stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Gezocht: voorouders van Cornelia van Berkhout (overleden 1647) echtgenote Jacob Jansz van Rosendael

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Zijn de ouders van Jacobus Ignatius van Rosendael al boven water?

Jan Clavaux

Akte d.d. 14 oktober 1632 voor notaris Pieter Pietersz van Groeneweghen (de Jonghe): getuigenis door o.a. Joffr. Cornelia Hendricx Berchout wed. Jacob van Rosendael, oud omtrent 62 jaren, ten behoeve  van Ariaentgen Ariens.

JP Ouweltjes

Akte d.d. 5 mei 1632 voor notaris Pieter Pietersz van Groeneweghen (de Jonge) betreft zelfde burenkwestie als in akte d.d. 7.1.1644.

JP Ouweltjes

Akte d.d. 19 september 1615 voor notaris Leonart Kettingh betreft getuigenis Jacob van Rosendael wonende in het zuideinde van 's-Gravenhage. Verder niet relevant voor de zoekvraag.

JP Ouweltjes

Dank je JP! Dat wordt nog even verder zoeken. Zou Van Engelenburg nog iets met Berchout van doen hebben? Weet wel dat er een Berchout in Delft magistraat was maar niet in Gouda. 

Jammer...alles paste net zo mooi! Haha!

Rosemarie van den Kieboom

Tja, de waarheid is misschien toch wel het allerleukste...

JP Ouweltjes

Getrouwd Harderwijk (nederd. geref.) 27 april 1673 Jacob van Rosendael, jongeman van Utrecht met Alijda van Menh, jongedochter van Harderwijk. [link]

Kinderen (doopboek begint in 1685):

  • Joannes, ged. Harderwijk (rk) 26 maart 1685, get. Joannes van Rosendael
  • Theodorus, ged. Harderwijk (rk) 13 januari 1690, get. Henrica Neujens
  • Arnoldus Franciscus, ged. Harderwijk (rk) 15 februari 1694, get. Arnold Franciscus Schade

Jacob Ignat[ius] Rosendael begr. (rk) Harderwijk 26 december 1710 [link]. Ik kan me voorstellen dat men hierin de uit Utrecht afkomstige Jacob van Rosendael herkent. Voor een indruk, klik hier.

Arnout Schade, advocaet hove van Utrecht, Johan van Roosendael, zijn zwager advocaet s'hoofs van Hollant ende Utrecht, procuratie voor notaris P van Groeneweghen P. zoon te 's-Gravenhage: link

JP Ouweltjes

Het gaat hier idd om Jacobus Ignatius van Rosendael

https://www.digibron.nl/search/detail/012df93b900724e87d0f79f4/geen-paapschen-fiskaal-op-t-harderwijks-kussen

Jacobus werd hierdoor zelfs onterft door zijn oudere zus:

http://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=199&miadt=39&miq=1&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt&mizk_alle=roosendael&mif2=C.%20VAN%20SCHUYLENBORCH

 

Huwelijksakte en akte mbt overlijden (volgende pagina)

https://www.geldersarchief.nl/bronnen/personen?mistart=20&mivast=37&mizig=128&miadt=37&milang=nl&misort=dt%7Casc&miview=tbl&mizk_alle=rosendael

Waarschijnlijk is Jacob gedoopt in de Buurkerk te Utrecht, waar zijn ouders ook begraven liggen. Heb geen doopakte online gevonden. Komt wel vaker voor dat er aktes verdwenen zijn.(ouders van Jacob: mr. Jan van Rosendael x Geertruy Schade van Westrum)

De naam Ignatius heeft hij waarschijnlijk zelf toegevoegd gedurende zijn leven. Waarschijnlijk een verwijzing naar Ignatius Walvis, Goudse Pastoor en geschiedschrijver.

Ik heb gebruik gemaakt voor mijn stamreeks van het boekje " Genealogie van het Geslacht Van Rosendael" van Jhr mr Wittert van Hoogland. Hij is verguist om zijn fouten in zijn genealogische werk. Echter in hoofdlijnen klopt het boekje wel aardig. Natuurlijk check ik alles na via de archieven, dat blijft de primaire bron!

Ik hoop dat nu het ea wat duidelijk is voor Jan en Willem? Ik zie namelijk niet de relevantie in mbt de onderzoeksvraag? Lijkt mij weer een ander onderwerp.

Rosemarie van den Kieboom

JP, heb jij nog enig idee waar ik verder zou kunnen zoeken mbt Berchout?

Rosemarie van den Kieboom

Ik houd het op Schade, niet Schade van Westrum.

Ik ben wel zo'n beetje uitgezocht wat betreft de naam Berchout/Berckhout. Kan in 's-Gravenhage verder niets vinden.

Mogelijk dat het Utrechts Archief nog wat oplevert, waarbij ik kan aanraden om de gangen van de kinderen van Cornelia na te gaan. Mogelijk hebben zij geerfd in bezit van haar kant van de familie. Je kunt nooit weten.

JP Ouweltjes

Dank je wel voor je uitleg.
Ik vroeg me af, waar de gepubliceerde doopdatum 6-7-1648 zijn oorsprong vindt.
Vooral gezien het feit, dat je in je vraag al meteen foute geboorte- en begraafdata van Mr Jacob Jansz van Rosendael vermeldde en je verwijst naar de publicatie van Wittert.
Vóór je het weet, ben je de verkeerde voorouders aan het uitzoeken.

Jan Clavaux

Jan, in de beschikbare dtb-registers van Utrecht komt deze doop niet voor [link]. Ik weet het verder ook niet.

JP Ouweltjes

Dank je JP voor al het meedenkwerk! Ik zal er nog eens in duiken. Komt tijd komt raad!

Rosemarie van den Kieboom

Rosemarie van den Kieboom


Ja klopt, ook in het oud-kadaster wordt hij genoemd, en nadien ook Hille en Gijsbert Jan Maerts [link]. Ik zie vooralsnog geen aansluiting op Cornelia.

JP OuweltjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!