valt alles op zijn plaats bij een 1ste zoon met de voornaam Jacobus, geboren tussen mei-1707 en jan-1708. Ik hou dat als reële optie in mijn achterhoofd bij het uitwerken van alle stamlijnen vande/derVoort. Mogelijk dat in de toekomst, met het meer beschikbaar komen van meer archieven en meer indexen, de ontbrekende schakel(s) boven water komen.

Alex van de Voort

Volgens mij zijn de regels

- 1e zoon vernoemd naar vaders vader

- 2e zoon vernoemd naar moeders vader

- 1e dochter vernoemd naar moeders moeder

- 2e dochter vernoemd naar vaders moeder

http://www.voorouders.net/help/regels-voor-het-vernoemen/

Er zijn wat uitzonderingen, maar je komt dan toch op een wat andere volgorde uit.

A van Egmond

@ Jason: je kan de akte hier inzien. Gerbrant en Cornelia hebben samen kort op een woning (van de fam. Vladeracken) gewoond die voor het grootste deel in Noordwijkerhout lag en voor een kleiner deel in Noordwijk. In november 1723 van Wassenaar naar Nwhout vertrokken, en zoals je ziet was Gerbrant een half jaar later al overleden. Zijn weduwe moest nog nog wel de pachtsom van het eerste jaar opbrengen, vandaar dat ze de hele bouwnering aan Maria Susanna van Vladeracken overdroeg. Met drie kleine kinderen zal ze toen wel vertrokken zijn, lijkt me.

Groeten, Frans

Frans Angevaare


Frans, dank!

JJCA van BeurdenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!